Indyk w sosie
Składniki:
- sól
- przyprawa warzywna (może być np. Vegeta lub Warzywko)
- jałowiec [5 szt.]
- czosnek [3 ząbki] (świeży, wyciśnięty)
- cebula [1 szt.] (większa lub 2-3 małe)
- masło [1 kostka]
- śmietana [2 łyżki] (może być śmietana 18%)
- piersi indyka [1 szt.]
- pieprz czarny [6 szt.] (w ziarenkach)
- pieprz (mielony)
Przygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć (można zostawić, żeby się samo wysuszyło lub wytrzeć ręcznikiem papierowym). Natrzeć pieprzem, (solą) i przyprawą warzywną (sól możemy pominąć, ponieważ Vegeta jest słona).
Włożyć do rondla (ja używam naczynia żaroodpornego) i zalać małą ilością wody (ok. 1/4 szklanki).
Dodać do wody pieprz w ziarenkach, jałowiec. Na mięso nałożyć czosnek (wyciśnięty), cebulę pokrojoną w talarkach oraz 3/4 kostki masła (należy go pociąć na mniejsze kawałki i obłożyć mięso).
Włożyć do piekarnika i piec pod przykryciem ok 40 minut w temp. 180-190 stopni.
Następnie wyjąć i polać mięso tym "powstałym" sosem.
Z powrotem przykryć i trzymać w tym sosie do wystudzenia.
Kiedy mięso jest letnie, to można go wyjąć z sosu a sos zlać do mniejszego naczynia.
Jak zrobić sos?
To, co przelaliśmy do naczynia miksujemy i zabielamy śmietaną z łyżeczką mąki. Doprawiamy do smaku solą, piperzem i dodajemy łyżkę masła.
Mięso, po przestudzeniu, możemy pokroić na mniejsze kawałki i odgrzewać w sosie pilnując, żeby się nie przypaliło.
Smacznego!
Polecany film:
Rolada z indyka
Komentarze