Pierś kurczaka na ostro w sosie indyjskim

Pierś kurczaka na ostro w sosie indyjskim

autor: La Monica, kategoria: z drobiu, kuchnia indyjska
czas przygotowania: 40 min, Śr. ocena 5.00 / recenzji 2 , poziom trudności: 1 /3, kaloryczność: 2/3
Wróć do przepisu

Składniki:

Przygotowanie:

Bardzo aromatyczne danie, dla lubiących mocne doznania :)))

Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy umyte, oczyszczone, pokrojone w kostkę mięso i 1 łyżeczkę garam masala. Smażymy 10 minut, mieszając aby mięso było obtoczone w przyprawie. Mięso przesypujemy do miseczki. A na patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulkę na złoty kolor. Dodajemy mięso i nadal smażymy, mieszając.

W miseczce mieszamy jogurt, przecier pomidorowy, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, chili, gałkę muszkatołową, paprykę oraz 1/2 łyżeczki garam masala. Wymieszane składniki dodajemy do mięsa na patelni i smażymy 10 minut, aż wszystkie się połączą, dolewając co chwilę wodę. Dusimy pod przykryciem 15 minut. Gdy sos będzie za rzadki możemy zgęścić do 1 łyżką mąki z 1/4 szklanki wody.

Podajemy z ugotowanym ryżem.

Smacznego!

© 2000-2020 Wizaż.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych w Wizaz.pl w całości lub w części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.