Kwaśna kapusta góralska do mięs.
Składniki:
- kapusta kiszona [30 dag]
- boczek wędzony [20 dag] (wędzony, nie gotowany)
- ziemniaki [1 szt.] (średniej wielkości)
- mąka pszenna [2 łyżki]
- koperek [0.5 pęczka] (do dekoracji)
- pieprz cayenne [1 szczypta]
- woda [2 szklanki]
Przygotowanie:
Najlepsza jest kapusta kiszona, domowa bez dodatku octu. Jeśli nie mamy, to szukajmy w woreczkach kwaszonej naturalnie.
Kapustę wkładamy do garnka zalewamy wodą ok. 2 szklanki, tak żeby zakryć kapustę. Gotujemy ok 45 minut aż woda w większości wyparuje. Od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy odkryte, żeby gazy uciekły.
Boczek kroimy i topimy na skwarki. Dodajemy do ugotowanej kapustki razem z wytopionym tłuszczem.
Ziemniaka trzemy na bardzo drobnej tarce - takiej jak na placki na papkę. Można też użyć blendera. Papkę mieszamy z mąką i dodajemy do kapusty z boczkiem, energicznie mieszamy.
Próbujemy i jeśli trzeba dodajemy pieprzu, ja używam cayenne, ale może być czarny. Koperek kroimy i przed podaniem posypujemy dla dekoracji.
Kapustkę robię często do kotletów mielonych. Wyśmienita również do golonki, pieczeni.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z serem feta
Komentarze
brawo za dokładny opis przygotowania. Kolejna potrawa tradycyjna, która zasługuje na uznanie, dlatego jak najbardziej jestem za!
polecam
Dodajemy surowego ziemniaka i mąkę - to się chyba potem musi pogotować,, podsmażyć. Ile? A może ziemniak nie jest surowy i tylko mieszamy i... już gotowe?
Zakładam, że smak naprawdę wychodzi super. Ale nie bardzo wiedziałabym kiedy koniec pichcenia.
Tylko zastanawiam się czy po starciu tego ziemniaka nie powinno sie tego troche potrzymać jeszcze na ogniu?
kapustę lubię, ale zasmażoną, bez surowych ziemniaków.
ale bałbym się chyba trochę tego surowego ziemniaka.chociaż może on się jakoś"podgotuje"w tej gorącej kapuście?? nie mam pojęcia.ale rozumiem że jeszcze nei miałaś po tym daniu gorączki więc chyba wszystko jest ok hehe. przepis nawet ciekawy.
fajnie że to taka tradycyjna potrawa prosta a smaczna