kosmetyki ziaja
Chcę testować
kosmetyki garnier
Chcę testować
kosmetyki gliss
Chcę testować
kosmetyki matrix
Chcę testować
iwostin solecrin
Wyniki testu
kosmetyki ziaja
Laureaci
philips lumea
Hot Trendy 2022
krem koloryzujący rare beauty
Laureaci
kosmetyki aa wings of color
Laureaci
kosmetyki palmolive
Laureaci
kosmetyki AA
Wyniki testu
kosmetyki tołpa
Wyniki testu
Gama Hyaluron Plump od Elseve
Wyniki testu
kosmetyki samarite
Laureaci
suplement diety restme
Laureaci
kosmetyki feedskin
Laureaci
kosmetyki revitalift
Laureaci
kosmetyki iwostin
Laureaci
kosmetyki avene
Laureaci
krem nivea
Wyniki testu
trądzik dieta indeks glikemiczny sól słodycze białe pieczywo witamina E cynk
Pielęgnacja

Dieta na trądzik – co jeść, żeby nie mieć krostek i zaskórników

Dieta ma wpływ na trądzik! Pokarmy o wysokim ładunku glikemicznym lub znacząco zwiększające poziom glukozy we krwi powodują pogorszenie stanu cery. Tymczasem dla osób spożywających regularnie kwasy omega-3, cynk czy karotenoidy trądzik nie jest problemem...

Jednym z najważniejszych powodów prawie każdego trądziku – pospolitego, różowatego, grudkowego czy torbielowatego – jest łojotok wywołany przez zaburzenia hormonalne. Ale niezależnie od przyczyn, przebiegu czy metod leczenia tych chorób, mają one jeszcze jedną wspólną cechę – ich nasilenie i często też wyleczenie zależy od spożywanego jedzenia. Bo dieta może zarówno zaostrzyć objawy trądziku, jak i nas przed nimi uchronić!

Fot.: iStock

HOT: dieta, która redukuje trądzik

Trądzik – czego nie jeść

Jedzenie wpływa na naszą gospodarkę hormonalną, skład i ilość wydzielanego łoju, aktywność wywołujących stan zapalny bakterii oraz nasilenie tego stanu. Od lat naukowcy wskazują na grupy pokarmów, które mogą przyczyniać się do zaostrzenia objawów trądziku i znacząco utrudnić jego leczenie. 

Mleko i produkty mleczne

Spożywanie mleka (zwłaszcza odtłuszczonego) powoduje podniesienie w organizmie poziomu insuliny i insulinopodobnego czynnika wzrostowego (IGF-1). Ich wysoki poziom przyczynia się do nieprawidłowego złuszczania korneocytów (marstwuch komórek naskórka) oraz rozrostu sebocytów – komórek gruczołu łojowego (specyficznych komórek naskórka), które wydzielają sebum. Czyli, przyczyniając się do powiększenia się sebocytów, nabiał powoduje zwiększone wydzielanie łoju i blokowanie ujść gruczołów łojowych. 

Ładunek glikemiczny

Zaostrzenie objawów trądziku zaobserwowano również przy spożywaniu jedzenia o tak zwanym wysokim ładunku glikemicznym (ŁG). Ładunek glikemiczny to wskaźnik dokładniejszy niż indeks glikemiczny. Określa on wpływ danej żywności na zmiany poziomu cukru we krwi, uwzględniając zarówno rodzaj węglowodanów zawartych w jedzeniu, jak i ich ilość zawartą w jego porcji. 

Dieta o wysokim ładunku glikemicznym prowadzi do wysokiego poziomu insuliny, konsekwencją czego jest wzrost insulinopodobnego czynnika wzrostowego (IGF-1) i we efekcie zwiększone wydzielanie łoju oraz nieprawidłowe złuszczanie komórek naskórka.

Chcąc zadbać o stan skóry, należy zwracać uwagę nie tylko na indeksy glikemiczny, ale przede wszystkim na ładunek glikemiczny i rezygnować z produktów, które mają wysokie (powyżej 20) ŁG. A to oznacza, że z diety powinno się wykluczyć między innymi:

  • produkty z białej mąki (białe pieczywo i makarony),
  • soki i słodzone napoje,
  • frytki i pieczone ziemniaki,
  • płatki kukurydziane,
  • słodycze.

Sól

Całkowita rezygnacja z soli jest raczej niemożliwa, warto jednak ograniczyć jej spożycie i unikać produktów, które zawierają jej większe ilości (np. czipsów, żółtych serów, wędlin). Głównymi składnikami soli kuchennej jest chlorek sodu i jod. Spożywany w nadmiarze chlorek sodu może wywoływać w skórze stan zapalny. Natomiast duże ilości jodu, zwłaszcza u osób cierpiących na autoimmunologiczne choroby tarczycy, przyczyniają się do zwiększenia poziomu hormonów tarczycowych we krwi i w konsekwencji silniejsze przetłuszczanie się skóry.

Fot.: iStock

Dieta na trądzik – co jeść, żeby nie mieć pryszczy i wągrów?

Żeby poprawić stan swojej cery i zmniejszyć prawdopodobieństwo pojawienia się na niej nowych krostek i zaskórników powinno się spożywać pokarmy bogate w substancje o potwierdzonych właściwościach antytrądzikowych:

  • kwasy omega-3, które działają przeciwzapalne i zwiększają płynność łoju, zapobiegając postawaniu wągrów,
  • cynk, który ułatwia regenerację skóry i reguluje wydzielanie sebum,
  • witaminę E, która działa przeciwzapalnie i przyspiesza gojenie się skóry, 
  • karotenoidy (prekursory witaminy A), które chronią skórę przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników oraz zapobiegają łojotokowi.

Kwasy omega-3 znajdziemy w oleju lnianym i rzepakowym, orzechach włoskich, siemieniu lnianym oraz rybach – łososiu, dorszu, szprotce, makreli i tuńczyku. 

Cynk dostarczymy organizmowi spożywając pestki dyni, nasiona słonecznika, migdały, białą fasolę, kaszę gryczaną i chleb żytni razowy.

Duże ilości witaminy E zawierają olej słonecznikowy, kukurydziany i z pestek winogron, ziarna zbóż, orzechy laskowe i migdały oraz tłuste ryby.

Za to karotenoidów warto szukać w pomidorach (zwłaszcza pomidorkach koktajlowych), papryce czerwonej, marchewce, brokule, jarmużu, natce pietruszki, szpinaku oraz melonach, brzoskwiniach i morelach.

Zobacz także: Trądzik różowaty wymaga odpowiedniego leczenia i pielęgnacji. Nie bez znaczenia jest także dieta! 

Zdjęcie główne: iStock

dieta zmniejszająca trądzik różowaty
Pielęgnacja
Dieta przy trądziku różowatym
Trądzik różowaty wymaga odpowiedniego leczenia i pielęgnacji. Nie bez znaczenia jest także dieta! Ta nieodpowiednia zaostrzy trądzik, a właściwa zdecydowanie zmniejszy jego uciążliwość...

Trądzik różowaty to wyjątkowo uciążliwa choroba skóry. Znanym z innych form trądziku grudkom i stanom zapalnym towarzyszy trudny do ukrycia rumień . Leczenie farmakologiczne i właściwa pielęgnacja mają przy trądziku różowatym olbrzymie znaczenie. A odpowiednia dieta uczyni je jeszcze bardziej skutecznym.  View this post on Instagram A post shared by elke heekerens (@elke_rosacea) on Nov 16, 2019 at 6:48am PST Trądzik różowaty – dieta Jeśli jednak osoba z trądzikiem różowatym niewłaściwie się odżywia, nie tylko nie wyleczy swojej choroby, ale wręcz może się spodziewać zaostrzenia jej objawów . Nieodpowiednia dieta sprawi, że jej twarz będzie bardziej czerwona i pojawi się na niej znacznie więcej grudek i ropnych krostek. Czego więc przy trądziku różowatym nie jeść? Dieta nasilająca trądzik różowaty  Nasilenie objawów trądziku różowatego nastąpi będzie konsekwencją spożywania pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym (IG) oraz takich, które zakwaszają organizm . Produkty o wysokim IG powodują wzrost poziomu cukru we krwi i w konsekwencji zwiększone wydzielanie sebum. A gdy skóra się przetłuszcza, zatykają się jej pory i namnażają się wywołujące stany zapalne bakterie. W efekcie na twarzy pojawia się więcej krostek i zaskórników. Za to jednym z objawów zakwaszenia organizmu (zaburzenia jego równowagi kwasowo-zasadowej) są problemy skórne. Dlatego właśnie osoby z trądzikiem różowatym powinny unikać produktów spożywczych o wysokim indeksie glikemicznym : słodyczy, żywności wysokoprzetworzonej (czipsów, parówek, majonezu, płatków śniadaniowych), białego pieczywa, białego ryżu, makaronu pszennego. Przy trądziku różowatym należy też wystrzegać się jedzenia zakwaszającego organizm : mięsa i wędlin, nabiału, jaj, czarnej...

łuszczyca dieta zmniejszająca objawy antyoksydanty wielonienasycone kwasy tłuszczowe
Pielęgnacja
Łuszczyca – dieta zmniejszająca objawy
Łuszczyca to nieuleczalna choroba, ale z pomocą odpowiedniego jedzenia można złagodzić jej przebieg. Dieta zmniejszająca objawy łuszczycy powinna przede wszystkim być bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty.

Łuszczyca to genetycznie uwarunkowana choroba autoimmunologiczna, której  przebieg zależy od ogólnego stanu zdrowia i stylu życia chorego . Objawy łuszczycy będą mniej uciążliwe, a jej leczenie bardziej skuteczne, jeżeli chory zrezygnuje z palenia papierosów, ograniczy spożywanie alkoholu oraz zmniejszy natężenie stresu . Olbrzymie znaczenie w przypadku łuszczycy ma też dieta. Odpowiednie jedzenie powoduje, że: znacznie mniejsza powierzchnia skóry jest zajęta przez zmiany łuszczycowe, mniejsze jest ich zaczerwienienie, mniejsze jest złuszczanie się naskórka, nacieki zmian łuszczycowych są cieńsze.  View this post on Instagram A post shared by (@mygoodnessrecipes) on Aug 6, 2019 at 12:19am PDT Łuszczyca – co jeść, żeby złagodzić objawy choroby Osoby chore na łuszczycę (podobnie jak cierpiący na atopowe zapalenie skóry ) powinny dbać o to, żeby wraz z pożywieniem dostarczać swojemu organizmowi duże ilości wielonienasyconych kawasów tłuszczowych , a zwłaszcza kwasów z rodziny omega-3, które łagodzą stany zapalne. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy w: tłustych rybach (halibucie, łososiu, śledziu, dorszu, makreli, sardynkach), siemieniu lnianym, oleju lnianym, oleju rzepakowym, nasionach chia, orzechach włoskich,  pestkach dyni, migdałach,  jajkach, produktach sojowych. Dieta chorych na łuszczycę powinna być także bogata w antyoksydanty . Dlaczego? Bo reaktywne formy tlenu (wolne rodniki) nasilają stan zapalny. Za to spożywanie produktów bogatych w neutralizujące je antyoksydanty (warzyw, owoców), zmniejsza  stan zapalny .  Duże ilości antyoksydantów znajdziemy między innymi w: aronii, borówkach amerykańskich, czarnej porzeczce, wiśniach, malinach, truskawkach, śliwkach, czerwonych grejpfrutach, burakach,...

Fotolia
Pielęgnacja
Dieta przeciw trądzikowi – jakie produkty jeść, a jakich unikać?
Dbanie o cerę trądzikową to nie tylko pielęgnacja, to przede wszystkim odpowiednia dieta. Z pomocą dietetyka wskazujemy, jakie produkty warto włączyć do codziennego jadłospisu, a jakich należy się wystrzegać.

Dieta odpowiednio dobrana do stanu cery niejednokrotnie może zdziałać więcej niż same kosmetyki. Bardzo często to właśnie spożywanie nieodpowiednich produktów niekorzystnie wpływa na stan cery, przyczynia się do powstawania problemów skórnych czy stanów zapalnych. Dzięki świadomym wyborom i skomponowaniu jadłospisu uwzględniającego stan cery jesteśmy w stanie pożegnać wiele z tych problemów. Dziś rozwiewamy wątpliwości na temat diety dla cery trądzikowej. Dieta przeciw trądzikowi – jakie produkty warto spożywać? O wskazanie produktów najbardziej polecanych dla osób posiadających cerę trądzikową poprosiłyśmy dietetyk i psychodietetyk Sylwię Leszczyńską, która prowadzi Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „SANVITA” . Zwraca ona uwagę na konieczność włączenia do diety produktów, które są źródłem m.in. cynku, siarki, witamin z grupy B oraz kwasów omega-3. Oto 5 grup produktów, które będą najlepszym źródłem składników pomagających w poprawie stanu cery trądzikowej: Orzechy, pełne ziarna zbóż, pestki dyni - zawierają witaminę E, kwasy omega-3, kwas foliowy, witaminy z grupy B (ich braki nasilają objawy trądziku), selen, cynk, który jest korzystny w  zwalczaniu trądziku. Czerwone i zielone warzywa i owoce – doskonałe źródło przeciwzapalnej witaminy C, 1 papryka pokryje ponad 100% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę. Fasola i soczewica -  źródło cynku i siarki, regulujące wydzielanie sebum i przyśpieszające gojenie się ran. Tłuste ryby - Za pomocą odpowiedniej podaży kwasów EPA i DHA w nich zawartych  można złagodzić stany zapalne skóry. Aby zaspokoić zapotrzebowanie dorosłego organizmu na tego rodzaju kwasy, dobrze uwzględnić w swojej diecie spożywanie tłustych ryb raz lub dwa razy w tygodniu, np. łososia. Znaczną ilość kwasów zawierają także sardynki. Olej krokoszowy, z pestek winogron, z kiełków...

kobieta wyciska pryszcza
iStock
Pielęgnacja
Masz zaczerwienioną twarz i grudkowate krostki? To nie trądzik, tylko rodzaj grzybicy!
Grudki, które szpecą twoją cerę mogą być skutkiem działania nie bakterii, tylko grzyba. Sprawdź, czy nie cierpisz na tak zwany trądzik grzybiczy.

Twoją twarz, a zwłaszcza czoło pokrywają  grudki i ropne pęcherzyki ? Skórę masz podrażnioną, pokrytą czerwonymi plamami i nadmiernie się przetłuszczającą? Prawdopodobnie cierpisz na tak zwany trądzik grzybiczy, czyli chorobę skóry wywoływaną przez drożdżaki z rodzaju Malassezia. Te naturalnie występujące na skórze grzyby, gdy jest ich zbyt wiele, powodują stan zapalny i nadmierne rogowacenie naskórka . Fot.: Instagram Zobacz także: Ta mało znana choroba powoduje trądzik i wzdęcia! Na szczęście łatwo ją leczyć Trądzik grzybiczny - objawy i leczenie Mikroskopijne grzyby z rodzaju Malassezia należą do naturalnej mikroflory ludzkiego organizmu i na ogół mu nie szkodzą. Groźne robią się dopiero wtedy, kiedy mają dostęp do dużych ilości swojego ulubionego pożywienia - łoju . Gdy gruczoły łojowe zaczynają wyrabiać 200 procent normy i naszą skórę pokrywa grubsza warstwa sebum, drożdżaki mają prawdziwą wyżerkę. A jak się najedzą, to zaczynają się namnażać . Rozrastająca się kolonia grzybów produkuje więcej drażniących skórę metabolitów (związków będących produktami przemiany materii). Powstaje stan zapalny i przyspiesza się rogowacenie naskórka w efekcie czego na skórze twarzy (ale czasami też głowy, szyi, pleców i ramion) pojawiają się grudki (tak zwana kaszka), ropne pęcherzyki i czerwone plamy. Zobacz także: Twoja skóra nadmiernie się przetłuszcza? Możliwe, że brakuje jej... wody! Z trądzikiem grzybiczym nie poradzisz sobie z pomocą kosmetyków czy leków przeciwtrądzikowych , gdyż działają one na bakterie, a nie grzyby. W leczeniu objawów wywołanego przez grzyby zapalenia skóry musi pomóc ci dermatolog. Przyjmowane doustnie leki oraz stosowane na skórę kremy i maści powinny wyleczyć trądzik grzybiczy. A w zmniejszeniu jego objawów pomoże odpowiednia dieta (unikaj tłustych potraw) i wykluczenie ze swojej pielęgnacji...

Nasze akcje
akademia sysoss
FRYZURY
Dołącz do Akademii Wizaz.pl x Syoss i weź udział w konkursie!
Partner
philips lumea
Pielęgnacja
Jedwabiście gładkie ciało na twoich własnych zasadach!
Partner
„Ten kosmetyk jest genialny. Daje dużą ochronę przeciwsłoneczną i matowy efekt.”. Fluid od Iwostin przetestowany!
PIELĘGNACJA
„Daje dużą ochronę przeciwsłoneczną i matowy efekt”. Mamy hit!
Partner
philips lumea
Pielęgnacja
Depilacja IPL – na czym polega, czy jest bezpieczna i trwała?
Partner
Polecane
Najnowsze
Wybrane dla Ciebie
suche włosy
Fryzury
Suche włosy - przyczyny przesuszania i proste rady, jak o nie dbać!
Laura Osakowicz Milena Majak
Blizny na twarzy po trądziku
Pielęgnacja
Blizny po trądziku – jak się ich pozbyć? Najlepsze preparaty i zabiegi
Małgorzata Przybyłowicz-Nowak
modny warkocz francuski
Fryzury
Warkocze - TOP 15 fryzur z warkoczami, które zapleciesz w ekspresowym tempie
Laura Osakowicz
Trendy w paznokciach 2022
Manicure
Modne paznokcie 2022: Trendy z Instagrama - TOP 17 stylizacji 
Laura Osakowicz Sylwia Przygoda
laminowanie rzęs w domu
Pielęgnacja
Laminowanie rzęs w domu – jak je wykonać i ile się utrzyma?
Agnieszka Mojsiej
fryzura z długich włosów
Fryzury
Fryzury z długich włosów, które zrobisz samodzielnie w 5 minut. TOP 15 inspiracji [Zdjęcia]
Aneta Zygmuntowicz
Paznokcie panterka
Manicure
Jak zrobić panterkę na paznokciach? TOP 15 inspiracji z Instagrama na paznokcie w panterkę
Aneta Zygmuntowicz Małgorzata Przybyłowicz-Nowak
Roller do twarzy
Pielęgnacja
Roller do twarzy – który wybrać i jak wykonywać nim masaż?
Marta Średnicka Małgorzata Przybyłowicz-Nowak
Mezoterapia twarzy
Pielęgnacja
Mezoterapia – na czym polega zabieg i jakie daje efekty?
Aneta Zygmuntowicz Małgorzata Przybyłowicz-Nowak
najlepsze diety odchudzające efekty
Styl życia
Najlepsze diety odchudzające 2022 - ranking U.S. News & World Report
Aneta Zygmuntowicz
Pomarańczowe paznokcie szpice
Manicure
Jak zrobić paznokcie szpice krok po kroku? TOP 15 inspiracji z Instagrama na najciekawsze wzory
Małgorzata Przybyłowicz-Nowak
Wypadanie włosów
Fryzury
Wypadanie włosów – przyczyny i skuteczne sposoby na nadmierną utratę włosów
Małgorzata Przybyłowicz-Nowak
Paznokcie ballerina
Manicure
Paznokcie ballerina – jak piłować? TOP 15 inspiracji z Instagrama na najciekawsze wzory
Małgorzata Przybyłowicz-Nowak
Paznokcie w kolorach złotym, różowym i czarnym
Manicure
Pomysły na paznokcie – 25 najciekawszych inspiracji z Instagrama na modny manicure
Małgorzata Przybyłowicz-Nowak
Ranking wcierek do włosów
Pielęgnacja
Najlepsze wcierki na porost włosów - ranking hitów włosomaniaczek z KWC
Dominika Zabost