Jeż

Jeż

autor: konza, kategoria: ciasta z masą
czas przygotowania: 60 min, Śr. ocena 0.00 / recenzji 0 , poziom trudności: 2 /3, kaloryczność: 3/3
Wróć do przepisu

Składniki:

Przygotowanie:

Witam.

Oddzielone żółtka jaj (6) ucieramy z miękką margaryną najlepiej Palma dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, ucieramy aż będzie gładka masa. Dodajemy kakao tak około 4 łyżek czubate , ale to zależy jak bardzo chcemy by masa była ciemna i mocna w smaku im więcej kakao tym masa jest bardziej wyrazista. Do utartej masy dodajemy aromat arakowy lub rumowy i wódkę mieszamy - można mikserem :)

Odkładamy do osobnej miski 3 duże czubate łyżki masy-wykorzystamy je do wygładzenia uformowanego jeża.

Do dokładnie połączonych składników dodajemy pocięte w kostkę petti berre te z Jutrzenki są najlepsze ( na pewno się drobniej pokruszą ale to nic) i mieszamy aż ciastka będą dokładnie połączone z masą.

Następnie formujemy jeża z przygotowanej masy i ciastek, kiedy już nasz jeż ma pożądany przez nas kształt wówczas wygładzamy jego powierzchnie masą którą wcześniej odłożyliśmy ( tą przed dodaniem ciastek) ażeby nam się łatwiej pracowało robimy to szerokim nożem który co jakiś czas zanurzamy w ciepłej wodzie.

Każdy jeż musi mieć kolce :) wiec bierzemy migdały które wcześniej zalewamy gorącą woda i wyłuskujemy je z tej bazowej skórki kroimy je na słupki po czym wkuwamy w grzbiet jeża tak by nie było dziur.

A galaretkę jak już stężeje roztrzepujemy widelcem na nierówne grudy i układamy dokoła jeża no jeż musi być na trawce :)

Mam nadzieje że dokładnie opisałam i że będzie wam równie dobrze smakować tak jak mnie i mojej rodzinie
Smacznego :)

© 2000-2020 Wizaż.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych w Wizaz.pl w całości lub w części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.