Tarta z brzoskwiniami

Tarta z brzoskwiniami

autor: trutututu, kategoria: ciasta kruche i francuskie
czas przygotowania: 60 min, Śr. ocena 5.00 / recenzji 1 , poziom trudności: 2 /3, kaloryczność: 3/3
Wróć do przepisu

Składniki:

Przygotowanie:

1. Włącz piekarnik. Musi się rozgrzać do temperatury 180°C :)
2. Ciasto:
- mieszamy mąkę z trzema łyżkami cukru, następnie dodajemy posiekane masło i wyrabiamy tak, aby powstała kruszonka. Następnie dodajemy wodę (jeśli 3 łyżki to za mało, można dodać trochę więcej, ale należy uważać, aby nie za dużo - ciasto będzie za wilgotne i klejące) i wyrabiamy ciasto ugniatając.
- Wyłóż formę ciastem (pamiętając o brzegach!) i ponadziewaj widelcem
- piecz około 20 minut
3. Masa:
- śmietanę, jajko i cukier waniliowy mieszamy mikserem (niskie obroty)
- masę wylewamy na ciasto i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut
4. Brzoskwinie:
- w tym czasie kroimy brzoskwinki na plastry lub ćwiartki
- ubijamy białko z odrobiną soli
- mieszamy ubite białko z pokrojonymi brzoskwiniami i łyżeczką cukru
- wyjmujemy tartę, zwiększamy tempreature piekarnika do 200°C
- pianę z owocami wylewamy na tartę i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min (dopóki piana nie przybrązowi sie z wierzchu)

Na końcu można posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych lub na zimno z bitą śmietaną :)

Smacznego!

© 2000-2020 Wizaż.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych w Wizaz.pl w całości lub w części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.