Uroda Życia poleca: dynia marynowana  z cynamonem i papryczką chilli

Uroda Życia poleca: dynia marynowana z cynamonem i papryczką chilli

autor: Smaczny, kategoria: wytrawne przetwory
czas przygotowania: 60 min, Śr. ocena 0.00 / recenzji 0 , poziom trudności: 1 /3, kaloryczność: 1/3
Wróć do przepisu

Składniki:

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki (z wyjątkiem dyni) wrzuć do garnka.

2. Wymieszaj dokładnie, by cały cukier się rozpuścił.

3. Powoli doprowadź do wrzenia.

4. Dodaj pokrojoną na kawałki dynię i gotuj na wolnym ogniu tak długo, aż stanie się całkiem miękka.

5. Przełóż ją do wyparzonych słoików i zalej wrzącym syropem.

6. Dokładnie zakręć nakrętki i odwróć słoiki do góry nogami na co najmniej 5 min.

7. Przechowuj przez ok. 6 miesięcy. Słoik po otwarciu trzymaj w lodówce

8. Dynię marynowaną można dodawać do sałatek, ale także do dań z ryżu i makaronu. Albo – jak to się praktykuje w naszej rodzinie – wyjadać prosto ze słoika.

© 2000-2020 Wizaż.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych w Wizaz.pl w całości lub w części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.