Drożdżówki z marmoladą
autor: Kancia,
kategoria: ciasta drożdżowe , dodano:
2010-01-01
Składniki:
- mleko [250 ml]
- drożdże [12 g]
- masło [80 g]
- cukier [75 g]
- mÄ…ka pszenna [500 g]
- sól
- marmolada (najlepiej twarda do smarowania)
- jajka [1 szt.]
Przygotowanie:
Masło roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury. Drożdże suche wymieszać z mąką . Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok 1h). Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza.
Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto marmoladą, zwinąć w roladę jak dywanik ;) Pociąć na kawałki 4 centymetrowe.
Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Zostawić (przykryte) do wyrośnięcia, na 10 - 15 minut. Jak podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w 220ºC przez 10 minut.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: jabłecznik
Komentarze
Dzieki Kanciu
5 Gwiazdek to za mało! Dziś rano je zrobiłam PYSZNE i łatwe do zrobienia.... Tylko ja dałam brzoskwiniową marmoladę....i piekłam nieco dłużej....Kancia dziekuje za ten przepis
cieszę, że smakowały
Smak zdecydowanie lepszy niż te drożdżówki sklepowe
Polecam!
A drożdżówki są pyszne.
Wenila - sklepowe też są tak robione i marmolada nie wysycha.
mi w zależności jak pokroję roladę, mozna mniejsze mozna większe. Zawsze robię tak by wyszła jedna pełna blacha. Pomimo tego, ze jest ich sporo znikają w zastaraszającym tempie
cieszÄ™ siÄ™, ze Wam smakujÄ…
Smak super, ciasto - rewelacja, idealne proporcje i wychodzi ekstra. /Z normalnych drożdży - zaznaczam. Suchych nigdy nie używałam./ Bardzo mi smakowały.
Wyszło mi 33 sztuki, ale robiłam mniejsze niż Ty. Piekłam na dwie blachy. Ale było tego ciasta sporo.
/Tylko co z tego, jak przyjechał mój brat i porwał 10 plus 3 zjadł na miejscu, a następnego dnia mój mąż w ciągu 8 godzin mojej nieobecności pochłonął 12.
Następnym razem dam mniej marmolady, bo trochę przesadziłam.
Chętnie się dowiem jaka to jest ta masa serowa, która się sprawdza.
Muszę coś zrobić z masą serową żeby była bardziej sucha, jednak ten środek się trochę rozjeżdża. Za to z makiem są bombowe, nawet lepsze niż z marmoladą i ślicznie się trzymają w kształcie. Pyyychaaa...
I znowu mam 33.
żeby drożdzówki były dobre nie należy żałować marmolady
ale mam jedno pytanie- jak juz je robie i daje do odstawienia aby ponownie juz z marmoladą wyrosły na 15 miut, to potem juz nie chcą tak rosnąc w piekarniku jak je trzymam dłużej niż 15 minut . czemuż to tak?
Przepis lÄ…duje w ulubionych
Z całego serca dziękuję
Proporcje składników są dobrze dobrane (nie robiłam jeszcze tych drożdżówek, ale z takiego przepisu robiłam chałkę i była pyszna)
Marmoladę mam, więc przy najbliższej okazji zrobię część z marmoladą, a część z serem
i moim zdaniem za duzo cukru w przepisie bo i tak marmolada jest strasznie słodka.
poza tym nie wiedziałam że one tak strasznie urosną podczas pieczenia. wyglądają jak ze sklepu.