Ciasto czekoladowe na budyniach
autor: Ashira,
kategoria: ciasta ucierane , dodano:
2009-12-26
Składniki:
- jajka [6 szt.] (osobno białka i żółtka)
- cukier [1 szklanka]
- cukier waniliowy [1 op.]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- margaryna [1 kostka]
- budyń [6 op.] (czekoladowych)
- śmietana [4 łyżki] (kwaśna)
Przygotowanie:
Najpierw zmiksować cukier i cukier waniliowy, margarynę, żółtka. Dodać budynie i proszek do pieczenia. Następnie śmietanę i kakao. Na koniec wymieszać z ubitą pianą z białek.
Piec około godziny w 180stopniach.
Ciasto jest cięższe od murzynka a lżejsze nieco od brownie. Uwielbiane przez całą rodzinę, wymagane przy każdej większej okazji.
Zawsze oblane polewą z przygotowaną z margaryny, cukru i kakao.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: szybkie ciasto z owocami
Komentarze
- łatwość wykonania,
- walory smakowe,
kiedys robiłam podobne, ale przekroiłam na pół po czym posmarowałam cienka warstwą powidła.