Placek ananasowy z wiórkami kokosowymi
autor: Knife_Girl,
kategoria: ciasta ucierane , dodano:
2010-01-06
Składniki:
- jajka [4 szt.]
- cukier [250 g]
- jogurt naturalny [300 g]
- cynamon [0.25 łyżeczki] (mielony)
- mąka [400 g]
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
- wiórki kokosowe [50 g]
- ananas [1 op.] (1 puszka ananasa w plastrach)
- mąka [100 g]
- wiórki kokosowe [75 g]
- cukier [75 g]
- cukier waniliowy [1 op.]
- masło [150 g]
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (z termoobiegiem do 160 stopni).
Jajka ubić z cukrem, jogurtem i cynamonem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi, połączyć z masą.
Ciasto rozprowadzić na natłuszczonej blasze. Plastry ananasa osączyć z zalewy i w niewielkich odstępach rozłożyć na cieście, lekko dociskając.
Kruszonka:
Ze 100 g mąki, 75 g wiórków kokosowych, 75 g cukru, 1 opakowania cukru waniliowego i 150 g masła (pokrojonego w płatki), wyrobić grudki. Równomiernie posypać wierzch ciasta.
Placek piec ok. 40 minut. Wyjąć i ostudzić.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: szybkie ciasto z owocami
Komentarze