Czeska zupa czosnkowa

Czeska zupa czosnkowa

autor: Kasiaczek_, kategoria: zupy, kuchnia czeska
czas przygotowania: 15 min, Śr. ocena 0.00 / recenzji 0 , poziom trudności: 1 /3, kaloryczność: 3/3
Wróć do przepisu

Składniki:

Przygotowanie:

Czesi zazwyczaj w poniedziałki serwują zupę czosnkowa,
która robią na niedzielnym rosołku :)

Tak wiec do przygotowania zupy czosnkowej potrzebny nam jest rosół,
bez mięsa i kości.
Jeżeli w rosole znajdują się warzywa,typu cebula, pietruszka, rzodkiewka, seler, itd zostawiamy je.

Obieramy i kroimy czosnek, ilość wedle uznania.
Ja zazwyczaj daje 2 małe główki.
Czosnek wrzucamy do rosołu.
Doprawiamy sola,pieprzem bądź innymi ziołami wedle uznania.

Cała zimną zupę wraz z warzywami i czosnkiem przelewamy do robota kuchennego i miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wlewamy z powrotem do garnka i gotujemy na wolnym ogniu.

W tym czasie kroimy chlebek w kosteczki i podsmażamy na oliwie z oliwek.

Wrzącą zupę wlewamy do miseczek, wbijamy jajko, posypujemy grzankami oraz startym żóltym serem.

SMACZNEGO :)



UWAGA!
Dla osób,które nie lubią jajka w postaci można powiedzieć surowej, proponuje wbić 2-3 jajka do zupy podczas miksowania.

© 2000-2020 Wizaż.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych w Wizaz.pl w całości lub w części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.