Strucla makowa z bakaliami last minute

autor: , kategoria: ciasta z masą, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2018-12-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Strucla makowa z bakaliami last minute
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Strucla makowa z bakaliami last minute

Składniki:

  • Masa makowa Helio [1 op.]
  • ciasto:
  • mleko [10 łyżek]
  • cukier [4 łyżki]
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • jajka całe [2 szt.]
  • żółtko z jajka [1 szt.]
  • drożdże [5 dag]
  • masło [1 op.]
  • mąka pszenna [0.5 kg]
  • Lukier:
  • sok z cytryny
  • cukier puder [0.5 szklanki]
  • dekoracja:
  • żurawina suszona HELIO Natura [1 op.]

Przygotowanie:

Do miski wlać letnie mleko i dosypać 4 łyżki cukru i 1 cukier waniliowy. Następnie wbić 2 całe jajka i 1 żółtko, a na końcu wkruszyć 5 dag drożdży. Składniki dokładnie wymieszać i odstawić przygotowany zaczyn na ok. 10 minut. Po 10 minutach dodać do zaczynu 1 masło i 0,5 kg mąki pszennej. Zaczyn dokładnie wygnieść i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, następnie gotową masą makową Helio posmarować ciasto i zwinąć jak roladę. Tak przygotowany makowiec wyłożyć na blachę i posmarować  roztrzepanym białkiem. Wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. 45 minut. Ciasto wystudzić, polukrować (cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny) i udekorować owocami suszonej żurawiny Helio Natura.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 7

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: tort czekoladowy z bitą śmietaną i owocami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Tartaletki ze śledziem z kremową nutą
  • Mniam: 1
    Wielkanocny Mazurek
  • Mniam: 1
    Egzotyczna sałatka ze śledziem
  • Mniam: 1
    Piersi z kurczaka z kaparami w sosie pomidorowym, 2 porcje: