Pasztet z kurzych wątróbek
autor: Smaczny,
kategoria: przekąski na zimno, Wielkanocne potrawy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano:
2009-10-29
Składniki:
- kurze wątróbki [35 dag]
- cebula
- jajka [2 szt.] (ugotowane na twardo)
- masło [3 łyżki]
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła, włożyć wątróbki i smażyć z obu stron. Przełożyć je na talerz. Na patelni rozgrzać pozostały tłuszcz, dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć, aż zacznie się złocić. Wątróbki i cebulę zemleć, najlepiej 2–3 razy, w maszynce. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli pasztet będzie zbyt suchy, dodać łyżkę stopionego masła.
Schłodzić w lodówce. Pasztet można podawać na listkach sałaty, przybrany gałązką pietruszki.
Uwaga! Pasztet doskonale smakuje z gorącą bagietką lub ciepłymi grzankami (tostami).
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: roladki ze szparagami
Komentarze