
Łamliwe paznokcie mamy zwykle na własne życzenie. Bo krucha płytka paznokcia to najczęściej konsekwencja non stop wykonywanego manicuru hybrydowego, stosowania niewłaściwego pilniczka lub nieprawidłowego piłowania paznokci, narażania dłoni na działanie silnych detergentów lub ubogiej diety. Zdarza się jednak, że stan naszych paznokci – a konkretnie ich łamliwość – świadczy o poważnych chorobach.

Fot.: iStock
Łamliwe paznokcie – przyczyny
Zanim zgłosisz się do dermatologa czy lekarza pierwszego kontaktu, upewnij się, czy sama nie jesteś winna kruchości swoich paznokci. Przede wszystkim, jeżeli jesteś fanką manicuru hybrydowego, daj swoim paznokciom od niego odpocząć.
Do zmywania naczyń czy sprzątania w łazience zawsze używaj gumowych rękawic, bo kontakt z detergentami niszczy i paznokcie, i skórę dłoni. Przyjrzyj się też uważnie swojej diecie – możliwe brakuje w niej ważnych składników mineralnych i witamin – cynku, wapnia, witamin A, B i E – od których zależy stan paznokci.
Łamliwe paznokcie – choroby
Kruche paznokcie mogą także świadczyć o tym, że w naszym organizmie dzieje się coś niepokojącego. Ich łamliwość może być skutkiem anemii lub zaburzeń hormonalnych wywołanych przez nieprawidłową pracę tarczycy (np. jej nadczynności). Łamliwe paznokcie mogą być również objawem chorób – łuszczycy lub grzybicy.
Co zrobić, żeby paznokcie przestały się łamać?
Posiadaczkom łamliwych paznokci, które regularnie malują je lakierami hybrydowymi radzimy zrezygnować z niego na co najmniej miesiąc, a następnie między kolejnymi manicurami hybrydowymi robić sobie tygodniowe przerwy. W trakcie tych przerw dobrze jest kilka razy dziennie wmasowywać w paznokcie specjalnie do tego przeznaczony nawilżająco-natłuszczający kosmetyk.
Można też wcierać w paznokcie oliwę z oliwek, olej arganowy lub olej jojoba. Ważne jest, żeby wmasowywać olejek ku górze – tak jakbyś chciało się go wcisnąć pod skórę palca. Pod tak zwanym obrąbkiem naskórkowym znajduje się macierz paznokcia – jego żywa część, w której powstaje budująca płytkę keratyna. I to na jej pielęgnacji najbardziej nam zależy.
Stan łamliwych paznokci poprawi się także wraz ze zmianą diety. Wszystkim, którzy chcą wzmocnić ich płytki radzimy regularnie jeść:
- pieczywo razowe,
- otręby pszenne,
- kefir i jogurt naturalny,
- orzechy włoskie i migdały,
- pestki dyni i nasiona słonecznika,
- kaszę gryczaną i brązowy ryż,
- oliwę z oliwek.
Warto też przyjmować wzmacniające paznokcie suplementy zawierające wapń, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę A, biotynę, kwas foliowy, krzem, cynk i magnez.
Zobacz także: Marzysz o długich i zdrowych paznokciach? Wypróbuj ten trik!
Zdjęcie główne: iStock