Pyszne pierniczki

Pyszne pierniczki

autor: MadziaChwala, kategoria: ciasteczka, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska
czas przygotowania: 60 min, Śr. ocena 0.00 / recenzji 0 , poziom trudności: 1 /3, kaloryczność: 2/3
Wróć do przepisu

Składniki:

Przygotowanie:

Najpierw mieszamy wszystkie sypkie składniki. Następnie dodajemy jajko, masło i miód. Ciasto wyrabiamy tak, by powstała jednolita zwarta kulka. Jeżeli ciasto będzie za miękkie (będzie się rozpływało w rękach) dosypujemy mąki, przy odwrotnej sytuacji możemy dolać odrobinę mleka (może być kwaśne).

Gotowe ciasto wałkujemy i wycinamy pierniczki. Wykrojone ciastka kładziemy na wysmarowanej margaryną i posypanej mąką blasze.

Po upieczeniu jednej porcji nie trzeba ponownie smarować blachy. Cieniutkie i małe pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 5 min, z kolei grube i duże ok. 10 min.

Gotowe pierniczki możemy polukrować lub polać polewą czekoladową.

Ilość porcji i czas przygotowanie podany przeze mnie jest tylko i wyłącznie orientacyjny. Wszystko zależy od tego, ile czasu zajmie nam wykrawanie pierników, jak grube będą ciastka i jakich foremek użyjemy :)

© 2000-2020 Wizaż.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych w Wizaz.pl w całości lub w części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.