Ryba w zalewie pomidorowej
Składniki:
- ocet [0.25 szklanki]
- woda [3 szklanki]
- oliwa [0.25 szklanki]
- cebula [4 szt.]
- koncentrat pomidorowy [1 op.]
- liście laurowe [2 szt.]
- ziele angielskie [4 szt.]
- cukier [2 łyżki]
- sól [1 łyżka]
- morszczuk [0.5 kg] (najlepszy jest morszczuk lub inna ryba w blaszkach lub kostakach np. panga)
Przygotowanie:
Filety rybne panierowane w mące, jajku i bułce, oczywiście odpowiednio przyprawione należy usmażyć.
Z podanych składników ugotować zalewę bez cebuli !
Cebule obrać i pokroić w talarki !
Usmażoną i wystudzoną rybe poprzekładać surową cebulą i zalać ostudzoną zalewą !!!
Najlepsza rybka jest 2-3 dni po zrobieniu i schłodzeniu w lodówce !!!
Oczywiście jeśli potrzba jest wieksza porcja ryby wówczas najeży odpowiednio zwiekszyć ilośc zalewy ! Jeśli ktoś lubi rybę bardziej ostrą można zwiekszyć ilośc octu do 1/2 szklanki na 1/2 kg ryby !!!!
Polecany film:
Łosoś w migdałach z sosem z awokado
Komentarze