Zupa chlebowa z czosnkiem, serem i wędzoną kiełbaską
autor: Gastrosfera11,
kategoria: zupy , dodano:
2018-01-23
Składniki:
- • 500 g chleba razowego żytniego • 3 łyżki oleju rzepakowego • 2 łyżki masła • 2 średnie cebule • 4 ząbki czosnku • 2 l rosołu lub bulionu • ½ łyżeczki kminku • 250 g wędzonej kiełbasy • 150 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki • bagietka pszenna lub żytnia •
Przygotowanie:
Chleb pokroić w średnią kostkę i wysuszyć w piekarniku. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki i zeszklić na oleju połączonym z masłem. Dodać wysuszone pieczywo i wszystko razem chwilę podsmażyć, uważając, żeby nie przypalić czosnku, a następnie polać rosołem. Gotować dziesięć minut. Zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Gdyby zupa zbytnio zgęstniała, dolać więcej rosołu. Do gotowej zupy dodać pokrojoną i podsmażoną na złoty kolor kiełbasę oraz posypać tartym serem.
Podawać z grzankami z serem, zapieczonymi na złoty kolor.
Polecany film:
Co zrobić, aby rosół nie był mętny?
Komentarze