Klopsiki mięsno-serowe z sosem słodko-kwaśnym
Składniki:
- Klopsiki: • 500 g mielonego mięsa drobiowego • 1 jajko • 4 łyżki bułki tartej • 1 płaska łyżka ziół prowansalskich • 150 g sera żółtego Morskiego MSM Mońki • sól i ostra papryka do smaku • bułka tarta do obtoczenia • olej rzepakowy do smażenia Sos: • 3
Przygotowanie:
Klopsiki:
Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, pokrojoną natkę pietruszki i wszystkie przyprawy. Dodać również utarty na grubym oczku ser i całość dokładnie wyrobić. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor w głębokim oleju.
Podawać z ostrym sosem słodko kwaśnym lub innym ulubionym.
Sos:
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondelka. Dodać wodę, rozdrobniony czosnek i wszystkie pozostałe składniki oprócz mąki ziemniaczanej i natki pietruszki. Poddusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Na koniec zagęścić niewielką ilością mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w wodzie i doprowadzić do wrzenia. Dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki.
Sos podawać na zimno lub ciepło.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: gruszki z serem pleśniowym
Komentarze