klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
czoło z zaskórnikami
Pielęgnacja

Marzysz o matowej cerze bez zaskórników? Szukaj kosmetyków z kwasem salicylowym

Kwas salicylowy jest jednym z najskuteczniejszych sojuszników w walce z zaskórnikami i nadmiarem sebum. Dzięki niemu znika trądzik, a pory skóry stają się czyste i mniej widoczne.
Matylda Nowak
październik 08, 2018

Znajdziesz go w serach, kremach, tonikach, peelingach oraz żelach do stosowania punktowego i tych przeznaczonych do mycia twarzy. Kawas salicylowy (beta-hydroksykwas, BHA) to jedna z najbardziej skutecznych substancji stosowanych w leczeniu trądziku. Dzięki niemu poradzisz też sobie z zapaleniem mieszków włosowych, rogowaceniem okołomieszkowym oraz przetłuszczaniem się skóry głowy i łupieżem. Jego silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i złuszczające czynią go doskonałym sojusznikiem w walce o piękną cerę.

Fot.: Pinterest

Zobacz także: Wszyscy mówią o tym zabiegu! Cosmelan likwiduje przebarwienia i zmniejsza przetłuszczanie się cery

Pozbądź się wągrów raz na zawsze! Zrobisz to sama w domu - za grosze!

Kwas salicylowy - działanie

Pozyskiwany z kory wierzby kwas salicylowy rozpuszcza się w tłuszczach, dzięki czemu jest w stanie przeniknąć przez zalegającą na powierzchni skóry warstwę łoju (sebum) i spenetrować mieszki włosowe. Po wniknięciu w nie, dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym i przeciwzapalnym, niszczy istniejące stany zapalne, zmniejsza wydzielanie sebum i zapobiega powstawaniu zaskórników. W wyższych stężeniach (powyżej 10 procent) beta-hydroksykwas wykazuje działanie keratolityczne, rozpuszczając zrogowaciałą warstwę naskórka. Komórki skóry nie nawarstwiają się na jej powierzchni, dzięki czemu nie powstają nowe krostki i wągry.

Zobacz także: Teraz cerę oczyszczamy metodą "hot cloth". Żegnajcie zanieczyszczenia i zaskórniki!

Skóra regularnie pielęgnowana kosmetykami z kwasem salicylowym jest rozjaśniona, gładka i matowa, a jej pory mniej widoczne. Nisko stężony beta-hydroksykwas rzadko powoduje podrażnienie skóry. Za to w wyższych stężeniach - stosowany w gabinecie lekarskim - usuwa przebarwienia.

Zdjęcia: Pinterest

Komentarze
Kosmetyki do cery tłustej: żel i tonik z nowej linii Garnier Bio
Pielęgnacja Kosmetyki do cery tłustej: żel i tonik z nowej linii Garnier Bio
Zawarte w żelu i toniku z nowej linii Garnier Bio kwasy złuszczają skórę, oczyszczają jej pory i regulują wydzielanie łoju. Regularnie stosowane zapobiegną powstawaniu zaskórników i krostek.
Matylda Nowak
listopad 14, 2019

Choć wszystkie kosmetyki z nowej linia Garnier Bio prezentują się bardzo obiecująco, nam w oko wpadły szczególnie dwa produkty. Detoksykujący żel myjący oraz oczyszczający tonik wydają nam się być duetem doskonałym dla wszystkich posiadaczek cery nadmiernie się przetłuszczającej , szybko się zanieczyszczającej oraz pokrytej trądzikiem grudkowo-krostkowym . Z ich pomocą skóra powinna odzyskać jednolity koloryt i fakturę oraz przestać się nadmiernie przetłuszczać. Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Garnier Polska (@garnierpolska) Sie 29, 2019 o 8:00 PDT Kosmetyki do oczyszczania cery tłustej Garnier Bio Detoksykujący żel i oczyszczający tonik z olejkiem z tymianku przyciągnęły naszą, bo w składzie każdego z nich znaleźliśmy bardzo przez nas cenione kwasy - AHA i BHA . Alfa-hydroksykwas zawarty w obu tych kosmetykach to kwas cytrynowy, który złuszcza i rozjaśnia skórę. Za to beta-hydroksykwas w toniku i żelu myjącym to oczywiście kwas salicylowy - działający złuszczająco, przeciwbakteryjnie, ściągająco i przeciwłojotokowo. A jakie składniki jeszcze znajdziemy w tych kosmetykach i jakiego działania możemy się po nich spodziewać? Kosmetyki do cery tłustej: detoksykujący żel myjący Garnier Bio Dzięki zawartości olejku z trawy cytrynowej żel do mycia twarzy Garnier Bio reguluje wydzielanie sebum oraz działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo . Za to wchodzący w skład tego kosmetyku hydrolat chabrowy działa przeciwzapalnie oraz spowalnia starzenie się skóry. W żelu Garnier Bio znajdziemy też argininę, która - wzmacniając naturalną barierę wodno-lipidową skóry - zabezpiecza ją przed utratą wody i szkodliwymi czynnikami środowiskowymi. Ważnym składnikiem tego kosmetyku jest olejek tymiankowy. Ten pięknie pachnący olejek eteryczny ma przede...

Przeczytaj
Glukonolakton - kwas do cery wrażliwej
Pielęgnacja Glukonolakton – najlepszy kwas do cery wrażliwej
Glukonolakton to kwas PHA o bardzo delikatnym działaniu, przeznaczony przede wszystkim do cery suchej, wrażliwej, alergicznej. Ma działanie nawilżające, regulujące wydzielanie sebum, przeciwzmarszczkowe i nie tylko! Sprawdźcie, jak działa kwas glukonowy i jak go stosować.
Aneta Zygmuntowicz
czerwiec 22, 2020

Glukonolakton to kwas, który można stosować u osób ze skórą suchą, wrażliwą, alergiczną, a nawet przy atopowym zapaleniu skóry. Przy kilkuprocentowym stężeniu działa nawilżająco i przeciwstarzeniowo. Stężenie 15% zapewnia działanie regulujące wydzielanie sebum, złuszczające i niwelujące przebarwienia. Kwas glukonowy możemy stosować przez cały rok, nawet dwa razy dziennie. Co to jest glukonolakton? Glukonolakton to mleczan kwasu glukonowego, który jest naturalnym składnikiem skóry. Kwas glukonowy jest kwasem należącym do polihydroksylów (PHA) . Cechą charakterystyczną glukonolaktonu i innych kwasów PHA jest delikatne działanie ze względu na dużą masę cząsteczkową substancji. Glukonolakton jest w swojej strukturze bardzo podobny do kwasu glikolowego , różnią się one właśnie wielkością cząsteczek. Jak działa glukonolakton? Glukanakton to kwas, który znacząco wpływa na kondycję i wygląd naszej skóry. Ten rodzaj kwasu sprawdzi się przy każdym typie cery , mogą go stosować nawet osoby ze skórą delikatną, wrażliwą. Przeciwwskazaniem nie jest tutaj nawet trądzik różowaty czy atopowe zapalenie skóry , przy których nie można stosować większości kwasów. Szczególnie polecany jest osobom ze skórą suchą, odwodnioną, alergiczną. Można go również używać na delikatną skórę w okolicach oczu. Regularne stosowanie kwasu glukonowego w stężeniu minimum 5%: nawilża skórę, wzmacnia warstwę rogową, działa przeciwutleniająco i przeciwdziała wolnym rodnikom, niweluje zmarszczki i bruzdy, napina skórę, wzmacnia procesy regeneracyjne skóry, zmniejsza wytrącanie się wody z naskórka, spowalnia procesy starzenia się skóry, zmniejsza wrażliwość skóry, chroni przed promieniowaniem UV, reguluje wydzielanie sebum, niweluje trądzik. W wyższych stężeniach ok. 15-procentowych  kwas złuszcza warstwę rogową naskórka, dzięki czemu...

Przeczytaj
kobieta w łazience
iStock
Pielęgnacja Ten składnik skutecznie zwalcza trądzik. Efekt jak po zabiegu w gabinecie kosmetycznym! Tylko dużo mniej kosztuje...
Kwas migdałowy leczy trądzik, zmniejsza widoczność porów skóry i reguluje wydzielanie łoju. I to nie wszystkie jego zalety!
Matylda Nowak
listopad 07, 2018

Jesień i zima to idealny czas na podleczenie cery z pomocą kwasów . Większość kwasów uwrażliwia skórę na działanie promieni słonecznych , dlatego zwykle odradza się ich stosowania wiosną i latem. Za to w ciemne i zimne miesiące możemy do woli cieszyć się ich terapeutycznym działaniem. Wybór kwasów używanych do pielęgnacji skóry jest spory i każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie. Nawet wrażliwcy nie muszą rezygnować z ich niezwykłej pielęgnacyjnej mocy. Idealnym wyborem dla każdego, kto ma skłonność do podrażnień i regularnie się czerwieni , będzie kwas migdałowy. Ten alfa-hydroksykwas działa antybakteryjnie i złuszczająco, zmniejsza widoczność porów skóry i reguluje wydzielanie łoju .  Fot.: Pinterest Zobacz także: Zapomnij o błyszczeniu skóry i pryszczach! Ten kwas sprawia, że skóra odzyskuje urodę i zdrowie Kwas migdałowy - działanie Pozyskiwany przez hydrolizę wyciągu z gorzkich migdałów kwas łączy dużą moc działania ze stosunkową łagodnością . Jest równie skuteczny jak kwas glikolowy, ale znaczenie od niego delikatniejszy . Kwas migdałowy ma po prostu większe cząsteczki od kwasu glikolowego i w związku z tym wolniej penetruje skórę, mniej ją przy okazji podrażniając . A jak ten kwas działa na cerę? Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i złuszczającym, zapobiega powstawaniu stanów zapalnych i zaskórników , lecząc trądzik grudkowo-krostkowy, a w wyższych stężeniach także trądzik guzkowo-cystowy . Ponadto kwas migdałowy może nawilżać skórę, zwiększać jej sprężystość i elastyczność oraz rozjaśniać przebarwienia potrądzikowe i posłoneczne (melasmę) . Jego działanie zależne jest od jego stężenia. W kosmetykach kwas migdałowy występuje zwykle w mocy od 5 do 30 procent. Wyświetl ten post na Instagramie. Post...

Przeczytaj
kwasy
Pielęgnacja AHA czy BHA? Zdradzamy, czym różnią się te kwasy
Alfa-hydroksykwasy i beta-hydroksykwasy mają kilka cech wspólnych i pewne zasadnicze różnice. Poznaj je, zanim zaczniesz stosować zawierające te kwasy kosmetyki!
Matylda Nowak
październik 09, 2019

Kwasy - a konkretnie alfa-hydroksykwasy i beta-hydroksykwasy - to jedne z najskuteczniejszych substancji stosowanych w kosmetyce. Stosowane regularnie i w odpowiednim stężeniu potrafią przywrócić dojrzałej twarzy młody wygląd oraz zdecydowanie poprawić stan  cery trądzikowej . Znajdziemy je zarówno w gabinetach kosmetycznych i lekarskich, jak i w drogeryjnych produktach do domowej pielęgnacji skóry. Dobrze wiedzieć, czym się różnią i czy wolno je stosować razem. Fot.: iStock Zobacz także: Dopasuj odpowiedni kwas do potrzeb swojej skóry i ciesz się piękną cerą! Jak działają alfa-hydroksykwasy? Alfa-hydroksykwasy to związki organiczne otrzymywane głównie z owoców i trzciny cukrowej. Te w większości rozpuszczalne w wodzie substancje działają głównie w  najbardziej zewnętrznych warstwach naskórka , regulując jego rogowacenie. AHA poluźniają połączenia między cementem międzykomórkowym, a martwymi komórkami naskórka (korneocytami), przyczyniając się do łatwiejszego odpadania tych ostatnich. AHA pobudzają także fibroblasty do syntezy kolagenu i poprawiają nawilżenie naskórka. Efektami działania alfa-hydroksykwasów są: rozjaśnienie skóry i poprawienie jej kolorytu, wygładzenie skóry, spłycenie drobnych zmarszczek i blizn, zwężenie porów, nawilżenie skóry. Alfa-hydroksykwasy polecane są głównie do pielęgnacji skór dojrzałych, ale stosuje się je również w leczeniu trądziku. Najpopularniejsze z nich to: kwas migdałowy , kwas cytrynowy, kwas glikolowy i kwas mlekowy . Jak działają beta-hydroksykwasy? Mówiąc o beta-hydroksykwasach w kosmetyce, mamy tak naprawdę na myśli jeden konkretny kwas - salicylowy. Kwas ten występuje naturalnie między innymi w korze wierzby i topoli, ale jest także otrzymywany syntetycznie. Tak jak alfa-hydroksykwasy, kwas salicylowy działa złuszczająco, poluźniając połączenia międzykomórkowe...

Przeczytaj