klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
olej moringa
Pielęgnacja

Olej moringa – jak działa i jak go stosować?

Olej moringa działa na skórę kojąco i zapewnia jej natychmiastowe odżywienie. Zawiera w sobie witaminę A, C a także antyoksydanty, które pomagają w walce z trądzikiem i łupieżem. Sprawdźcie, jak stosować go na twarz i na skórę głowy, żeby cieszyć się szybkimi efektami.
Paulina Wierzchowiecka
luty 05, 2021

Olej moringa odkryto na wyspie Haiti. Pochodzi on z tzw. „drzewa życia”, którego pędy, liście, kora i owoce są wykorzystywane w medycynie i kosmetyce przez tamtejszą ludność. Jego działanie oczyszczające można pokazać na przykładzie zanieczyszczonej wody, która w połączeniu ze sproszkowanymi liśćmi moringa staje się zdatna do picia i pozbawiona bakterii.

Olejek na cellulit, który naprawdę działa! Musisz go wypróbować!

Jak działa olej moringa?

Olej moringa może być stosowany zarówno na twarz, skórę głowy, a także całe ciało. W każdym z tych przypadków pozwoli nam uporać się z problemem suchości, zanieczyszczenia i podrażnień.

Olej moringa na twarz

Włączenie oleju moringa do swojej pielęgnacji twarzy pozwoli nam oczyścić pory, a także ureguluje nadmierne wydzielanie sebum. Olej świetnie sprawdzi się w przypadku skóry trądzikowej, ponieważ oprócz niwelowania nieprzyjemnych zmian skórnych, momentalnie ją ukoi. Jeśli w przeszłości zmagałyście się z nawracającymi wypryskami, a na waszej twarzy pozostały brzydkie blizny – terapia olejem moringa sprawi, że wasza skóra szybciej się zregeneruje.

Olej moringa do ciała

Jeśli w wyniku golenia lub mrozów, wasza skóra stała się wrażliwa i podrażniona, już pierwsze użycie oleju moringa pozwoli wam całkowicie ją odżywić i poprawić jej stan. Podobnie zadziała on na skórze, która odczuwa skutki nadmiernego opalania się. Dla miłośniczek relaksu również mamy dobrą informację. Olej moringa świetnie nadaje się do wykonywania masażu!

Olej moringa na włosy

Olej moringa może być stosowany zarówno na skórę głowy a także świetnie sprawdzi się na włosach średnioporowatych. Dzięki działaniu oczyszczającemu pomoże nam pozbyć się nawracającego łupieżu i pobudzi cebulki włosów powodując ich wzrost. Jeśli zmagacie się z przetłuszczającymi włosami, olejowanie włosów z użyciem oleju moringa może rozwiązać wasz problem. 

Zobacz także: Olej z awokado - właściwości i cena

naturalne witaminy

Skład oleju moringa

Pomimo tego, że jego skład jest bardzo bogaty, odpowiednio przechowywany olej moringa zachowuje świeżość aż do kilku lat! Zawiera w sobie aż 1700 antyoksydantów, minerały, kwas oleinowy a także:

  • Witaminę A – o działaniu nawilżającym i zapobiegającym łuszczeniu się skóry.
  • Witaminę B – o działaniu przeciwstarzeniowym.
  • Witaminę C – o działaniu rozjaśniającym.
  • Witaminę D – która ma kluczowy wpływ na kości i wygląd zębów (obecność witaminy D docenimy wyłącznie podczas spożycia oleju moringa).
  • Witaminę E – o działaniu nawilżającym, regenerującym i kojącym podrażnienia.

proszek z drzewa moringa

Inne zastosowanie oleju moringa

Nie bez powodu drzewo moringa zwane jest "drzewem życia". W krajach dotkniętych głodem, owoce tej rośliny są bardzo cenione ze względu na swoje wartości odżywcze. Zaliczają się ona do grupy superfoods, czyli najzdrowszego jedzenia na świecie.

W Polsce produktem pochodzącym z drzewa moringa jest głównie olej, który możemy kupić zarówno w aptekach, jak i w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli jednak chcemy wprowadzić go nie tylko do naszej pielęgnacji, ale także diety - warto poszukać sproszkowanych liści moringa lub tabletek z ich dodatkiem, których zażycie sprawi, że nie tylko skóra, ale i organizm będą miały szansę przejść zdrowy detoks.

Komentarze
olej z orzechów w pielęgnacji skóry i włosów
Pielęgnacja Olej z orzechów laskowych – właściwości, działanie pielęgnacyjne
Olej z orzechów laskowych jest bogaty w witaminy i kwasy tłuszczowe, dzięki którym doskonale sprawdza się jako składnik kosmetyków lub stosowany bezpośrednio do pielęgnacji ciała. Szczególnie polecany jest osobom ze skórą wrażliwą, naczynkową oraz tłustą.
Matylda Nowak
wrzesień 08, 2020

Olej z orzechów laskowych znajdzie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w łazience. Spożywany (koniecznie tylko na zimno!) reguluje poziom cholesterolu we krwi i jest w związku z tym zalecany osobom narażonym na miażdżycę oraz choroby serca. Ponadto, dzięki wysokiej zawartości cennych minerałów, olej z orzechów laskowych wzmacnia kości i normalizuje ciśnienie tętnicze. Stosowany w pielęgnacji skóry, olej z orzechów laskowych czyni ją bardziej elastyczną, opóźnia jej starzenie się oraz zmniejsza przetłuszczanie . Za to nakładany na włosy przyspieszy ich regenerację oraz zapobiegnie puszeniu się. Do pielęgnacji ciała najlepiej jednak używać go w połączeniu z innymi olejami (np. jojoba ) oraz olejkami eterycznymi .  Olej z orzechów laskowych – skład i właściwości pielęgnacyjne Olej z orzechów laskowych jest wytwarzany w procesie tłoczenia na zimno wyłuskanych orzechów laskowych. Najbardziej wartościowy jest olej nierafinowany, który jest odrobinę mętny . I właśnie takiego oleju z orzechów laskowych należy szukać, niezależnie od tego, czy chcemy go jeść czy też aplikować na skórę lub włosy. Znajdziemy w nim bowiem:  duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych (np. oleinowy, linolowy, linolenowy) nasycone kwasy tłuszczowe (np. kwas palmitynowy), witaminę A, witaminę C, witaminę E , witaminę D, kwas foliowy, kwas pantotenowy (witaminę B5), ryboflawinę (witaminę B2), tiaminę (witaminę B1),  niacynę (witaminę B3), potas, wapń,  magnez , fosfor, żelazo, kobalt, cynk , sód. Za sprawą tych swoich składników olej z orzechów laskowych działa: antyoksydacyjnie , opóźniając procesy starzenia się,...

Przeczytaj
olej z pestek moreli
iStock
Pielęgnacja Olej z pestek moreli – jakie ma właściwości i jak go stosować?
Olej z pestek moreli świetnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry i włosów. Ma on właściwości nawilżające, przeciwzapalne oraz jest silnym antyoksydantem. Sprawdźcie, jak stosować olej morelowy na twarz i włosy.
Aneta Zygmuntowicz
sierpień 11, 2020

Olej z pestek moreli można nakładać bezpośrednio na skórę twarzy. Ten sposób najlepiej sprawdzi się u posiadaczek cery suchej i dojrzałej. W pielęgnacji włosów świetnie zadziała w przypadku wysokoporowatych i zniszczonych kosmyków. Olej z pestki moreli  - właściwości Olej z pestek moreli jest bogatym źródłem składników odżywczych. Znajdziemy w nim między innymi: witaminę A , witaminę E , jednonienasycone kwasy tłuszczowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe kwas linolowy, kwa oleinowy. Dzięki temu ma on bardzo silne właściwości nawilżające . Powinny go stosować przede wszystkim posiadaczki cery suchej lub odwodnionej, a także dojrzałej. To również bardzo skuteczny antyoksydant , który neutralizuje działanie wolnych rodników i spowalnia procesy starzenia się skóry. Olej z pestek moreli regularnie stosowany na skórę: dogłębnie ją nawilży, rozświetli poprawi koloryt, nada elastyczności i jędrności, zapobiegnie powstawaniu zmarszczek, złagodzi stany zapalne, wzmocni barierę hydrolipidową skóry, zapobiegnie powstawaniu rozstępów. Olej z pestek moreli nakładany na włosy i skórę głowy: niweluje łupież i łuszczycę, nawilża i wygładza włosy, zapobiega puszeniu się włosów, wzmacnia cebulki włosów, sprawia, że kosmyki są mocniejsze i mniej łamliwe. Jak stosować olej z pestek moreli? Olej z pestek moreli jest delikatnym naturalnym kosmetykiem. Nie powinien wywoływać podrażnień ani reakcji alergicznych. Z tego względu możemy go nakładać bezpośrednio na skórę twarzy i ciała. Możemy go wykorzystać na kilka sposobów. Świetnie się sprawdzi również w pielęgnacji włosów w formie...

Przeczytaj
olej rycynowy na włosy
Pielęgnacja Olej rycynowy na włosy - jak działa i jak stosować?
Olej rycynowy na włosy najlepiej zadziała nałożony na skórę głowy. Przy regularnym stosowaniu przyspieszymy ich porost, zapobiegniemy ich wypadaniu, a także będą one mocniejsze i bardziej błyszczące. Możemy go stosować na różne sposoby - do olejowania lub tuningowania odżywek i masek.
Aneta Zygmuntowicz
październik 02, 2020

Olej rycynowy to naturalny kosmetyk do włosów, który świetnie się sprawdzi w przypadku suchych i zniszczonych kosmyków. Nałożony na skórę głowy wzmacnia cebulki włosów i sprawia, że rosną mocne i zdrowe. Nie stosujcie go częściej niż raz w tygodniu, gdyż może sprawić, że włosy będą obciążone i zaczną się szybciej przetłuszczać.  Olej rycynowy na włosy - efekty Olejek rycynowy przy regularnym stosowaniu znacznie poprawia kondycję włosów i skóry głowy.  Nakładany na skórę głowy wzmacnia cebulki włosów , dzięki czemu: przyspiesza porost , zapobiega wypadaniu, sprawia, że kosmyki są mocniejsze i błyszczące, nawilża skalp - niweluje podrażnienie. Ma również działanie lecznicze. Pomoże nam zwalczyć łysienie, łupież i zapalenie mieszków włosowych. Wykazuje silne działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Zawiera on między innymi kwas rycynolowy, który wpływa na zwiększenie mikrokrążenia krwi i pomaga dotlenić oraz odżywić cebulki. Zobacz także: Oleje na porost włosów - jaki wybrać? Olej rycynowy na włosy - jak stosować? Olej rycynowy najlepiej działa aplikowany na skórę głowy. Stosujemy go w formie olejowania i nakładamy na godzinę przed myciem włosów. Ze względu na dość ciężką konsystencję, powinniśmy zmieszać go z innym olejem bazowym. Świetnie się sprawdzi olej arganowy , olej kokosowy albo oliwa z oliwek . Mieszamy łyżkę oleju rycynowego z łyżką oleju bazowego i wmasowujemy w skórę głowy. Resztki mieszanki nakładamy na długość włosów, dzięki czemu wzmocnimy barierę ochronną i zapobiegniemy ich wysuszeniu. Przed myciem włosów nakładamy na nie odżywkę, aby zemulgować olej. Następnie myjemy dwukrotnie...

Przeczytaj
olej z dziurawca
iStock
Pielęgnacja Olej z dziurawca – jakie ma właściwości i zastosowanie?
Olej z dziurawca to naturalny, sprawdzony sposób na trądzik, wzmocnienie włosów i łupież. Jak stosować olej z dziurawca na skórę i włosy?
Aneta Zygmuntowicz
marzec 04, 2020

Olej z dziurawca, ze względu na bogaty skład, ma wiele właściwości pielęgnacyjnych. Nawilża i koi skórę twarzy, a ponadto działa przeciwzapalnie i spowalnia procesy starzenia się skóry. Świetnie sprawdza się również we wcierkach do włosów oraz do olejowania skóry głowy. Trzeba jednak pamiętać, że olej z dziurawca nie jest bezpieczny dla każdego! Jest wiele przeciwwskazań do jego stosowania. Właściwości oleju z dziurawca Dzięki zawartości licznych składników i substancji, olejek z dziurawca ma właściwości nie tylko lecznicze, ale również pielęgnujące. W jego składzie znajdziemy między innymi: witaminę A - nawilża i koi skórę, witaminę C - silny antyoksydant, który niweluje przebarwienia i ujednolica kolor skóry, hyperycynę - chroni skórę prze promieniowanie UV, kwercetynie - spowalnia procesy starzenia się skóry i działa antyalergicznie, rutynę - wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Zastosowanie oleju z dziurawca Olej z dziurawca na trądzik Olejek z dziurawca świetnie sprawdzi się przy cerze tłustej oraz problematycznej. To jeden z naturalnych sposób na trądzik . Ma działanie przeciwzapalne, kojące, regenerujące, dzięki czemu złagodzi stany zapalne na naszej skórze. Olejek z dziurawca najlepiej stosować jako serum pod krem podczas wieczornej pielęgnacji. Wystarczy naprawdę mała ilość - kilka kropel na całą twarz, dzięki czemu ten naturalny kosmetyk jest bardzo wydajny. Olejek można również dodać do domowego toniku lub hydrolatu do twarzy . Olej z dziurawca na włosy Olej z dziurawca najlepiej sprawdzi się stosowany na skórę głowy, na przykład jako dodatek do domowy wcierek czy przy olejowaniu skóry głowy . Jest niezwykle skuteczny w walce z łupieżem , gdyż działa przeciwbakteryjne i regenerująco. Dodatkowo regularne stosowanie tego naturalnego kosmetyku wzmocni cebulki włosa, dzięki czemu włosy będę rosnąć...

Przeczytaj