DESER TIRAMISU
autor: beata375,
kategoria: inne desery , dodano:
2010-01-12
Składniki:
- jajka [6 szt.]
- serek mascarpone [40 dag]
- kawa [2 szklanki]
- amaretto [100 ml]
- cukier waniliowy [6 łyżeczek]
- kakao
- biszkopty [2 op.] (podłużne)
Przygotowanie:
Myjemy jajka, oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek wsypujemy cukier waniliowy, ucieramy aż masa stanie się puszysta. Zaparzamy kawę, by nie co ostygła.
Do kamionkowej miski wkładamy serek mascarpone, dodajemy utarte żółtka, mieszamy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną piane. Łączymy serek z pianą.
Mieszamy kawą z amaretto, zanurzamy biszkopty. Układamy warstwę biszkoptów na dnie żaroodpornego naczynia, smarujemy je połowąmasy serowej i przez sitko gęsto posypujemy kakao.
Układamy drugą warstwę biszkoptów i rozsmarowujemy drugą połowę masy serowej. Posypujemy dokładnie kakao.
Gotowe tiramisu wstawiamy do lodówki na 4 godziny i gotowe.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: dżem jabłkowy z pomarańczową galaretką
Komentarze