Biała kiełbasa z konfiturą cebulową z urządzeniem Thermomix® - w sam raz na Wielkanoc
Składniki:
- 500 g czerwonej cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 20 g masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 100 g brązowego cukru
- 50-70 g octu balsamicznego
- ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- 500 g wody
- 600 g białej kiełbasy, surowej
Przygotowanie:
1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić przy pomocy kopystki 3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać masło, dusić 5 min/120°C/ /obr. 1.
3. Dodać sól, cukier, ocet, tymianek, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 25 min/100°C/ /obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
4. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej białą kiełbasę, gotować na parze 25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Kiełbasę ostrożnie przełożyć na półmisek.
5. Białą kiełbasę podawać bezpośrednio po przygotowaniu z konfiturą cebulową i pieczywem.
JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®
1. Cebulę rozdrobnić przełożyć do garnka.
2. Dodać masło, dusić ok. 10 min.
3. Dodać sól, cukier, ocet, tymianek, gotować 25 min mieszając. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
4. Białą kiełbasę ugotować. Kiełbasę ostrożnie przełożyć na półmisek.
5. Białą kiełbasę podawać bezpośrednio po przygotowaniu z konfiturą cebulową i pieczywem.
Przepis dostępny na platformie Cookidoo, w kolekcji przepisów na urządzenie Thermomix "Wielkanoc według Jakuba Kuronia".
Polecany film:
Jak zrobić wielkanocne ozdoby z ciasta
Komentarze