klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
balsam peruwiański
Pielęgnacja

Balsam peruwiański - czym jest i gdzie go szukać?

Balsam peruwiański to składnik wieku leków, suplementów oraz kremów do pielęgnacji ciała i twarzy, a nawet... słodyczy. Co to jest balsam peruwiański i jakie ma właściwości?
Laura Osakowicz
styczeń 28, 2020

Balsam peruwiański ma postać brunatnej mazi, konsystencją przypomina żywicę, zaś w jego zapachu możemy wyczuć cynamonowo-waniliowe nuty. Jego smak jest natomiast ostro-gorzki i tak charakterystyczny, że nie każdy go polubi. Balsam peruwiański powstaje w wyniku opalania i nacinania kory drzewa balsamowego, które rośnie w Ameryce Środkowej.

balsam peruwiański

Źródło: Istock

Ida Nowakowska z mężem wybrali już imię dla dziecka? "Nie chcemy zrobić krzywdy dzidziusiowi"

Właściwości i działanie balsamu peruwiańskiego

Balsam peruwiański znany jest ze swoich licznych właściwości. Ze względu na nie znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Pomaga leczyć choroby skóry, dlatego znaleźć go możemy w wielu maściach, podobnie jak składniki, które zawiera - kwas benzoesowy to popularny składnik maści na trądzik. Jest nieoceniony w leczeniu łuszczycy oraz trudnych do zagojenia ran. W XVI w. został uznany jako panaceum na wszystkie choroby skóry. Wykazuje nawet właściwości hamujące proces łysienia. Wspomaga krążenie krwi, działa antybakteryjnie i antyseptycznie.

Gdzie znaleźć balsam peruwiański

Choć z reguły stosowany jest zewnętrznie, to ze względu na swój wyjątkowy smak jest częstym dodatkiem do gotowych deserów, czekolad, a nawet win i herbat. W kremach, mydłach i pastach do zębów wykorzystywane są obie jego cechy - pozytywny wpływ na regenerację skóry i żywiczny, cynamonowo-waniliowy zapach. 

Czysty balsam peruwiański występuje w formie maści bądź gęstego płynu, trudno jednak go kupić, bo służy przede wszystkim do wyrobów aptecznych, przepisywanych na receptę, na przykład do przyrządzenia tak zwanego balsamu Szostakowskiego. Jeśli więc chcemy zacząć stosować balsam peruwiański na choroby skóry, najlepiej jest udać się do lekarza, który przepisze lek z dodatkiem żywicy z balsamowca. 

Zastosowanie balsamu peruwiańskiego

Balsam peruwiański znajduje zastosowanie w wielu produktach codziennego użytku, jednak jest w nich jedynie dodatkiem. Nie powinno się stosować czystego balsamu peruwiańskiego na skórę bez wcześniejszych zaleceń lekarza, a tym bardziej spożywać. Choć ta substancja z kory drzewa ma doskonałe działanie na skórę, może także powodować silną alergię. Zwykle nałożony w większym stężeniu na gołą skórę wywołuje podrażnienie, a dopiero po jakimś czasie pojawia się jego działanie przeciwzapalne. Osoby uczulone na balsam peruwiański lub jego składniki - kwas benzoesowy, octan benzylu i kwas cynamonowy powinny unikać nawet najmniejszych ilości w produktach kosmetycznych i spożywczych, aby nie narażać się na nieprzyjemne dolegliwości, takie jak świąd i bóle brzucha. 

Produkt ten znany od wieków pomaga wyleczyć choroby skóry, ale przy jego stosowaniu niezwykle ważny jest rozsądek, a w razie wątpliwości co do stosowania także kontakt z lekarzem. 

Źródło zdjęcia głównego: Istock

Komentarze
alantoina w kosmetyce
iStock
Pielęgnacja Alantoina – jak działa na naszą skórę?
Alantoina ma działanie regenerujące, łagodzące, a także rozpuszcza zrogowaciałą warstwę naskórka. Sprawdzi się w walce z trądzikiem, łuszczycą oraz łupieżem. Jak stosować alantoinę na twarz, ciało i skórę głowy?
Aneta Zygmuntowicz
kwiecień 15, 2020

Alantoina wykorzystywana jest w kosmetykach do twarzy, ciała i skóry głowy. Są to przede wszystkim takie produkty, jak kremy, maści, kosmetyki do opalania, a także artykuły przeznaczone dla dzieci. Alantoina jednocześnie nawilża skórę ze względu na swoje właściwości higroskopijne oraz oczyszcza ją w procesie keratolitycznym. Dodatkowo świetnie działa na cellulit, rozstępy i blizny oraz choroby skóry. Alantoina - co to jest? Alantoina to pochodna mocznika wykorzystywana w pielęgnacji skóry . Choć występuje ona w przyrodzie, między innymi w kiełkach zbóż i roślinach strączkowych, to w kosmetyce wykorzystywany jest produkt syntetyczny. Jest to proszek, który ma właściwości higroskopijne, czyli pochłaniające wodę oraz działanie keratolityczne (rozpuszczanie zrogowaciałej warstwy naskórka). Możemy go znaleźć w wielu kosmetykach, takich jak kremy, maści i emulsje. Przeczytaj również: Krem z mocznikiem - kto powinien go stosować? Jak działa alantoina? Działanie alantoiny skupia się przede wszystkim na: przyspieszeniu gojenia się ran, niwelowaniu cellulitu , rozstępów i blizn, łagodzeniu podrażnień, oparzeń i zaczerwienień skóry, nawilżaniu i utrzymywaniu wody w skórze, zmiękczeniu i wygładzeniu skóry,  łagodzeniu świądu i pieczenia skóry, złuszczaniu martwej warstwy naskórka. Zobacz także: Mydło dziegciowe na problemy skórne. Jak stosować alantoinę? Alantoina wykorzystywana jest zarówno w kosmetykach do ciała, jak i twarzy oraz skalpu. Szczególnie sprawdza się w przypadku wszelkich uszkodzeń skóry, a także stanów zapalnych. Składnik ten najlepiej sprawdzi się w przypadku cery trądzikowej, problematycznej i wrażliwej. Alantoina na trądzik Krem i maści z alantoiną świetnie się sprawdzą w walce z trądzikiem. Alantoina ma silne właściwości regenerujące i przeciwzapalne, a dodatkowo nie obciąża i nie podrażnia...

Przeczytaj
olej z awokado
iStock
Pielęgnacja Olej z awokado – jakie ma właściwości i jak go używać?
Olej z awokado ma silne działanie nawilżające i odżywcze, wzmacnia włosy i skórę głowy, a dodatkowo spowalnia procesy starzenia skóry. W jaki sposób stosować olej z awokado na skórę i włosy?
Aneta Zygmuntowicz
styczeń 08, 2020

Olej z awokado pozyskiwany jest z miąższu owoców awokado, które bogate jest w zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne. Powszechnie wykorzystywany jest zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Olej z awokado ma zbawienny wpływ na skórę twarzy, ciała, a także włosy i skalp. Można stosować go samodzielnie, dodawać do ulubionych kosmetyków oraz tworzyć domowe preparaty na jego bazie.  Olej z awokado - właściwości Olej z awokado jest bogaty w tłuszcze, witaminy i składniki odżywcze. W jego składzie znajdziemy między innymi: kwasy tłuszczowe: Omega-9 i Omega-6, witaminy: A E, C, D, K i witamin z grupy B , składniki mineralne: magnez, mangan, żelazo, fosfor, potas, sód, cynk. Olej z awokado z łatwością wnika w głębokie warstwy skóry, dzięki czemu dogłębnie ją odżywia i nawilża. Dzięki wysokiej wchłanialności łagodzi stany zapalne skóry, ułatwia pozbywanie się nadmiaru sebum oraz usuwa martwy naskórek. Dzięki dużej zawartości witaminy A i E działa zbawiennie na skórę, widocznie ją wygładza i ujędrnia, a także ma właściwości przeciwzmarszczkowe. Antyoksydanty zawarte w oleju z awokado spowalniają procesy starzenia, a także chronią skórę przed nowotworami. Olej z awokado - zastosowanie w kosmetyce Olej z awokado wykorzystywany jest do pielęgnacji skóry twarzy, ciała oraz włosów. To naturalny kosmetyk, który nie zawiera szkodliwych substancji, takich jak: parabeny, silikony i konserwanty. Można go stosować samodzielnie do olejowania włosów, na skórę twarzy i ciała, ale również dodawać kilka kropel do kosmetyków. Olej z awokado sprawdzi się do każdego typu skóry, szczególnie jednak polecany jest w przypadku cery suchej lub cery problematycznej . Olej z awokado na twarz i ciało Olej z awokado wykorzystywany jest w produktach pielęgnacyjnych ze względu na silne właściwości nawilżające i odżywcze. Regularne stosowanie oleju z awokado...

Przeczytaj
balsam tlenowy działanie efekty trądzik łuszczyca
Pielęgnacja Efekty działania balsamu tlenowego
Balsam tlenowy jest polecany do łagodzenia objawów trądziku i łuszczycę oraz jako środek łagodzący posłoneczne oparzenia. Sprawdź efekty jego działania.
Matylda Nowak
styczeń 17, 2020

Kilka lat temu koncerny kosmetyczne zainteresowały się efektami dotleniania kosmetyków. Kolejne marki zaczęły wprowadzać do sprzedaży produkty zawierające aktywne atomy tlenu . I chociaż kosmetyki tlenowe przez wielu traktowane są z dużą nieufnością, ten rodzaj produktów do pielęgnacji cery wciąż znajduje amatorów. Dlaczego? Bo dobrze wiemy, jak istotny wpływ na funkcjonowanie, zdrowie i wygląd skóry ma tlen. Fot.: iStock Działanie kosmetyków tlenowych W gabinetach kosmetycznych przeprowadzone są zabiegi z użyciem tlenu. Podczas infuzji tlenowej w skórę pod ciśnieniem wtłaczany jest aktywny tlen, który odżywia komórki, przyspiesza metabolizm komórkowy i regenerację skóry oraz spowalnia procesy starzenia. Tlen stymuluje także syntezę kolagenu i angiogenezę (proces tworzenia naczyń krwionośnych włosowatych, które między innymi odprowadzają zbędne produkty przemiany materii) oraz działa antybakteryjnie. Ale czy stosowanie kosmetyków, w których składzie znajduje się tlen ma szansę dać takie same rezultaty? W kosmetykach cząsteczki tlenu są zazwyczaj zamknięte w specjalnych nośnikach - mogą to być na przykład polipeptydy - które transportują je wgłąb skóry. Jak zapewniają ich twórcy, kosmetyki tlenowe: przyspieszają regenerację skóry, przyspieszają gojenie stanów zapalnych, wygładzają skórę i czynią ją bardziej sprężystą, chronią skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników . Działanie balsamu tlenowego Balsam tlenowy do ciała wprowadziła do sprzedaży rosyjska marka Faberlic. Oxiology to kosmetyk przeznaczony do pielęgnacji twarzy. Jednym z jego najważniejszych składników jest perflurowęglowodór, które nie tylko jest nośnikiem tlenu, ale też zabezpiecza skórę, zmniejszając ryzyko podrażnień. W balsamie tlenowym Faberlic znajdziemy także: nawilżający i przyspieszający regenerację skóry pantenol, nawilżającą...

Przeczytaj
Pielęgnacja Balsam kapucyński – czym jest i jak go stosować?
Dobroczynne działanie ziół i roślin znane jest od wieków. Obecnie bardzo często zwracamy się w stronę medycyny naturalnej, która pomaga zmniejszyć dolegliwości chorobowe bez użycia specjalistycznych leków. Jednym z takich naturalnych środków jest balsam produkowany przez krakowskich zakonników.
Laura Osakowicz
lipiec 09, 2019

Balsam kapucyński zwany również nalewką kapucyńską od lat uznawany jest za środek leczący zarówno ciało, jak i duszę. Produkowany przez kapucyńskich mnichów jest wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa na listę produktów regionalnych jako suplement diety. Co zawiera i jak stosować ten balsam? Działanie balsamu kapucyńskiego Ten naturalny środek reklamowany był już w 1936 roku jako  doskonały na każdy ból.  Jest przydatny przy leczeniu ran, bólu i próchnicy zębów, a także problemów z żołądkiem, jelitami, wątrobą i trzustką. Odświeża także umysł i poprawia koncentrację. Co zawiera balsam kapucyński? Receptura kapucyńskiej nalewki została opracowana ponad 100 lat temu w Czechach, jednak to dzięki krakowskim zakonnikom zyskała na popularności. Całkowity skład balsamu i jego proporcje zna w tym samym momencie tylko jedna osoba w zakonie. Wiemy jednak, że balsam ten zawiera: Aloes,  a właściwie stężony sok z aloesu czyli alone. Ma on działanie zwiększające odporność, działa przeciwbakteryjnie i pobudza trawienie. Rabarbar , klącze i korę kruszyny o działaniu przeczyszczającym. Propolis , czyli kit pszczeli o działaniu wspomagającym odporność podczas infekcji.  Miód  – działanie odżywcze. Korzeń arcydzięgla , który dzięki obecności olejka eterycznego wpływa pozytywnie na trawienie oraz wzmacnia odporność organizmu. Żywice balsamiczne  - wpływają pozytywnie na pracę jelit. Balsam zawiera także nawet 60% alkoholu. Z tego powodu nie zaleca się go stosować u kobiet w ciąży i dzieci. U osób dorosłych jedynymi przeciwwskazaniami do stosowania są wrzody żołądka i uczulenie na któryś ze składników nalewki. Zobacz także:  Szokujący wypadek w gabinecie medycyny naturalnej Jak pić balsam kapucyński? Balsam kapucyński ma przede wszystkim zastosowanie wewnętrzne, tym bardziej, że jest nieoceniony w przypadku problemów z...

Przeczytaj