Jabłka migdałowe
Składniki:
- jabłka [6 szt.]
- migdały [7 dag] ((zmielone))
- sok z cytryny [1 szt.]
- śmietana kremówka [1 szklanka]
- cukier [10 dag]
- masło ((do posmarowania))
- chleb tostowy (6 kromek)
Przygotowanie:
Na prawdę warto spróbować!
Jabłka obrać i wydrążyć usuwając gniazda nasienne (ja wykrawam specjalną łyżeczką jak najwięcej, żeby dużo nadzienia weszło ;) ). Od razu skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Zmielone migdały (ewentualnie te w płatkach, ale z mielonymi wychodzi niebo...) połączyć z połową cukru i śmietany. Masą napełnić jabłka.
Tosty posmarować masłem (ja odkrawam jeszcze skórki - polecam!) i ułożyć na dnie blachy (warto położyć pergamin - mniej czyszczenia i tosty się nie przypalą) masłem do dołu. Na każdej kromce umieścić jabłko i piec przez 20min w temperaturze 200 stopni.
Deser podawać ciepły, polany pozostałą śmietaną zmieszaną z cukrem.
Mniam! A jak ktoś myśli, że tosty nie pasują... spróbujcie! Są... niespodziewanie smaczne!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pieczone jabłka
Komentarze