Sorbet z syropem smakowym
autor: mbc1,
kategoria: napoje bezalkoholowe , dodano:
2017-06-26
Składniki:
- 200 g cukru
- 200 ml wody
- 70-100 ml syropu Łowicz np. rabarbar i mirabelka
- 400 ml wody
Przygotowanie:
Z 200 gr cukru i 200 ml wody robimy bazę. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększamy ogień i gotujemy przez około 5 minut, często mieszając, aż lekko zgęstnieje. Odstawiamy, by trochę wystygło. Do ciepłej bazy dodajemy syrop Łowicz, mieszamy, a następie dodajemy 400 ml wody. Całość mieszamy i przekładamy do pojemników i foremek na lody. Sorbet chłodzimy ok. 6-8 h. Przez ten czas masę sorbetową kilkukrotnie mieszamy, aby sorbet nie zamienił się w bryłę lodu.
Polecany film:
Ziołowe herbatki dla dzieci
Komentarze