chow mein z kurczakiem
Składniki:
- makaron [200 g] (chiński jajeczny, ewentualnie spaghetti)
- filet z kurczaka [1 szt.] (podwójny, średniej wielkości)
- marchew [2 szt.]
- papryka [2 szt.]
- fasolka szparagowa [100 g] (zielona, świeża lub mrożona)
- kukurydza konserwowa [100 g]
- kiełki [1 op.] (najlepiej fasoli mung, konserwowe)
- sos sojowy
- olej sezamowy
- olej (najlepiej z pestek winogron)
- imbir (mielony)
- pieprz cayenne (chili)
- sezam ziarenka
- migdały (płatki)
Przygotowanie:
na początek kilka słów o makaronie. najlepszy będzie chiński jajeczny, ale nie taki cieniutki jak noodle, tylko taki o nitkach średnicy min. 3mm. szukałabym takiego w sklepach z importowaną żywnością, choć to co jest zazwyczaj dostępne przypomina bardziej krajankę rosołową, a taki makaron się nie nadaje. jeśli nie uda się znaleźć odpowiedniego chińskiego makaronu, to może być też najzwyklejsze spaghetti, też się bardzo dobrze sprawdza.
a teraz już przepis:
filet z kurczaka oczyszczamy i kroimy w paseczki. przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, kilku kropel oleju sezamowego, imbiru oraz chili i zalewamy nią mięso. odstawiamy na bok. (marynaty nie powinno być za dużo, mięso nie ma w niej pływać).
przygotowujemy warzywa: marchew kroimy w słupki lub talarki, paprykę (najlepiej różnokolorową) kroimy w paseczki, odsączamy kukurydzę i kiełki. warzyw powinny być ok. 2 pełne garście.
na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej do smażenia z dodatkiem oleju sezamowego, gdy będzie naprawdę gorący wrzucamy mięso i obsmażamy z każdej strony. gdy się zarumieni ściągamy z patelni lub przesuwamy na bok w woku.
smażymy warzywa partiami, najpierw marchew i fasolkę aż zmiękną, a następnie paprykę z kukurydzą i kiełkami. całość lekko oprószamy imbirem z chili i dokładnie mieszamy, po czym dodajemy mięso.
(warzywa nie powinny smażyć się zbyt długo żeby nie straciły koloru)
w międzyczasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. gdy warzywa są już gotowe wrzucamy makaron dokładnie mieszając ze wszystkimi składnikami. w razie potrzeby całość jeszcze doprawiamy.
na koniec posypujemy sezamem i/lub płatkami migdałów.
smacznego:)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z cytrusów
Komentarze
Poza tym to aktualnie moje ukochane smaki.
Jedna rada
Na zdjęciu jest na 100% groszek cukrowy, bardzo popularny w tej kuchni (mój ulubiony zresztą, poznam go zawsze
I imbir mielony jednak sporo się różni od świeżego, zdecydowanie bardziej lubię ten drugi.
do tego dania nadaje się makaron pełnoziarnisty spaghetti Lubelli, sprawdzone
do tego dania nadaje się makaron pełnoziarnisty spaghetti Lubelli, sprawdzone
Polecam dodać swieży imbir.
w daniu ostatecznie musiał pomóc mi mój chłopak, który uwielbia kuchnie azjatycką i uratował tą potrawę
mam jeszcze zastrzeżenia co do ilości warzyw, 2 papryki to zdecydowanie za dużo, dałam niecałą 1, no i 1 op kiełków to też wg mnie lekka przesada (dostałam takie w słoiku), poza tym, powinno się je dodawać pod koniec smażenia, tuż przed podaniem na talerz gdyż są delikatne i się "rozmemłają"