SNICKERS BEZ PIECZENIA
autor: lovemyboy,
kategoria: ciasta z masą , dodano:
2010-01-08
Składniki:
- mleko skondensowane [1 ] (puszka)
- śmietana [2 ] (koniecznie 36%)
- herbatniki [2 op.] (duże)
- orzeszki ziemne [1 op.] (duże)
- fix do śmietany [2 op.] (Śnieżka, smak toffi lub klasyczny)
Przygotowanie:
Na początek zalewamy średniej wielkości garnek wodą. Wkładamy puszkę z mlekiem skondensowanym (koniecznie słodkim). Puszka nie może wystawać z wody bo może wybuchnąć. Gotujemy na wolnym ogniu 1,5h.
Blachę do ciasta (dużą) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy jedną warstwę herbatników.
W naczyniu mieszamy na jednolita masę 2 śmietany 36% i 2 śnieżki w proszku. Masę wylewamy na wyłożoną herbatnikami blachę. Układamy drugą warstwę herbatników.
Po ugotowaniu, wyciągamy z garnka puszkę z mlekiem i otwieramy. Powstały karmel wylewamy na herbatniki i równo rozprowadzamy. Wysypujemy na wierzch orzeszki ziemne. Całość wkładamy do lodówki. Po ok. 1h możemy już jeść :)
Ciasto jest bardzo słodkie i przepyszne.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: klasyczna szarlotka
Komentarze
ja robiłam na obydwa sposoby i masa kajmakowa bardziej się sprawdziła
Mieszać... nie myślałam że trzeba pisać czym to mieszać
Ja mieszam łyżką. Taką do zupy. Mieszam ok.1minutę, tak żeby rozmieszać
przepis bardzo prosty i fajny, chętnie spróbuje!
Snickers to ulubione ciasto mojej rodziny
Ciasto wychodzi super smaczne, tylko niestety musi sie przegryzc, co czasami jest wkurzajace