Kołduny książęce

Kołduny książęce

autor: Smaczny, kategoria: pierogi
czas przygotowania: 40 min, Śr. ocena 5.00 / recenzji 1 , poziom trudności: 2 /3, kaloryczność: 1/3
Wróć do przepisu

Składniki:

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć na noc, a następnego dnia ugotować w tej samej wodzie. Szynkę i grzyby posiekać. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Wymieszać z grzybami i szynką, wbić jajko, dodać sól i pieprz, dokładnie wyrobić.
Z mąki i osolonej wody zagnieść ciasto i dobrze wyrobić, aby stało się lśniące i elastyczne. Odstawić na 30 min.
Ciasto rozwałkować jak najcieniej, nakładać rzędem kuleczki nadzienia wielkości orzecha laskowego, nakrywać je ciastem, odcisnąć dookoła palcami, uważając, aby farsz nie dostał się pomiędzy warstwy ciasta. Kieliszkiem do wódki wykrawać małe pierożki. Kołduny wkładać do osolonego wrzącego rosołu. Powinny swobodnie pływać, dlatego najlepiej wkładać je partiami. Gotować na małym ogniu 3–5 min.
Na ogrzanym głębokim półmisku ułożyć kilka kawałeczków świeżego masła, wyjąć partię kołdunów, znów położyć kawałki masła (nie topić go na patelni).

© 2000-2020 Wizaż.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie tekstów i zdjęć opublikowanych w Wizaz.pl w całości lub w części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.