klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
kolczyk w pępku
Pielęgnacja

Kolczyk w pępku – pielęgnacja, gojenie, cena, opinie

Kolczyk w pępku to popularna ozdoba ciała, która można wyeksponować szczególnie latem. Trzeba jednak pamiętać, aby zabieg przekłucia pępka wykonać u profesjonalnego piercera oraz odpowiednio pielęgnować ranę, która goi się aż 6 miesięcy!
Aneta Zygmuntowicz
lipiec 29, 2020

Kolczyk w pępku wymaga specjalnej pielęgnacji. Ważne jest regularne przemywanie rany oraz unikanie na przykład kąpieli w morzu czy opalania ze świeżą raną. Pamiętajcie, aby pod żadnym pozorem nie robić przekłucia pępka u kosmetyczki! Może się to skończyć zapalaniem, źle wykonaną dziurką i przedłużeniem gojenia. Dobry piercer wykonuje kolczyk w pępku za pomocą igły, a nie pistoletu.

KWC 2021: hity do makijażu, które pokochały Wizażanki

Przekłucie pępka

Przekłucie pępka to dość szybki zabieg. Należy go wykonywać w profesjonalnym studiu piercingu. Składa się z kilku etapów:

  1. Piercer dezynfekuje pępek od środka i powyżej.
  2. Następnie zaznacza miejsce wkłucia markerem.
  3. Przechodzimy do najważniejszego etapu zabiegu - przekłucia skóry za pomocą sterylnej igły. Zazwyczaj przekłuwa się skórę na górze, kierując igłę w dół.
  4. W dziurkę wkładany jest kolczyk.

Pierwszy kolczyk powinien być wykonany z tytanu lub z innego materiału niezawierającego niklu, aby rana prawidłowo się goiła. Kolczyk można zmienić dopiero po 6 miesiącach, aż rana całkowicie się zagoi.

Czy kolczyk w pępku boli?

Przekłucie pępka jest mało bolesnym zabiegiem. Wynika to z faktu, iż przekłuwamy tylko skórę, a nie chrząstkę. Oczywiście wszystko zależy od naszego progu bólu. Dla niektórych zabieg ten może być dość nieprzyjemny. W pierwszych tygodniach po przekłuciu okolice pępka mogą być trochę spuchnięte i obolałe.

Zobacz także: Kolczyk w nosie - nazwy, rodzaje, cena, problemy

Kolczyk w pępku - pielęgnacja

Prawidłowa pielęgnacja zapobiegnie wdaniu się zakażenia i przyspieszy gojenie. Po przekłuciu pępka ranę należy przemywać 2-3 razy dziennie wacikiem nasączonym solą fizjologiczną albo preparatem odkażającym lub srebrem koloidalnym Do świeżej rany nie powinno używać się mydła. Po umyciu lub odkażeniu pępka należy dokładnie wysuszyć ranę. Możemy to zrobić za pomocą czystej ściereczki lub chusteczki. Ręcznik jest zbiorowiskiem bakterii i może zaczepić o kolczyk.

Unikajmy preparatów z alkoholem, wody utlenionej i mocnego tarcia miejsca przekłucia. Może to podrażnić ranę, sprawić ból i dyskomfort, a także spowolnić proces gojenia.

Kolczyk w pępku - gojenie

Pierwsza dwa tygodnie to pierwszy okres gojenia. W tym czasie rana może być delikatnie opuchnięta, zaczerwieniona. Może się również pojawiać małe krwawienie z ranki. Z miejsca przekłucia czasami wydziela się biały, przezroczysty lub lekko żółty płyn.

Po dwóch tygodniach wszystkie objawy powinny ustąpić, nie jest to jednak koniec okresu gojenie. Przez ten czas rana zagoiła się jedynie powierzchownie. Do pełnego zagojenia przekłucia w pępku potrzebne jest około 6 miesięcy.

Kolczyk w pępku - cena

Cena przekłucia pępka oscyluje w granicach 50-80 złotych. Zazwyczaj w tej cenie mamy już wliczony kolczyk. Do tego należy dodać cenę kolczyka, który jest przeznaczony na okres gojenia. Potem możemy zakupić już zwykle kolczyki do pępka, których cena wynosi od kilku złotych do nawet 200 złotych

kolczyk w pępku

Kolczyk w pępku - opinie

Świetnym źródłem wiedzy jest nasze forum, na którym znajdziecie wątek o kolczyku w pępku. Zwracają one szczególną uwagę na wybór dobrego piercera, gojenie, pielęgnacje i okres, w którym najlepiej zrobić kolczyk.

Nie przekłuwaj pępka u kosmetyczki! Większość salonów kosmetycznych nawet się za to nie bierze! Tylko sprawdzony, renomowany salon tatuażu i piercingu! Ja zrobiłam kolczyk w pępku mając 17 lat, co do pielęgnacji, to wszystko przekłuwający powie - antybiotyk, woda utleniona, sól fizjologiczna i jak to stosować. Nie powinno się nic babrać, ale według mnie głupotą jest przekłuwać pępek teraz, przecież jest lato, chcemy się kąpać w jeziorze czy w morzu, opalać się, a nie można tego robić ze świeżą raną w pępku! Ona goi się nawet ok. pół roku, dlatego ja zrobiłam w październiku. - Hexa

Moje dwie kumpele sobie przebiły pępek- jedna u "kolegi", druga u profesjonalisty. Pierwsza miała "dziką skórę" i stan zapalny (oczywiście wyjęty kolczyk i przeprowadzone leczenie), a druga ma prześliczny kolczyk, żadnych ranek NIC! To KOLEJNY przykład na to, że profesjonalizm jest the most important! - Lee

 

Komentarze
piercing
Styl życia Nowy trend w piercingu! Od umiejscowienia dziurek ważniejsza jest ich ilość
Ten trend w piercingu jest dla każdego! Na modny triplepiercing możesz się zdecydować nawet jeśli masz dość konserwatywny styl i nie jesteś zbyt odporna na ból.
Matylda Nowak
luty 26, 2019

Jednym z najmodniejszych teraz trendów w permanentnym ozdabianiu ciała jest triplepiercing , czyli potrójne dziurkowanie ciała. Za jednym zamachem w uchu klienta piercerzy wykonują trzy dziurki. A miejsce wkłucia? Jest dowolne - najważniejsze, żeby kolczyki znajdowały się blisko siebie. Efekt oraz bolesność zabiegu zależy od miejsca na uchu oraz rodzaju wybranego kolczyka. Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Maria Tash (@maria_tash) Sty 21, 2019 o 2:09 PST Zobacz także: Źle przekłute uszy są teraz... modne! Coraz więcej osób robi sobie dziurki w złym miejscu Na czym polega triplepiercing? W trakcie tego zabiegu piercer wykonuje w uchu klienta trzy, blisko siebie umiejscowione dziurki . Zwykle znajdują się one w jednym rzędzie albo tworzą trójkąt. Przedziurawiony może być płatek ucha, okolica zawinięcia chrząstki ucha (helix), środek małżowiny (conch) , odnoga obrąbka ucha (forward helix)... Możliwości jest mnóstwo! I to samo dotyczy kolczyków - można wybrać sztyfty lub zdecydować się na kółka. Najmodniejsze są delikatne, złote ozdoby wysadzane cyrkoniami lub kryształkami .   Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Maria Tash (@maria_tash) Lut 9, 2019 o 4:32 PST Zobacz także: Zobacz heartilage - ten piercing zachwyca! Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez yannipiercing.com (@yannipiercing) Maj 4, 2018 o 6:06 PDT Trzy dziurki, jedna przy drugiej to według ciebie ekstremum? Zajrzyj do naszej galerii i zobacz, jak delikatnie i kobieco może wyglądać triplepiercing w zależności od umiejscowienia dziurek i wybranych kolczyków. Pamiętaj, że aby...

Przeczytaj
kolczyk w języku
Pinterest@eslamoda.com
Pielęgnacja Kolczyk w języku - rodzaje, ból, gojenie, cena
Kolczyk w języku to jeden z najpopularniejszych rodzajów piercingu. Możemy tutaj wyróżnić różne rodzaje przekłuć, w tym na przykład standard tongue, venom, snake eye czy tongue rim. Niektóre z nich mogą się skończyć poważnymi powikłaniami.
Aneta Zygmuntowicz
październik 08, 2020

Kolczyk w języku może się goić od kilku tygodni do kilku miesięcy - wszystko zależne jest od wyboru przekłucia. Przez ten czas należy pamiętać o odpowiedniej higienie i pielęgnacji miejsca przekłucia. Nazwy kolczyków w języku Rozróżniamy kilka rodzajów kolczyków w języku . Są to między innymi: standard tongue - najbardziej popularne i klasyczne przekłucie, wykonywane na środku języka, znajduje się on w niewielkiej odległości od języka, venom - przekłucie inspirowane zębami jadowitych węży. W tym piercingu kolczyki są umieszczone po obu bokach języka, tongue rim - przekłucie, które jest umiejscowione na samym czubku języka lub delikatnie na boku, tongue web - to przekłucie wędzidełka pod językiem, snake eye - to przekłucie przechodzi poziomo przez cały czubek języka, horizontal tongue - ten rodzaj przekłucia przechodzi poziomo przez język. Jak wygląda przekłucie języka? Pierwszą czynnością, którą wykonuje piercer, jest dezynfekcja miejsca przekłucia. Następnie precyzyjnie zaznacza miejsce wkłucia oraz przytrzymując język specjalnym sprzętem,  przekłuwa go igłą . Od razu w miejsce przekłucia wkłada kolczyk wykonany z tytanu, bioplastu lub  PTFE. Marzy Ci się kolczyk w języku? Wykorzystaj kod Groupon i umów się na wizytę w najlepszym salonie percingu. Czy przekłucie języka boli? Odczucia podczas piercingu są zależne od indywidualnego progu bólu . Jedne osoby mogą zupełnie nie odczuć momentu przekłucia, dla innych będzie to dosyć bolesne. Przez kilka dni po przekłuciu język może być spuchnięty i obolały. Czy kolczyk w języku jest bezpieczny? Kolczyk w języku może prowadzić do wielu powikłań i chorób. Jest to między innymi: opadnięcie dziąseł, osunięcie się dziąseł, stany  zapalne...

Przeczytaj
kolczyk w sutku
Instagram@perfectlyvisuals
Pielęgnacja Kolczyk w sutku – czy przekłucie sutka jest bezpieczne i czy jest bolesne?
Kolczyk w sutku jest oryginalną ozdobą ciała, na którą decydują się zarówno kobiety, jak i mężczyźni. Przed przekłuciem sutka warto poznać informację o zabiegu, powikłaniach, pielęgnacji i cenie.
Aneta Zygmuntowicz
wrzesień 26, 2020

Kolczyk w sutku jest dosyć bolesnym rodzajem piercingu i może skończyć się nieprzyjemnymi powikłaniami. Najważniejsze jest to, aby przekłucie sutka wykonać u profesjonalnego piercera oraz odpowiednio pielęgnować rankę, która goi się aż do 6 miesięcy! Czy przekłucie sutka boli? Niestety, przekłucie sutka to bolesny zabieg . Oczywiście wszystko zależy od indywidualnej wrażliwości na ból, jednak kolczyk w sutku uznawany jest za jeden z najbardziej bolesnych rodzajów piercingu. Wrażliwość i ból może się utrzymywać do kilku dni po przekłuciu. Jeżeli boicie się bólu, możecie wykonać zabieg w znieczuleniu. W zależności od rodzaju znieczulenia zabieg będzie zupełnie bezbolesny lub odczuwalny będzie lekki ból. Przeczytaj również: Piercing ucha - pistolet czy igła? Czy piercing sutka jest bezpieczny? Wykonanie kolczyka w sutku u profesjonalnego piercera ogranicza ryzyko powikłań. Jednak zawsze występuje prawdopodobieństwo pojawienia się niepożądanych skutków przekłucia . Są to między innymi: utrata czucia w sutku, uszkodzone kanały mleczne, reakcja alergiczna, rozszczepienie sutka (niezwykle rzadko). Zobacz także: Kolczyk w nosie - nazwy, rodzaje, cen problemy Kolczyk w sutku - gojenie Kolczyk w sutku goi się dość długo, bo nawet do 6 miesięcy . Przez ten czas musimy odpowiedni dbać o rankę, aby jej nie podrażnić i uniknąć zakażenia. Przede wszystkim powinniśmy unikać basenu, sauny i solarium, a także tradycyjnego opalania. Należy również uważać na to by nadmiernie nie ciągnąć kolczyka i nie podrażniać rany. Najlepiej wybrać miękki biustonosz z bawełny i unikać obcisłych bluzek . Starajmy się jak najdelikatniej traktować tę okolicę, aby nie podrażnić rany. W pierwszych tygodniach gojenia warto przemywać ranę z...

Przeczytaj
kolczyk w wardze
p6.viewpins.com
Pielęgnacja
Kolczyk w wardze – rodzaje, pielęgnacja, powikłania, cena
Kolczyk w wardze to bardzo ciekawa i dość popularna ozdoba. Niestety przekłucie wargi jest dosyć bolesne, a zabieg może się skończyć wieloma powikłaniami. Sprawdźcie, jakie wyróżniamy rodzaje piercingu ust i ile to kosztuje.
Aneta Zygmuntowicz
sierpień 27, 2020

Kolczyk w wardze wykonuje się z pomocą igły lub wenflonu, a następnie od razu przekłada wybrany kolczyk przez dziurkę. Profesjonalny piercer nigdy nie wykona przekłucia za pomocą pistoletu , gdyż może się to skończyć uszkodzeniem nerwu i problemami z gojeniem.  Rodzaje kolczyków w wardze Najpopularniejsze rodzaje kolczyków w wardze to: madonna - umieszczony w górnej wardze po boku, medusa - kolczyk pośrodku górnej wargi, angel bites -dwa symetryczne ułożone kolczyki po bokach górnej wargi, snake bites - dwa symetryczne ułożone kolczyki po bokach dolnej wargi, devil bites - dwa kolczyki w górnej i dolnej wardze po tej samej stronie ust, spider bites - dwa kolczyki obok siebie. Czy kolczyk w wardze boli? Przekłucie wargi może być dość bolesne , gdyż wargi to   gruba tkanka z dużą ilością zakończeń nerwowych. Wszystko zależy od progu odczuwanego bólu. Dla niektórych osób jest to prawie niewyczuwalne ukłucie, inni skarżą się na bardzo duży ból. Przekłucie wargi można zrobić w znieczuleniu. Kolczyk w wardze - pielęgnacja Przede wszystkim należy wykonać kolczyk w wardze renomowanym salonie piercingu. Profesjonalny piercer da nam odpowiednie zalecenia i opisze, jak dbać o ranę i czego unikać.  Przede wszystkim należy bardzo mocno dbać o higienę jamy ustnej . W przypadku świeżej rany koniecznie trzeba myć zęby po każdym posiłku, a rankę płukać solą fizjologiczną. W pierwszych tygodniach gojenia powinniśmy także unikać używek, takich jak papierosy i alkohol oraz bardzo ostrych lub gorących posiłków. Zobacz także: To takie kolczyki podbijają Instagram - są tanie i pasują do wszystkiego! Powikłania po przekłuwaniu wargi Zazwyczaj powikłania pojawiają się w przypadku, kiedy...

Przeczytaj