Barszcz ukraiński ( po mojemu )

Barszcz ukraiński ( po mojemu )

autor: Sensuel, kategoria: zupy
czas przygotowania: 90 min, Śr. ocena 5.00 / recenzji 1 , poziom trudności: 1 /3, kaloryczność: 2/3
Wróć do przepisu

Składniki:

Przygotowanie:

Fasolę płuczemy na sitku i wrzucamy do garnka (najlepiej na noc) i zalewamy wodą.
Następngo dnia gotuję ją w tej samej wodzie co się moczyła z łyżką soli.
Jak woda zacznie wrzeć dodaję: marchew obraną w całości, buraki obrane w całości, pietuszkę obraną i pokrojoną w kostkę, seler obrany i pokrojony w kostkę, liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuję tak długo, aż marchew zmięknie,bo buraki zapewne nie zdąrzą jeszcze. W między czasie obieram i kroję ziemniaki i cebulkę.

Jak marchew jest już miękka to wyciągam ją i buraki, a do zupy wrzucam garść fasoli szparagowej.
Marchew trę na tarce o dużch oczkach i wrzucam do zupy.
Burki trę na tarce o dużych oczkach i odstawim na chwilę.

W tym czasie wrzucam obrane i pokrojone w kostkę ziemniki. Kostka ma być dość spora.

Na patelni rozpuszczam masło/margarynę.
Wrzucam pokrojoną drobno cebulkę, mieszam, solę i mieszam.
Dodaję do niej nasze buraki i smażę jakieś 5 min, mieszając.
Na sam koniec smażenia, daję wyciśnięte ząbki czosnku i mieszam.
Całość wrzucam do zupy.
Mieszam.

Do zupy dodaję ocet, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz oraz mjeranek.
Całość mieszam i gotuję, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Na sam koniec zabielam zupkę śmietaną słodką. A jak podaję to robię kleksa z kwaśnej :)


* do zupy można dodać kostkę smakową wołową, albo zupę zrobić na wywarze z wołowiny, a fasolę gotować osobno.
* zanaczyłam koszt 20zł, ale to bez mięsa
* zupy wychodzi baaaardzo dużo, także ilość porcji to ciążko zliczyć

© 2000-2020 Wizaż.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych w Wizaz.pl w całości lub w części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.