Sernik z rosą
Składniki:
- mąka tortowa [30 dag] (ciasto)
- cukier [10 dag] (ciasto)
- jajka [1 szt.] (ciasto)
- żółtko z jajka [2 szt.] (ciasto)
- masło [10 dag] (ciasto)
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki] (ciasto)
- smalec [1 łyżka] (ciasto)
- cukier waniliowy [1 op.] (ciasto)
- ser biały [1 kg] (masa serowa)
- masło [125 g] (masa serowa)
- cukier [1 szklanka] (masa serowa)
- mleko [3 szklanki] (masa serowa)
- budyń [2 op.] (masa serowa)
- jajka [2 szt.] (masa serowa)
- żółtko z jajka [4 szt.] (masa serowa)
- proszek do pieczenia (masa serowa)
- białko z jajka [6 szt.] (beza)
- cukier puder [1 szklanka] (beza)
- sól [1 szczypta] (beza)
Przygotowanie:
CIASTO:
Na stolnicy przesiej make z proszkiem do pieczenia i cukrem, wrzuc posiekane na kawalki schlodzone maslo i smalec, zrob dolek w kopcu z maki i wlej jajko i zoltka - zagniec szybko ciasto zanim maslo sie ociepli, bo wtedy bedzie sie kleic do rak.
Wyloz forme papierem do pieczenia (forma okragla 28 cm, forma prostokatna 30x40 cm). Na spod formy wyloz ciasto ugniatajac je palcami (nie walkuj go). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200*C i piecz ok. kwadransa az ciasto sie lekko zrumieni z wierzchu.
MASA SEROWA:
Ser zmiel na gladko (jesli uzyjesz sernikowy w kubelku, to oczywiscie nie musisz, wazne by byl to gesty, dobrze odcisniety twarog, a nie mamalyga a'la serek homogenizowany).
Wybierz duza miske z wysokimi brzegami (zeby nie zachlapac mlekiem calej kuchni).
Jajka z zoltkami utrzyj razem z cukrem, potem dodaj miekkie maslo, a nastepnie na przemian ser i mleko, na koncu wsyp budynie z proszkiem do pieczenia. Jezeli chcesz mozesz dodac w tym momencie lyzeczke ekstraktu waniliowego (ekstraktu, nie aromatu do ciast!). Masa bedzie bardzo rzadka - tak ma byc, czesc plynu odparuje w pieczeniu, a reszta wyjdzie na wierzch jako "rosa" :)
Wylej mase serowa na podpieczone ciasto i piecz razem w temp. 200-220*C ok. poltorej godziny (brzegi sernika maja sie zrumienic, moga nawet lekko zbrazowiec).
BEZA:
Gdy sernik w piekarniku zacznie sie rumienic na brzegach ubij bialka, ktore ci zostaly z ciasta i masy serowej razem ze szczypta soli. Gdy powstanie piana dodawaj stopniowo cukier i ubijaj dalej az masa stanie sie gesta, sztywna i blyszczaca.
Wyjmij ciasto z piekarnika gdy brzegi beda dosc zrumienione (sernik bedzie sie troche trzasl, spokojnie, tak ma byc, po prostu nim nie rzucaj zbyt gwaltownie;) ) i na taki goracy wyloz mase bialkowa (staraj sie ja rowno rozsmarowac, bo zachowa dokladnie taki sam ksztalt po upieczeniu).
Wsadz z powrotem do piekarnika i piecz w temp. 200*C ok. kwadrans az powstanie jasno bezowa beza. Wyjmij ciasto od razu z piekarnika i odstaw do wystygniecia.
WAZNE!
Nie wyjmuj sernika z formy zanim calkowicie nie ostygnie i nie stezeje - musi postac kilka godzin, a najlepiej do nastepnego dnia (jesli planujesz go na impreze wykonaj go dzien wczesniej). Sernik przez caly czas bedzie oddawal wilgoc, ktora bedzie sie przebijac przez beze i tworzyc na jej powierzchni zlota slodka rose:) Im dluzej sernik postoi tym wiecej perelek bedzie.
Smacznego:)
P.S.
Przepis wydaje aie czasochlonny i skomplikowany ale wcale tak nie jest, byl to drugi rodzaj sernika, na ktory sie porwalam iles tam lat temu i wyszedl bezblednie - zawsze wychodzi:)
Niech cie nie przerazi rzadka konsystencja masy serowej - tak ma byc, wszystko odparuje, sernik stezeje, a na wierzchu pojawi sie slodka rosa:) Tak samo nie przejmuj sie trzesacym sernikiem wyjmujac go z piekarnika - tak ma byc, wtedy jest jeszcze puchato-galaretowaty ale po ostygnieciu stezeje ladnie i wcale przy tym nie osiadzie, bedzie tak samo wysoki jak zaraz po upieczeniu.
P.S.2
Koniecznie uzyj papieru do pieczenia zamiast smarowac forme tluszczem - ulatwi ci to pozniejsze wyciagniecie go z formy, poza tym surowa masa serowa jest bardzo rzadka i gdyby uzyto formy z obrecza masa moglaby sie wylac przez szczeliny.
Sernik wychodzi dosc slodki, wiec nie dodawaj do masy serowej na przyklad dodatkowego cukru waniliowego, lepiej dodaj ekstraktu waniliowego (nie aromatu, odradzam kazdemu to paskudztwo).
Nie dodawaj rowniez bakalii, surowa masa serowa jest bardzo rzadka i bakalie by osiadly na dnie. Jesli zalezy ci na owocowym akcencie mozesz ulozyc wybrane owoce (np. polowki brzoskwin) bezposrednio na podpieczonym ciescie i dopiero na nie wylej mase serowa.
Budynie uzyj smietankowe badz waniliowe (2 male opakowania, takie na pol litra).
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: tarta z dynią i szpinakiem
Komentarze
Jadłam już tak wyglądający sernik, ciekawe czy smak będzie ten sam... Jeśli tak to pycha.
Jestem początkującą kuchaką, a ciasta moją specjalością nie są,ale o dziwo wyszło i wszyskim smakowało
Tak się zastanawiam, czy nie możnaby było dodać brzoskwiń, nie są za ciężkie?
Emitka86, tak jak napisalam na koncu przepisu - jasne, ze mozesz dodac brzoskwinie, czy inne owoce - uloz je na ciescie i zalej masa serowa.
Lista skladnikow przeraza ale tak naprawde wykonanie i przygotowanie nie wymaga wiele wysilkow i czasu.
Polecam w mojej rodzienie to jest sernik nr 1.
Jemy go samego jak i z lodami i konfiturami np malinowa.