Pieczone pierogi ze śledziem, suszonymi pomidorami, podsmażoną cebulką podane z sosem śmietanowo-serowym

autor: , kategoria: ryby, pierogi , dodano: 2018-12-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczone pierogi ze śledziem, suszonymi pomidorami, podsmażoną cebulką podane z sosem śmietanowo-serowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieczone pierogi ze śledziem, suszonymi pomidorami, podsmażoną cebulką podane z sosem śmietanowo-serowym

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe
  • Zaczyn
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 40 g mąki (2 łyżki)
  • 25 g drożdży (1/4 paczki)
  • szczypta cukru
  • CIASTO
  • 400 g mąki pszennej
  • 40 g masła (1 łyżka)
  • 1 duże jajko
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • FARSZ
  • 300 g śledzia – Beczka śledzi – filety z olejem wiejskim SEKO 550 g
  • 2 cebulki + oliwa z oliwek rafinowana do podsmażenia (po usmażeniu ok. 150 g)
  • 75-100 g suszonych pomidorów z zalewy (nie suszone)
  • sól, pieprz
  • Na wierzch
  • białko z jajka
  • pestki dyni
  • Sos
  • 200 ml śmietany 30%
  • 50-70 g sera pleśniowego Blue

Przygotowanie:

ZACZYN
Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Wsypujemy mąkę, rozkruszamy drożdże, posypujemy szczyptą cukru. Lekko mieszamy. Odstawiamy na 15-20 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

CIASTO
Masło rozpuszczamy w rondelku. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy zaczyn, dodajemy całe jajko, rozpuszczone masło (może być ciepłe) oraz dobrą szczyptę soli i odrobinę gałki muszkatołowej. Zagniatamy energicznie ciasto. W razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto musi być bardzo elastyczne i sprężyste, powinno być wyrabiane przynajmniej 10-15 minut. Wkładamy do czystej miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

FARSZ
Cebulkę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie na małym ogniu. Filety śledziowe oraz suszone pomidory kroimy w kosteczkę, dodajemy cebulkę, mieszamy. Nie musimy dodawać już oliwy, jeśli suszone pomidory były z zalewy. A jeśli były w mocno przyprawionej zalewie – praktycznie nie musimy doprawiać farszu. Jeśli jest taka potrzeba, robimy to solą i pieprzem.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 2-3 części, rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wykrawamy kółeczka. Łyżeczką nakładamy farsz i zaklejamy, najlepiej ręcznie.

Pierogi sparujemy rozbełtanym białkiem jajka, posypujemy pestkami dyni, kładziemy na blaszce do pieczenia, pozostawiając 2-3 cm odstępu między jednym a drugim. Pieczemy ok. 10 minut w piecyku rozgrzanym do 200’C z włączonym termoobiegiem na środkowej półce.

SOS
Śmietanę ubijamy za pomocą miksera, dodajemy ser pleśniowy i miksujemy na jednolitą masę. Pierogi podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem sosu.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: śledzie ze śliwką w śmietanie

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Piersi z kurczaka z kaparami w sosie pomidorowym, 2 porcje:
  • Mniam: 2
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 1
    Pierniczki Mikołajka
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą