klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Fotolia
Pielęgnacja

Jakie olejki warto stosować w walce z trądzikiem?

Borykacie się z trądzikiem i korzystaliście już dosłownie ze wszystkiego? Poznajcie moc olejków.
czerwiec 07, 2016

Nie od dzisiaj mówi się, że w wielu przypadkach chorób skóry warto sięgnąć po olejki, których moc znano już w starożytności. Nie inaczej jest w przypadku trądziku. Sprawdźcie, po które olejki warto sięgnąć w walce z nim.

HOT: dieta, która redukuje trądzik

Olejek rycynowy na trądzik

Wykazuje on działanie przeciwzapalne, a poza tym doskonale łagodzi podrażnioną skórę. Dodatkowo posiada właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, które zwalczają patogeny. Dzięki tym zaletom przyspiesza również gojenie ran. Przydaje się także w przypadku leczenia także innych ran.

Olejek z drzewa herbacianego na trądzik

Ten olejek działa antyseptycznie, dezynfekująco, bakteriobójczo, przeciwzapalnie i grzybobójczo. Sprawdza się w pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej. Doskonale działa również na rozszerzone pory. Przy trądziku możemy go stosować np. punktowo, aplikując za pomocą patyczka do uszu.

Olejek pichtowy na trądzik

To kolejny olejek, który wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwtrądzikowe. Można z niego robić m.in. okłady, szczególnie kiedy borykamy się m.in. z ropniami, a nawet czyrakami. Najlepiej zmieszać go z olejem roślinnym (w takich samych proporcjach), następnie pokryć nim chore miejsce i przykryć bandażem.

Olejek arganowy na trądzik

Jest on bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty oraz inne składniki wykazujące działanie bakteriobójcze. Można go przyjmować doustnie, jak również aplikować jako maseczkę w połączeniu z zieloną glinką i wodą.

Olejek cynamonowy na trądzik

To bardzo łatwo dostępny olejek, który możemy zrobić samodzielnie. Doskonale działa bakteriobójczo oraz grzybobójczo, dlatego idealnie sprawdza się do pielęgnacji skóry trądzikowej.

Zobaczcie także:  Zioła, które pomogą ci w walce z trądzikiem

Komentarze
olejek cedrowy właściwości działanie olejek cedrowy na skórę olejek cedrowy na włosy trądzik łupież
Pielęgnacja Olejek cedrowy – działanie i zastosowanie
Olejek cedrowy jest wykorzystywany zarówno w farmakologii, jak i w kosmetyce. Działa przeciwzapalnie, wzmacniająco i antyseptyczne. Polecany jest zwłaszcza do pielęgnacji cerę trądzikowej i tłustej.
Matylda Nowak
lipiec 06, 2020

Olejek cedrowy to jeden z bardziej znanych olejków eterycznych , który znalazł szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i kosmetycznym oraz perfumeryjnym . Jest wykorzystywany do łagodzenia kataru, kaszlu, zapalenia oskrzeli oraz bólu przy reumatyzmie i artretyzmie. Wzmacnia układ odpornościowy. Jest też doskonałym sojusznikiem w walce z różnymi dolegliwościami skóry. Olejek cedrowy – właściwości Olejek eteryczny jest pozyskiwany przez destylację parą wodną miazgi drewna jałowca wirgińskiego, cedru atlaskiego, cedru libańskiego, cedru himalajskiego, a także z liści żywotnika zachodniego. W zależności od tego z jakiego drzewa zostanie otrzymany, zawiera zwykle między 50 a 70 różnych substancji , którym zawdzięcza swoje działanie: antybakteryjne,  przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, regenerujące,  ściągające oraz antyoksydacyjne .  Olejek cedrowy na skórę Ze względu na swoje silne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, olejek cedrowy jest polecany głównie do pielęgnacji cery trądzikowej. A dzięki swojemu działaniu ściągającemu doskonale sprawdza się też stosowany na skórę przetłuszczającą się i z poszerzonymi porami . Jego właściwości regenerujące i antyoksydacyjne powodują, że sprawdza się także w pielęgnacji skóry dojrzałej i pozbawionej jędrności. Za to pobudzając mikrokrażenie krwi w skórze i działając przeciwobrzękowo olejek cedrowy zmniejsza widoczność cellulitu .  Olejek cedrowy na włosy Olejek cedrowy zmniejsza łupież oraz przetłuszczanie się włosów . Za to w połączeniu z innymi olejkami eterycznemu – lawendowym , tymiankowym i rozmarynowym – olejek cedrowy pobudza porost włosów.   Fot.: iStock Olejek cedrowy – jak go stosować? Olejku cedrowego nie powinno się nakładać bezpośrednio na skórę , gdyż w wysokim stężeniu może ją podrażnić. Kilka jego kropli...

Przeczytaj
olejek cynamonowy
iStock
Pielęgnacja Olejek cynamonowy – jak działa i jak go stosować?
Olejek cynamonowy to naturalny sposób na trądzik i stany zapalne skóry. Można go również stosować na włosy i skórę głowy. Jak dokładnie działa olejek cynamonowy i jak go stosować?
Aneta Zygmuntowicz
kwiecień 01, 2020

Olejek cynamonowy znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i antybakteryjnych, dzięki czemu świetnie się sprawdza w przypadku cery tłustej i problematycznej. Ponadto działa nawilżająco, natłuszczająco i odżywczo. Skóra po jego użyciu jest miękka i wygładzona. Olejek ma również zastosowanie w pielęgnacji włosów. Najlepiej użyć go do domowych maseczek na skórę głowy oraz włosy. Jak działa olejek cynamonowy? Olejek cynamonowy na skórę Olejek cynamonowy świetnie sprawdza się w pielęgnacji skóry. Doskonale ją nawilża i natłuszcza, lecz nie działa komedogennie . Ze względu na swoje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne niweluje problemy skórne, na przykład trądzik . Najlepiej się sprawdzi u posiadaczek cery tłustej i problematycznej. Nie powinno się go stosować na skórę wrażliwą i skłonną do reakcji alergicznych. Zobacz także: Mydło dziegciowe na problemy skórne. Olejek cynamonowy na włosy Ten naturalny kosmetyk, podobnie jak inne olejki, może być również z powodzeniem stosowany na włosy. Ma działanie nawilżające i odżywcze, a także regenerujące. Przy regularnym stosowaniu włosy mniej się puszą, lepiej układają i wyglądają zdrowo. Olejek cynamonowy może być stosowany również na skórę głowy. Ze względu na swoje właściwości świetnie sprawdzi się w przypadku problemów ze skórą głowy. Pomoże nam w  walce z łupieżem , stanami zapalnymi skalpu, a także zapaleniem mieszków włosowych. Jak stosować olejek cynamonowy? Stosowanie olejku cynamonowego na skórę Olejek cynamonowy na trądzik najlepiej stosować miejscowo . Ma on dosyć silne działanie, dlatego nie powinno się go stosować bezpośrednio na całą twarz jako samodzielny kosmetyk. Olejek nakładamy na zmiany skórę i po 20 minutach spłukujemy ciepłą wodą. Jeśli mamy problem z licznymi stanami zapalnymi, możemy zastosować kosmetyk na całą twarz....

Przeczytaj
olejek kamforowy
iStock
Pielęgnacja Olejek kamforowy – jakie ma właściwości i zastosowanie?
Olejek kamforowy to produkt, który świetnie sprawdzi się w walce z trądzikiem, przetłuszczającą się skórą i łupieżem. Sprawdźcie, w jaki sposób używać olejku kamforowego na twarz, ciało i włosy.

Olejek kamforowy to naturalny kosmetyk pielęgnacyjny, który ma wiele cennych właściwości. W kosmetyce najczęściej wykorzystywany jest na skórę twarzy, a szczególnie polecany przy cerze problematycznej i tłustej. Świetnie sprawdzi się w leczeniu zmian skórnych, gdyż ma działanie przeciwzapalne i reguluje produkcję sebum. Przyda się również w walce z dość wstydliwymi problemami, takimi jak łupież czy nadpotliwość. Jakie właściwości ma olejek kamforowy? Olejek kamforowy powstaje z drzew kamforowych uprawianych niemal na całym świecie. Ten naturalny kosmetyk świetnie przenika przez skórę, dlatego stanowi składnik wielu maści i kremów. Zapach olejku kamforowego jest niezwykle intensywny, dlatego często wykorzystywany jest w produkcji perfum. Regularnie stosowany olejek kamforowy: usuwa zaskórniki, zapobiega powstawaniu zmian skórnych, leczy opryszczkę, reguluje produkcje sebum, hamuje nadmierną potliwość , ma działanie przeciwzapalne, ma działanie łagodzące i kojące, działa przeciwłupieżowo, stymuluje porost włosów. Jak stosować olejek kamforowy? Olejek kamforowy na twarz Olejek kamforowy, ze względu na swoje właściwości, stosowany jest zarówno w produktach do oczyszczania i demakijażu twarzy, jak i kremach oraz serach odżywczych do twarzy. Świetnie sprawdza się szczególnie przy cerze tłustej , trądzikowej oraz szarej, ziemistej skórze. Ten rodzaj olejku można również stosować bezpośrednio na twarz, nakładając go na całą skórę lub punktowo. Wystarczy wmasować kilka kropel olejku w oczyszczona twarz lub przetrzeć ją nasączonym wacikiem zamiast toniku. W ten sposób stosuje się go przede wszystkim w celu oczyszczenia skóry, działa również leczniczo  na trądzik i przetłuszczającą się cerę . Zobacz także: Oleje do cery trądzikowej. Olejek kamforowy na ciało Olejek kamforowy można również stosować jako...

Przeczytaj
olejek lawendowy działanie zastosowanie cena
Pielęgnacja Olejek lawendowy na sen, na skórę i na włosy! Sprawdź, jak działa!
Olejek lawendowy to jeden z najdelikatniejszych i najbardziej wszechstronnych olejków eterycznych. Leczy ciało i duszę!
Matylda Nowak
grudzień 03, 2019

Olejek lawendowy jest jednym z najpopularniejszych olejków eterycznych . I nikogo nie powinno to dziwić, bo ten pozyskiwany z kwiatów i części łodygi lawendy intensywnie pachnący płyn jest zaskakująco skuteczny i wielofunkcyjny.  Działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie, przeciwbólowo i odstrasza niektóre owady. Można go stosować do pielęgnacji ciała i włosów oraz przy problemach z trawieniem. Olejek lawendowy ukoi nam także nerwy i ułatwi zasypianie. Prawdziwy z niego superbohater! ;-) Fot.: iStock Olejek lawendowy - skład i działanie Najważniejszym składnikiem olejku lawendowego jest linalol - nienasycony alkohol alifatyczny, który działa bakteriobójczo i maskuje nieprzyjemne zapachy . Jest on także potencjalnym alergenem. Dlatego - chociaż olejek lawendowy jest bardzo delikatny i można go stosować bezpośrednio na skórę - przed pierwszym jego użyciem zaleca się wykonanie próby uczuleniowej. Poza linalolem znajdziemy w olejku lawendowym także: działające antybakteryjnie i antyoksydacyjnie flawonoidy, aktywujące proces złuszczania się naskórka i opóźniające jego starzenie się fenolokwasy, kumaryny, które działają uspokajająco, przeciwskurczowo i rozszerzają naczynia krwionośne oraz działające przeciwutleniająco, przeciwbakteryjnie, ściągająco i przeciwzapalne garbniki. Olejek lawendowy - zastosowanie Lawendzie przypisuje się działanie przeciwdrgawkowe, antydepresyjne, przeciwlękowe, nasenne i uspokajające . Zapach olejku lawendowego oraz inhalacja jego lotnych składników (głównie linalolu) wpływają na działanie układu nerwowego, powodując rozluźnienie i senność. Kilka kropelek olejku lawendowego dodanych do wieczornej kąpieli, wmasowanych w skronie lub kark czy wylanych na poszewkę poduszki powinno ułatwić zaśnięcie oraz uczynić sen głębszym i przez to bardziej relaksującym. Ale na kojeniu nerwów działanie olejku lawendowego...

Przeczytaj