klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
olej słonecznikowy właściwości
iStock
Pielęgnacja

Olej słonecznikowy – właściwości i działanie pielęgnacyjne

Olej słonecznikowy zdecydowanie lepiej sprawdza się stosowany do pielęgnacji ciała, niż spożywany. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E przyspiesza on regenerację skóry i odbudowę zniszczonych włosów.
Matylda Nowak
wrzesień 23, 2020

Olej słonecznikowy to prawdopodobnie najbardziej popularny tłuszcz roślinny. I chociaż większość z nas kojarzy go z przygotowywaniem potraw, zdecydowanie powinniśmy przenieść go z kuchni do łazienki. Dlaczego? Bo spożywany w nadmiarze olej słonecznikowy może między innymi sprzyjać rozwojowi chorób serca. Tymczasem pielęgnowane nim skóra i włosy stają się nawilżone i sprężyste

olej słonecznikowy
iStock

Olejek na cellulit, który naprawdę działa! Musisz go wypróbować!

Olej słonecznikowy do smażenia

Olej słonecznikowy na stałe zagościł w polskiej kuchni i najczęściej sięgamy po niego, gdy chcemy coś usmażyć. Okazuje się jednak, że olej słonecznikowy źle znosi podgrzewanie i w wyższych temperaturach zaczyna rozkładać się na szkodliwe substancje – także potencjalnie rakotwórcze. Dlatego specjaliści radzą, żeby oleju słonecznikowego używać tylko na zimo i dodawać go na przykład do sałatek. 

Najlepiej jednak w ogóle ograniczyć jego spożywanie! Olej słonecznikowy zawiera bowiem kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 – z przewagą tych ostatnich. A kwasy omega-6 w nadmiarze i w towarzystwie witaminy E sprzyjają mutowaniu komórek i powstawaniu nowotworów. Lepiej więc sięgać po olej słonecznikowy raczej w celach pielęgnacyjnych niż spożywczych.  

Olej słonecznikowy – właściwości

Olej słonecznikowy przede wszystkim zawiera duże ilości witaminy E – aż 38,7 mg na 100 g produktu. Ponadto zawiera on także fitosterole, miedź, żelazo i kwasy tłuszczowe wielonienasycone, jednonienasycone i nasycone.

Kwasy zawarte w oleju słonecznikowym mają wpływ na pracę gruczołów łojowym oraz płynność sebum, Dzięki nim, skóra mniej się przetłuszcza i rzadziej powstają na niej zaskórniki. Fitosterole zapewniają ochronę przed wolnymi rodnikami. Za to bogactwo witaminy E sprawia, że olej słonecznikowy działa:

  • antyoksydacyjnie,
  • nawilżająco,
  • regenerująco.

Promocja Carrefour to świetna okazja, aby zamówić najlepszy olej słonecznikowy w imponująco niskiej cenie.

Olej słonecznikowy na skórę

Olej słonecznikowy sprawdzi się w pielęgnacji cery tłustej i mieszanej. Aplikowany bezpośrednio na skórę lub stosowany w mieszance olejów (polecamy go zwłaszcza w połączeniu z olejem jojoba lub olejem tamanu) olej słonecznikowy:

  • zmniejsza produkcję łoju i poprawi jego płynność, zapobiegając powstawaniu wągrów,
  • nawilża i natłuszcza, 
  • stymuluje regenerację, zmniejszając rumień i przyspieszając gojenie się stanów zapalnych,
  • spowalnia starzenie się.

Olej słonecznikowy na włosy

Olej słonecznikowy jest jednym z olejów polecanych do pielęgnacji włosów niskoporowatych, ale mogą go też używać posiadaczki włosów wysokoporowatych. Można go stosować do olejowania włosów zarówno na sucho, jak i na mokro. Olej słonecznikowy nie tylko nawilży i zregeneruje włosy suche, puszące się i zniszczone zabiegami fryzjerskimi, ale też zabezpieczy je przed potencjalnie szkodliwymi czynnikami środowiskowymi (np. promieniowaniem UV).

Olej słonecznikowy rafinowany czy nierafinowany?

Chcąc wykorzystać pielęgnacyjne właściwości oleju słonecznikowego, wybieramy ten tłoczony na zimno – nierafinowany. Rozpoznamy go po ciemnożółtej barwie, wyczuwalnym zapachu i intensywniejszym smaku. Żeby nasz olej nie tracił swoich wartości, przechowujemy go nie dłużej niż pół roku, w chłodzie (5-10 stopni Celsjusza) i butelce z ciemnego szkła.  

Zobacz także: Olej kokosowy świetnie sprawdza się w pielęgnacji skóry. Ale na twarz można go nakładać tylko w wyjątkowych sytuacjach...

Komentarze
olej sojowy
iStock
Pielęgnacja Olej sojowy – w kuchni i w kosmetykach
Olej sojowy jest polecany osobom z wysokim cholesterolem i zagrożonym chorobami układu krążenia. Za to jego właściwości pielęgnacyjne docenią posiadaczki cery dojrzałej i odwodnionej.
Matylda Nowak
październik 15, 2020

Olej sojowy, podobnie jak olej słonecznikowy , jest z dużym powodzeniem wykorzystywany zarówno przez przemysł spożywczy, jak i kosmetyczny. Warto mieć w domu butelkę tego wytłaczanego na zimno z ziaren soi oleju. Dlaczego? Bo sprawdzi się on zarówno jako składnik dressingu do sałatek, jak i domowych kosmetyków .    Olej sojowy – skład i właściwości Olej sojowy jest jednak dość nietrwały i traci swoje zalety na skutek zmiany temperatury. Dlatego, chcąc skorzystać z jego właściwości pielęgnacyjnych czy wykorzystać jego działanie prozdrowotne, należy zaopatrzyć się w olej sojowy nierafinowany i tłoczony na zimno oraz po otwarciu przechowywać go w lodówce.  Olej sojowy jest źródłem cennych witamin, kwasów tłuszczowych i minerałów . W jego skład wchodzą:  niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), witamina E ,  witamina K, lecytyna, cynk . Kto powinien jeść olej sojowy? Zawarte w oleju sojowym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe regulują poziom cholesterolu w organizmie. Za jego sprawą nie tylko obniża się poziom tak zwanego złego cholesterolu , ale też zmniejszają się złogi cholesterolowe w jelitach. Dlatego właśnie olej sojowy jest polecany osobom zagrożonym miażdżycą, chorobami serca czy udarem. Zawarta w oleju sojowym witamina E jest silnym antyoksydantem , który między innymi wzmacnia układ odpornościowy . Zawartość witaminy K powoduje, że spożywany olej sojowy przeciwdziała osteoporozie. Za to dzięki wchodzącym w jego skład kwasom tłuszczowym, wpływa on pozytywnie na stan skóry.  Pomimo wszystkich tych zalet, oleju sojowego nie powinno się jeść w zbyt dużych ilościach. Jest on bowiem dość kaloryczny i spożywany w nadmiarze przyczynia się do otyłości. ...

Przeczytaj
olej z awokado
iStock
Pielęgnacja Olej z awokado – jakie ma właściwości i jak go używać?
Olej z awokado ma silne działanie nawilżające i odżywcze, wzmacnia włosy i skórę głowy, a dodatkowo spowalnia procesy starzenia skóry. W jaki sposób stosować olej z awokado na skórę i włosy?
Aneta Zygmuntowicz
styczeń 08, 2020

Olej z awokado pozyskiwany jest z miąższu owoców awokado, które bogate jest w zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne. Powszechnie wykorzystywany jest zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Olej z awokado ma zbawienny wpływ na skórę twarzy, ciała, a także włosy i skalp. Można stosować go samodzielnie, dodawać do ulubionych kosmetyków oraz tworzyć domowe preparaty na jego bazie.  Olej z awokado - właściwości Olej z awokado jest bogaty w tłuszcze, witaminy i składniki odżywcze. W jego składzie znajdziemy między innymi: kwasy tłuszczowe: Omega-9 i Omega-6, witaminy: A E, C, D, K i witamin z grupy B , składniki mineralne: magnez, mangan, żelazo, fosfor, potas, sód, cynk. Olej z awokado z łatwością wnika w głębokie warstwy skóry, dzięki czemu dogłębnie ją odżywia i nawilża. Dzięki wysokiej wchłanialności łagodzi stany zapalne skóry, ułatwia pozbywanie się nadmiaru sebum oraz usuwa martwy naskórek. Dzięki dużej zawartości witaminy A i E działa zbawiennie na skórę, widocznie ją wygładza i ujędrnia, a także ma właściwości przeciwzmarszczkowe. Antyoksydanty zawarte w oleju z awokado spowalniają procesy starzenia, a także chronią skórę przed nowotworami. Olej z awokado - zastosowanie w kosmetyce Olej z awokado wykorzystywany jest do pielęgnacji skóry twarzy, ciała oraz włosów. To naturalny kosmetyk, który nie zawiera szkodliwych substancji, takich jak: parabeny, silikony i konserwanty. Można go stosować samodzielnie do olejowania włosów, na skórę twarzy i ciała, ale również dodawać kilka kropel do kosmetyków. Olej z awokado sprawdzi się do każdego typu skóry, szczególnie jednak polecany jest w przypadku cery suchej lub cery problematycznej . Olej z awokado na twarz i ciało Olej z awokado wykorzystywany jest w produktach pielęgnacyjnych ze względu na silne właściwości nawilżające i odżywcze. Regularne stosowanie oleju z awokado...

Przeczytaj
olej z orzechów w pielęgnacji skóry i włosów
Pielęgnacja Olej z orzechów laskowych – właściwości, działanie pielęgnacyjne
Olej z orzechów laskowych jest bogaty w witaminy i kwasy tłuszczowe, dzięki którym doskonale sprawdza się jako składnik kosmetyków lub stosowany bezpośrednio do pielęgnacji ciała. Szczególnie polecany jest osobom ze skórą wrażliwą, naczynkową oraz tłustą.
Matylda Nowak
wrzesień 08, 2020

Olej z orzechów laskowych znajdzie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w łazience. Spożywany (koniecznie tylko na zimno!) reguluje poziom cholesterolu we krwi i jest w związku z tym zalecany osobom narażonym na miażdżycę oraz choroby serca. Ponadto, dzięki wysokiej zawartości cennych minerałów, olej z orzechów laskowych wzmacnia kości i normalizuje ciśnienie tętnicze. Stosowany w pielęgnacji skóry, olej z orzechów laskowych czyni ją bardziej elastyczną, opóźnia jej starzenie się oraz zmniejsza przetłuszczanie . Za to nakładany na włosy przyspieszy ich regenerację oraz zapobiegnie puszeniu się. Do pielęgnacji ciała najlepiej jednak używać go w połączeniu z innymi olejami (np. jojoba ) oraz olejkami eterycznymi .  Olej z orzechów laskowych – skład i właściwości pielęgnacyjne Olej z orzechów laskowych jest wytwarzany w procesie tłoczenia na zimno wyłuskanych orzechów laskowych. Najbardziej wartościowy jest olej nierafinowany, który jest odrobinę mętny . I właśnie takiego oleju z orzechów laskowych należy szukać, niezależnie od tego, czy chcemy go jeść czy też aplikować na skórę lub włosy. Znajdziemy w nim bowiem:  duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych (np. oleinowy, linolowy, linolenowy) nasycone kwasy tłuszczowe (np. kwas palmitynowy), witaminę A, witaminę C, witaminę E , witaminę D, kwas foliowy, kwas pantotenowy (witaminę B5), ryboflawinę (witaminę B2), tiaminę (witaminę B1),  niacynę (witaminę B3), potas, wapń,  magnez , fosfor, żelazo, kobalt, cynk , sód. Za sprawą tych swoich składników olej z orzechów laskowych działa: antyoksydacyjnie , opóźniając procesy starzenia się,...

Przeczytaj
piękna dziewczyna
Pielęgnacja Ten niezwykły olejek odmładza, leczy trądzik i nawiżla suche końcówki. Gdzie go kupić?
Dzięki swoim antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym właściwościom olejek tsubaki jest idealnym sojusznikiem w walce ze zmarszczkami, trądzikiem i puszącymi się włosami.
Matylda Nowak
wrzesień 20, 2018

Ten pochodzący z Azji olejek od wieków zapewnia idealną cerę oraz zdrowe i pięknie błyszczące włosy Japonkom i Koreankom. Do dziś gejsze używają go do zmywania swojego ciężkiego makijażu i pielęgnacji skóry. Teraz olej tsubaki podbija serca Europejek ! Bogaty w witaminy, polifenole i kwasy tłuszczowe olej z kamelii japońskiej ( Camellia japonica ) nawilża cerę i włosy oraz wspomaga ich regenerację . Warto dodawać go w czystej postaci do innych kosmetyków lub szukać produktów, które już mają go w swoim składzie.  Fot.: Pinterest Zobacz także: Przez ten błąd olej do pielęgnacji cery bardziej jej szkodzi niż pomaga! Właściwości oleju tsubaki Olej tsubaki jest wytłaczany z nasion niezwykle pięknych kwiatów kamelii japońskiej. Zawarty w nim kwas oleinowy Omega-9 poprawia nawilżenie skóry i włosów, ograniczając odparowywanie z nich wody . Dzięki wysokiej zawartości witamin A, E i tych z grupy B oraz polifenoli, olej tsubaki wykazuje silne   działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne . Zmarszczki na pielęgnowanej nim skórze stają się płytsze, a krostki szybciej się goją. Udowodniono też, że olej pestek kamelii japońskiej poprawia jędrność i elastyczność skóry , wpływając na syntezę prokolagenu oraz hamując rozkład kolagenu. Zobacz także: Ten olejek sprawi, że twoje włosy będą zdrowe i lśniące. Wizażanki go uwielbiają!   Wnioskując z recenzji w KWC, Wizażanki używają olejki tsubaki (kameliowego) głównie do włosów, ale także do walki... z rozstępami. Olej ten znakomicie leczy wszelkie trwałe niedoskonałości skóry, takie jak blizny oraz zapobiega powstawaniu rozstępów. Dodatkowo świetnie nawilża skórę i zapobiega jej wysychaniu. Jeśli macie problem z...

Przeczytaj