Brokuły zapiekane pod beszamelem

Brokuły zapiekane pod beszamelem

autor: hanjah, kategoria: jarskie i wegetariańskie
czas przygotowania: 40 min, Śr. ocena 5.00 / recenzji 4 , poziom trudności: 1 /3, kaloryczność: 2/3
Wróć do przepisu

Składniki:

Przygotowanie:

Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Ugotować na pół twardo. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.

Sos beszamelowy:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i energicznie zamieszać, aby nie powstały grudki. Gotować na wolnym ogniu, stopniowo dolewać mleko i ciągle mieszać aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Brokuły zalać sosem, posypać żółtym serem (ilość według uznania).

Zapiekać pod przykryciem aż ser się stopi.

© 2000-2020 Wizaż.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych w Wizaz.pl w całości lub w części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.