Składniki:
- bulion [3 szklanki] (drobiowy lub cielęcy)
- mięso [25 dag] (gotowane, drobiowe lub cielęce)
- botwinka [2 pęczki]
- masło [1 łyżka]
- rzodkiewki [1 pęczek]
- śmietana [1 szklanka]
- sok z cytryny [1 łyżka]
- koperek [1 pęczek]
- jajka [2 szt.] (ugotowane na twardo)
- sól [1 szczypta]
- pieprz [1 szczypta]
Przygotowanie:
Botwinkę umyć, pokroić w centymetrowe kawałki (liście i buraczki), poddusić na maśle, a potem wlać rosół i gotować ok. 8 min. Wystudzić, dodać śmietanę, sól, pieprz i sok z cytryny. Wymieszać z umytymi i pokrojonymi w plasterki rzodkiewkami, mięsem w małych kawałkach oraz posiekanym koperkiem. Do każdej porcji włożyć podzieloną na cząstki połówkę jajka.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa rybna
Komentarze