Pory z majonezem
Składniki:
- por [2 szt.]
- majonez [2 łyżki] (koniecznie Kielecki )
- pieprz czarny [1 szczypta] (koniecznie świeżo mielony)
Przygotowanie:
Pory posiekac na drobne kawaleczki, przesypac do naczynia, dodac majonez i dokladnie wymieszac az składniki się połączą. Przyprawic pieprzem do smaku. Gotowe. Smacznego.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i twarożkiem
Komentarze
aby ograniczyć jego ostrość można w sicie przelać wrzątkiem.
majonez ja wolę zupełnie inny a i do ostrego pora uważam, że bardziej pasuje delikatny i kremowy.
nie dodawałabym już pieprzu,a jeśli już to ewentualnie białego, jest delikatniejszy.
i troszkę bym posoliła do smaku
U mnie w domu, zależnie od smaku domowników, czasami dodawano do tej sałatki także posiekane jajko na twardo, które nadawało jej zupełnie nowego smaku.
Ashira, zgadzam sie z Toba ze mozna przelac pory wrzatkiem, sa wtedy bardziej miekkie i delikatniejsze dla wrazliwych zoladkow.
Hihi, z jajkiem tez musi byc pycha. Sprobuje!
Żeby por zmiękł trzeba go uprzednio posolić i odstawić na 20 minut.