kurczak w sosie curry

kurczak w sosie curry

autor: magda s., kategoria: z drobiu, kuchnia indyjska
czas przygotowania: 40 min, Śr. ocena 0.00 / recenzji 0 , poziom trudności: 1 /3, kaloryczność: 2/3
Wróć do przepisu

Składniki:

Przygotowanie:

wzielo mnie na curry...a ze nie znalazlam przepisu, ktory by mi odpowiadal, to postawilam na improwizacje...wyszlo pysznie...polecam:)

mieso:
piersi z kurczaka (2, pojedyncze) obmyc i pokroic w kostke, prostokaty, paski (jak kto lubi, byle by kawalki nie byly zbyt duze)...moje mialy ok 1x2-3 cm. piersi polewany sosem sojowym (ciemnym), aby mieso stalo sie ciemnobrazowe. odstawiamy i zabieramy sie za marynate...

marynata:
przyznaje, ze pierwszy raz 'maczalam' mieso w jogurcie i mialam ogromne obawy czy sie uda...ale wyszlo, wiec to sie musi udac;)
do miseczki dodajemy (kolejnosc nie ma znaczenia, ale od razu po dodaniu mieszamy calosc):
* 4 kopiaste lyzki jogurtu greckiego (moze byc wiecej w razie potrzeby - ja zaczelam od 3, ale dodalam jeszcze jedna)
* przyprawe w proszku curry - zaczelam od 2 lyzek, ale skonczylo sie na calym opakowaniu, czyli jakis 4 lyzkach (i wcale nie bylo tego za duzo)
* pieprz cayenne (zaczelam od szczypty, ale w miare mieszania dodawalam nastepne i wcale nie wyszlo bardzo ostre - nawet moje dziecko tak stwierdzilo:))
* szczypta cynamonu (do smaku - odrobina slodyczy;))
dodalam tez troszke pieprzy czosnkowego...ale nie jest to kluczowy skladnik i pozostawiam Waszym kubkom smakowym jego obecnosc:)

marynata powinna miec jednolita mase (nalezy rozestrzec wszelkie grudki proszku), ktora mieszamy z miesem i odstawiamy do lodowki (u mnie to bylo kilka godzin, ale i godzina powinna wystarczyc)...

przygotowanie:
rozgrzewamy patelnie a na niej oliwe z oliwek...w tym czasie obieramy duza cebule i kroimy w kostke (ok. 0,5cm)....wrzucamy na patelnie i zabieramy sie za czosnek...rowniez dodajemy i mieszamy do zeszklenia...wtedy dodajemy mieso z cala marynata....smazymy so sciecia sie miesa....nastepnie dodajemy mleczko kokosowe (tak, zeby zakrylo mieso w ok. 3/4 - u mnie wyszlo mniej wiecej 1/2 puszki)....i dusimy pod przykryciem...sos powinien sie nieco zredukowac na wolnym ogniu...

ja podalam kurczaka z brazowym ryzem i czerwona papryka...smacznego:)

na moje oko proporcje sa dobrane na 3-5 porcji (w zaleznosci od apetytu gosci:))

© 2000-2020 Wizaż.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych w Wizaz.pl w całości lub w części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.