Aksamitne curry rybne z serkiem kremowym
Składniki:
- • 500 g filetów rybnych
- • 4 łyżki oleju kokosowego
- • 1 cebula
- • 1 papryczka chili (czerwona lub zielona)
- • 1 łyżeczka kurkumy
- • 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
- • ½ łyżeczki mielonego kuminu
- • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- • 1 liść laurowy
- • 3 ząbki czosnku
- • 2 łyżki soku z cytryny
- • 1 średni pomidor
- • 1 puszka mleka kokosowego
- • 100 g Serka topionego kremowego MSM Mońki
- • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filety rybne pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem i odstawić do lodówki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać papryczkę chili bez pestek, pokrojoną w kostkę oraz kurkumę, imbir, kumin, cynamon, liść laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilę podsmażyć. Następnie dodać sok z cytryny, pokrojone w kostkę pomidory, mleko kokosowe i serek topiony. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodać wcześniej przygotowaną rybę. Całość poddusić na wolnym ogniu około 10 minut.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa włoska
Komentarze