Składniki:
- pierś kurczaka [2 ] (podwójne)
- ser pleśniowy [30 dag] (jeśli ktoś lubi może być rokpol lub lazur, ja zdecydowanie wolę camemberta, czy brie)
- masło [0.5 kostki]
Przygotowanie:
Oto niezbyt skomplikowany przepis na drób w nieco innej niż zazwyczaj postaci:
1. Piersi myjemy, odcinamy "odpadki", kroimy w kostkę lub paski (ja wolę właśnie taką wersję)
2. Ser kroimy w plasterki, masło również.
3. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy warstwę masła, dalej warstwa mięsa, następnie warstwa sera i tak na zmianę. Ważne jednak by ostatnią warstwę stanowił ser.
4. Pieczemy bez przykrycia ok. 30 min, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
5. Najlepiej smakuje z bagietką, którą maczać można w powstałym sosiku.
SMACZNEGO!
Polecany film:
Czekoladowa Lawa - Fondant au chocolat
Komentarze
Wersja z zapiekanym camembert trafia w mój smak. Bardzo prosty i pysznie brzmiący przepis. Brawo!
Jeszcze jedna uwaga - kogoś może zdziwić, że w przepisie nie ma żadnych przypraw. Celowo nie solę, ani nie pieprzę, uważam że to zbędne. Dzięki temu potrawa wychodzi maksymalnie delikatna. Dopiero po przygotowaniu można posypać świeżo zmielonym pieprzem, jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki
Oczywiscie nie bylabym soba gdybym nie zmodyfikowala przepisu aby nadawal sie na diete SB. Polecam zastosowac camembert czesciowo odtluszczony i oliwe zamiast maselka.
Ja swoja kure zamarynowalam w czosnku roztartym z sola na czas doslownie nagrzewania sie piekarnika.
Kurczak wyszedl delikatny i serek rowniez, jak to brie. Pikanterii potrawie nadaje swiezo mielony pieprz i moj dodatek - buleczki pelnoziarniste pokrojone na dlugie paski i zapieczone z oliwa i rozmarynem.
Brakowalo mi jedynie obiecanego sosiku do maczania chlebka. Brie sie spieka a nie roztapia wiec serek nalezy wybrac inny i pewnie odkroic skorke plesniowa. Nastepnymrazem moze wyprobuje starcie sera na tarce i polaczenie calosci z mozarella zeby miec pewnosc, ze wytworzy sie sosik
Koncowa uwaga - bez wina nie da rady zjesc
Dziekuje za po mysl na pyszna i sycaca obiadokolacje
u mnie również obowiążkowo z winkiem ta potrwa zawsze jest podawana.
Co do sera, najlepiej popróbować z różnymi rodzajami i samemu ocenić, który nam najbardziej pasuje