Reklama

Olej kokosowy jest substancją pochodzenia naturalnego używaną nie tylko w kosmetyce, ale także w kuchni. Zawiera szereg witamin, m.in. odmładzającą i regenerującą witaminę E, a także stanowi naturalny filtr UV zabezpieczający skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego. Zobaczcie, w jaki sposób najlepiej włączyć go do swojej pielęgnacji.

Reklama

Jaki olej kokosowy wybrać?

Niezależnie od tego, czy olej kokosowy ma nam posłużyć jako tłuszcz spożywczy, czy element pielęgnacji, warto wybrać ten, który lepiej przysłuży się naszemu zdrowiu. W sklepach możecie znaleźć dwa rodzaje oleju:

  • Olej kokosowy rafinowany - jest to olej poddany obróbce termicznej, która sprawia, że traci on wiele cennych właściwości. Najczęściej jest on dużo tańszy od swojego zdrowszego odpowiednika i stosowany jest jedynie w kuchni. Pamiętajcie, że nawet jeśli kupujecie olej kokosowy z etykietką "BIO", to wcale nie musi oznaczać, że nie został on uprzednio podgrzany.
  • Olej kokosowy nierafinowany - to zdecydowanie najlepszy wybór, jakiego możemy dokonać. Niepoddany obróbce termicznej zachowuje wszelkie wartości odżywcze: witaminę E, B2, B6, K oraz witaminę C. Dodatkowo jest on źródłem wapnia, żelaza, potasu, magnezu, fosforu, sodu oraz cynku, dlatego świetnie wpłynie na stan naszej skóry, a przygotowywane na nim potrawy zostaną wzbogacone dodatkowymi pierwiastkami.
Reklama

Olej kokosowy może z powodzeniem zastąpić nam wiele kosmetyków, a jego cena wcale nie odstrasza. Zobaczcie, jak możecie zastosować go w swojej pielęgnacji.

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane