Kurczak z białym winem

Kurczak z białym winem

autor: Leisla, kategoria: z drobiu, Wielkanocne potrawy
czas przygotowania: 110 min, Śr. ocena 0.00 / recenzji 0 , poziom trudności: 2 /3, kaloryczność: 2/3
Wróć do przepisu

Składniki:

Przygotowanie:

1. Piersi myjemy i wkładamy do garnka razem z ziarenkami pieprzu oraz polowa ilością tymianku, 3 liściami laurowymi i szczypta soli, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy już będzie wrzeć odcedzamy na durszlaku.
2. w dużym rondlu rozgrzewamy masło, gdy już się rozpuści dodajemy drobno posiekana cebule oraz pozostały tymianek przewiązany nitką, doprawiamy sola. Gotujemy pod przykryciem około 4-5 min. Dodajemy mąkę mieszając energicznie i stopniowo dodajemy wino. Gotujemy kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy bulion, śmietanę oraz pozostałe liście laurowe i doprowadzamy do bulgotania.
3. w naczyniu do zapiekanek wykładamy papierem pergaminowym, kładziemy kawałki mięsa i zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 na 45 minut, dodajemy obrane szalotki, w całości pieczemy dalej 15 min i dodajemy pieczarki i pieczemy jeszcze 30 min.
podajemy posypane natką pietruszki.


orginalny przepis jest z cielecina ale kurczak wychodzi znakomity :)

© 2000-2020 Wizaż.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych w Wizaz.pl w całości lub w części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.