Gulasz wieprzowy z grzybami i groszkiem

Gulasz wieprzowy z grzybami i groszkiem

autor: hania811, kategoria: z wieprzowiny
czas przygotowania: 60 min, Śr. ocena 4.93 / recenzji 7 , poziom trudności: 1 /3, kaloryczność: 2/3
Wróć do przepisu

Składniki:

Przygotowanie:

Namoczyć grzyby w 200 ml zimnej wody (muszą się moczyć ok 20 min)
Mięso pokroić w paski (dość drobno) i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem.
Rozgrzać olej i smażyć mięso do zrumienienia.
Dodać cebulę pokrojoną w piórka i smażyć jeszcze kilka minut.
Dodać liść laurowy i wodę z moczenia grzybów.
Dusić pod przykryciem ok 30 min.
Po tym czasie dodać pokrojone grzyby, wszystkie przyprawy (wraz z musztardą) i mrożony groszek (jak potrzeba podlać jeszcze wodą- musi zakrywać składniki)
Dusić ok 20 min.
Na koniec rozmieszać mąkę z 1/4 szklanką zimnej wody i wlać do sosu.
Gotować bez przykrycia ok 5 min.

Gulasz podawać z kaszą, kluskami śląskimi lub kopytkami.

(na moim zdjęciu pieczywo gdyż mąż pożerał resztki sosu na kolację)

© 2000-2020 Wizaż.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych w Wizaz.pl w całości lub w części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.