Sałatka z pora

Sałatka z pora

autor: buzzgrow, kategoria: sałatki, Wielkanocne potrawy, kuchnia polska
czas przygotowania: 45 min, Śr. ocena 0.00 / recenzji 0 , poziom trudności: 1 /3, kaloryczność: 3/3
Wróć do przepisu

Składniki:

Przygotowanie:

Na domowe przyjęcia, do wędlin, marynowanych grzybów i trunków, proponuję tą nieco cięższą, ale sycącą i treściwą sałatkę.

1 etap:

Kroimy por(y) na mniejsze kawałki (jeden por na 2, 3 części) wrzucamy i do dużej miski,żeby wypłukać je z piachu i błota. Odstawiamy na chwilę.
W tym czasie do średniej wielkości garnka wrzucamy jajka i gotujemy je na twardo.W czasie gotowania jajek możemy pokroić pory (najpierw wzdłuż, na 4 części, a potem w małe, cieniutkie plasterki, które będą wyglądać jak ćwiartki) i odstawiamy je do dużej misy. Jajka wyjmujemy z "kąpieli" i odstawiamy do zimnej wody, żeby ostygły.

2 etap:

Pokrojone pory zalewamy wrzątkiem,żeby nieco zmiękły i żeby sałatka była delikatniejsza, następnie odcedzamy w durszlaku (można pominąć ten etap, jeżeli się śpieszymy, lubimy ostrzejszy smak i chcemy,żeby por był bardziej chrupki)
Ogórki kiszone kroimy w małą kostkę, odstawiamy do małej miseczki, żeby odciekły. Kostkę sera ścieramy na tarce o dużych oczkach, dosypujemy do pora.

3 etap:

Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy, dodajemy do pora i sera. Ostygnięte jajka kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem (można dodać do smaku odrobinę ziół prowansalskich , jeśli ktoś lubi), dodajemy dwie łyżki majonezu, troszeczkę jogurtu (lub kwaśnej) i musztardy, przez co sałatka nabierze ostrości. Kroimy niewielką ilość natki pietruszki (1 łyżka będzie odpowiednia). Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Sałatkę można podawać jako dodatek do wędlin i pieczywa.

Uwaga, sałatkę najlepiej zjeść w ciągu 1-2 dni.

Życzę smacznego! ;-)

© 2000-2019 Wizaż.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych w Wizaz.pl w całości lub w części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.