kurczak w wiórkach kokosowych
Składniki:
- pierś kurczaka [1 szt.] (podwójna)
- jajka [1 szt.]
- mąka pszenna [3 łyżki]
- mąka ziemniaczana [3 łyżki]
- wiórki kokosowe [3 łyżki]
- sos sojowy (ilość do zalania mięska, jako marynata)
- olej słonecznikowy [5 łyżek] (do smażenia)
- woda [1 łyżka]
Przygotowanie:
1. Pierś kurczaka myjemy, odcinamy co zbędne i kroimy w kostkę. Wkładamy do miseczki, zalewamy sosem sojowym. Odkładamy do lodówki na min. godzinę.
2. Jajko, mąkę, wiórki i wodę mieszamy na gęste ciasto. Wrzucamy do tego kurczaka, mieszamy.
3. Olej rozgrzewamy na patalni. Kurczaka smażymy aż uzyska złoty kolor.
Na zdjęciu podany z własnoręcznie przygotowanym chińskim daniem.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: wołowina po meksykańsku
Komentarze