Ziemniaczana zapiekanka ze śledziem i porem

autor: , kategoria: ryby , dodano: 2019-02-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ziemniaczana zapiekanka ze śledziem i porem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ziemniaczana zapiekanka ze śledziem i porem

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych z Beczki śledzi – filety w oleju wiejskim 550 g SEKO
  • 1 łyżka marynowanej cebulki ze śledzi
  • ok. 700 g ziemniaków
  • 1 por
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 3 jajka
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, ugotuj, a następnie rozgnieć i odstaw do przestudzenia. Pora pokrój na półplasterki i usmaż na maśle na rumiano, dodaj do ziemniaków. Śledzie z cebulką drobno posiekaj, a jajka wymieszaj w misce ze śmietaną.

Formę do zapiekania wysmaruj masłem, piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do ziemniaków dodaj śledzie i jajka ze śmietaną, dodaj soli i pieprzu, wszystko dobrze wymieszaj (najlepiej spróbować, czy nie należy dodać jeszcze przypraw). Masę przełóż do formy do zapiekania, wierzch przejedź kilka razy widelcem. Całość posyp bułką tartą i na wierzch ułóż kilka małych kawałków masła. Zapiekaj 30 minut.

Zapiekankę można podawać z ogórkiem kiszonym i ewentualnie z sałatą.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Filetowanie ryb

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Zupa krem z zielonych szparagów z pistacjami
  • Mniam: 2
    Szybkie francuskie ciasteczka z budyniem i musem brzoskwiniowym
  • Mniam: 1
    Tartaletki ze śledziem z kremową nutą
  • Mniam: 1
    Wielkanocny Mazurek