klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
olej z awokado
iStock
Pielęgnacja

Olej z awokado – jakie ma właściwości i jak go używać?

Olej z awokado ma silne działanie nawilżające i odżywcze, wzmacnia włosy i skórę głowy, a dodatkowo spowalnia procesy starzenia skóry. W jaki sposób stosować olej z awokado na skórę i włosy?
Aneta Zygmuntowicz
styczeń 08, 2020

Olej z awokado pozyskiwany jest z miąższu owoców awokado, które bogate jest w zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne. Powszechnie wykorzystywany jest zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Olej z awokado ma zbawienny wpływ na skórę twarzy, ciała, a także włosy i skalp. Można stosować go samodzielnie, dodawać do ulubionych kosmetyków oraz tworzyć domowe preparaty na jego bazie. 

Ida Nowakowska z mężem wybrali już imię dla dziecka? "Nie chcemy zrobić krzywdy dzidziusiowi"

Olej z awokado - właściwości

Olej z awokado jest bogaty w tłuszcze, witaminy i składniki odżywcze. W jego składzie znajdziemy między innymi:

  • kwasy tłuszczowe: Omega-9 i Omega-6,
  • witaminy: A E, C, D, K i witamin z grupy B,
  • składniki mineralne: magnez, mangan, żelazo, fosfor, potas, sód, cynk.

Olej z awokado z łatwością wnika w głębokie warstwy skóry, dzięki czemu dogłębnie ją odżywia i nawilża. Dzięki wysokiej wchłanialności łagodzi stany zapalne skóry, ułatwia pozbywanie się nadmiaru sebum oraz usuwa martwy naskórek. Dzięki dużej zawartości witaminy A i E działa zbawiennie na skórę, widocznie ją wygładza i ujędrnia, a także ma właściwości przeciwzmarszczkowe. Antyoksydanty zawarte w oleju z awokado spowalniają procesy starzenia, a także chronią skórę przed nowotworami.

olej z awokado

Olej z awokado - zastosowanie w kosmetyce

Olej z awokado wykorzystywany jest do pielęgnacji skóry twarzy, ciała oraz włosów. To naturalny kosmetyk, który nie zawiera szkodliwych substancji, takich jak: parabeny, silikony i konserwanty. Można go stosować samodzielnie do olejowania włosów, na skórę twarzy i ciała, ale również dodawać kilka kropel do kosmetyków. Olej z awokado sprawdzi się do każdego typu skóry, szczególnie jednak polecany jest w przypadku cery suchej lub cery problematycznej.

Olej z awokado na twarz i ciało

Olej z awokado wykorzystywany jest w produktach pielęgnacyjnych ze względu na silne właściwości nawilżające i odżywcze. Regularne stosowanie oleju z awokado zwiększa produkcję kolagenu, dzięki czemu skóra jest jędrna i elastyczna. Ma działanie przeciwzmarszczkowe i niweluje inne oznaki starzenia, takie jak przesuszona czy szara, zmęczona cera. Charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi i łagodzącymi, dzięki czemu wykorzystywany jest w walce z problemami skórnymi, na przykład stanami zapalnymi skóry czy łuszczycą. Ponadto olej z awokado należy do naturalnych filtrów przeciwsłonecznych.

Olej z awokado na włosy

Olej z awokado świetnie sprawdza się zarówno do olejowania włosów, jak i skóry głowy. Przy regularnym stosowaniu cebulki włosa są wzmocnione, włosy rosną grubsze i bardziej elastyczne. Nakładamy na długość włosów sprawia, że są one mięsiste, błyszczące i odżywione. Zastosowanie oleju na skalp pomaga wyeliminować łupieżu oraz świądu skóry głowy. Olejowanie skalpu raz w tygodniu sprawi, że włosy nie będą wypadać oraz przyspieszy ich porost.

Zobacz także: OCM - oczyszczanie twarzy olejami. Na czym polega?

Olej z awokado - rafinowany czy nierafinowany?

Olej nierafinowany to olej tłoczony na zimno, bez użycia wysokiej temperatury, który jest pozyskiwany mechanicznie. Oleje nierafinowane mają więcej składników odżywczych, niż oleje rafinowane, które są zdecydowanie bardziej oczyszczone. Olej z awokado rafinowany pozyskiwany jest w procesie z użyciem wysokiej temperatury i środków chemicznych, przez co traci dużą część swoich właściwości. Z tego względu zarówno w kosmetyce, jak i kuchni dużo lepiej sprawdzi się nierafinowany olej z awokado.

Komentarze
olej z krokosza
iStock
Pielęgnacja Olej krokoszowy – właściwości i zastosowanie na skórę i włosy
Olej krokoszowy to drogocenny składnik, który sprawi że nasza skóra będzie gładka, jędrna i nawilżona, a włosy odżywione. Jak stosować olej z krokosza na skórę i włosy?
Aneta Zygmuntowicz
styczeń 23, 2020

Choć początkowo olej krokoszowy stosowany był przede wszystkim w kuchni, od kilka lat zyskuje duża popularność w kosmetyce.  Olej z krokosza barwierskiego poprawi kondycję skóry i włosów. Nie tylko spowalnia procesy starzenia się skóry, ale także usuwa cellulit i rozstępy. Włosy po jego użyciu są wyraźnie odżywione, błyszczące i rosną zdrowsze.  Olej ten można wykorzystać na wiele sposobów, między innymi do kąpieli, metody OCM czy olejowania włosów. Olej krokoszowy - właściwości Olej ten pozyskiwany jest z krokosza, rośliny z rodziny astrowatych. Ponieważ jest on łudząco podobny do szafranu, często wykorzystywany jest jako zamiennik najdroższej przyprawy świata. Jest również popularny ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne Ma on zbawienne działanie na skórę i włosy, wynikające z zawartości drogocennych składników. Znajdziemy w nim między innymi: nasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy, witaminę A i E, kwas palmitynowy, kwas olejowy, flawonoidy, fitosterole. Kwas linolowy ujędrnia i uelastycznia skórę oraz przeciwdziała utracie wody z naskórka, tworząc na jego powierzchni warstwę ochronną. Dodatkowo w oleju krokoszowym znajdują się witaminy A i E, które mają znaczący wpływ na stan naszej skóry. Dzięki nim nasza skóra jest odpowiednio nawilżona i odżywiona oraz chroniona przed działaniem wolnych rodników . Regularne stosowanie tego oleju zapobiega powstawaniu zmarszczek i przebarwień skóry, dodatkowo regeneruje komórki skóry i włókna kolagenowe oraz reguluje wydzielanie sebum. Olej krokoszowy - jak stosować? Olej z krokosza na skórę Olej z krokosza barwierskiego jest składnikiem wielu balsam do ciała. Mają one działanie wygładzające, odżywcze oraz niwelują cellulit i rozstępy. Może on być również stosowany jako samodzielny kosmetyk, wystarczy nałożyć kilka kropel na obszar, który chcemy ujędrnić i odżywić....

Przeczytaj
olej makademia działanie na twarz na włosy
Pielęgnacja Olej makademia – zastosowanie, na twarz, na włosy
Olej makademia sprawdzi się w pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Za to nakładany na włosy, wygładza je i zapobiega ich łamaniu się.
Matylda Nowak
grudzień 30, 2019

Olej tłoczony z orzeszków drzewa rosnącego w Australii, Indonezji, a Hawajach i w Afrycje Południowej podbił przemysł kosmetyczny. I nikogo nie powinno to dziwić! Jego podziwu godny skład i wszechstronne działanie czynią z niego poważnego konkurenta dla innego stosowanego do pielęgnacji skóry i włosów oleju – oleju arganowego . Oleju makademia może używać w zasadzie każdy, ale poleca się go szczególnie posiadaczko cery suchej i dojrzałej. Fot.: iStock Olej makademia – skład i zastosowanie  Najważniejszymi składnikami oleju makademia są kwasy tłuszczowe. Znajdziemy w nim duże ilości kwasu oleinowego (od 53 do 67 procent), sporo kwasu palmitoleinowego (16-24 procent) i kwas palmitynowy (od 8 do 10 procent). W skład oleju makademia wchodzą także witaminy A, E i te z grupy B oraz składniki mineralne – między innymi cynk , potas, żelazo i wapń. Istotnymi składnikami są także skwalen i lecytyna. Spożywany, olej makademia obniża poziom tak zwanego złego cholesterolu, wzmacnia kości i mięśnie i pomaga w leczeniu anemii. Jest on jednak na tyle kaloryczny, że polecamy go stosować raczej w łazience, a nie w kuchni . ;-) Olej makademia – na twarz Dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, stosowany na skórę olej makademia przede wszystkich wzmacnia jej naturalną barierę ochronną i zapobiega transepidermalnej utracie wody. Za sprawą zawartych w nim witamin (głównie witaminy E) olej makademia wykazuje także właściwości antyoksydacyjne i spowalnia starzenie się skóry . Także wchodzące w skład oleju makademia witaminy sprawiają, że ujednolica się koloryt cery, a jej regeneracja następuje szybciej . Za to zawarty w nim skwalen pomaga regulować wydzielanie sebum i działa na nią kojąco. Wszystkie te właściwości sprawiają, że oleju makademia warto szukać w składzie kosmetyków lub po prostu nakładać go na skórę – najlepiej zamiast kremu...

Przeczytaj
olej słonecznikowy właściwości
iStock
Pielęgnacja Olej słonecznikowy – właściwości i działanie pielęgnacyjne
Olej słonecznikowy zdecydowanie lepiej sprawdza się stosowany do pielęgnacji ciała, niż spożywany. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E przyspiesza on regenerację skóry i odbudowę zniszczonych włosów.
Matylda Nowak
wrzesień 23, 2020

Olej słonecznikowy to prawdopodobnie najbardziej popularny tłuszcz roślinny. I chociaż większość z nas kojarzy go z przygotowywaniem potraw, zdecydowanie powinniśmy przenieść go z kuchni do łazienki. Dlaczego? Bo spożywany w nadmiarze olej słonecznikowy może między innymi sprzyjać rozwojowi chorób serca. Tymczasem pielęgnowane nim skóra i włosy stają się nawilżone i sprężyste .  Olej słonecznikowy do smażenia Olej słonecznikowy na stałe zagościł w polskiej kuchni i najczęściej sięgamy po niego, gdy chcemy coś usmażyć. Okazuje się jednak, że olej słonecznikowy źle znosi podgrzewanie i w wyższych temperaturach zaczyna rozkładać się na szkodliwe substancje – także potencjalnie rakotwórcze . Dlatego specjaliści radzą, żeby oleju słonecznikowego używać tylko na zimo i dodawać go na przykład do sałatek.  Najlepiej jednak w ogóle ograniczyć jego spożywanie! Olej słonecznikowy zawiera bowiem kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 – z przewagą tych ostatnich. A kwasy omega-6 w nadmiarze i w towarzystwie witaminy E sprzyjają mutowaniu komórek i powstawaniu nowotworów . Lepiej więc sięgać po olej słonecznikowy raczej w celach pielęgnacyjnych niż spożywczych.   Olej słonecznikowy – właściwości Olej słonecznikowy przede wszystkim zawiera duże ilości witaminy E – aż 38,7 mg na 100 g produktu. Ponadto zawiera on także fitosterole, miedź, żelazo i kwasy tłuszczowe wielonienasycone, jednonienasycone i nasycone. Kwasy zawarte w oleju słonecznikowym mają wpływ na pracę gruczołów łojowym oraz płynność sebum, Dzięki nim, skóra mniej się przetłuszcza i rzadziej powstają na niej zaskórniki . Fitosterole zapewniają ochronę przed wolnymi rodnikami. Za to bogactwo witaminy E sprawia, że olej słonecznikowy działa:...

Przeczytaj
olej arganowy
iStock
Pielęgnacja Olej arganowy – jak działa i jak go stosować?
Olej arganowy ma silne działanie przeciwstarzeniowe,wygładzające i ujędrniające. Świetnie sprawdzi się również w pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych. Jak działa i jak stosować olej arganowy na twarz, włosy i ciało?
Aneta Zygmuntowicz
kwiecień 30, 2020

Olej arganowy to jeden z najlepszych naturalnych kosmetyków do twarzy, włosów i ciała. Przeznaczony jest przede wszystkim do cery suchej i dojrzałej - dogłębnie nawilża, odbudowuje płaszcz hydrolipidowy skóry, a także ją napina i wygładza. Można go stosować bezpośrednio na skórę twarzy i ciała, lecz znajdziemy go również w kremach przeciwzmarszczkowych. Powszechnie stosowany jest również w kosmetykach do włosów, takich jak maski, odżywki, a nawet szampony. Świetnie się sprawdzi również do olejowania włosów oraz zabezpieczenia końcówek. Jakie właściwości ma olej arganowy? Olej arganowy to jeden z najcenniejszych olejów roślinnych, który pozyskiwany jest z marokańskiego drzewa arganowego. Proces jego powstawania jest niezwykle pracochłonny ze względu na fakt, iż wytwarza się go ręcznie. Kosmetyczny olej arganowy wytłaczany jest z nasion nieprażonych, dzięki czemu nabiera jasnego, żółtawego odcienia niczym płynne złoto. W składzie oleju arganowego znajdziemy wartościowe składniki pielęgnacyjne: kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, kwasy omega-3 i omega-6 antyoksydanty, które niwelują działanie wolnych rodników , takie jak: fenole i karotenoidy, witaminę E , która nazywana jest "witaminą młodości". Jak działa olej arganowy? Olej arganowy ze względu na swoje drogocenne składniki poprawia kondycję naszej skóry i włosów. Ma on silne działanie przeciwstarzenione, regeneracyjne, nawilżające i odżywcze. Najlepiej się sprawdzi w przypadku cery suchej i dojrzałej oraz do włosów wysokoporowatych, suchych i zniszczonych. Olej arganowy na twarz Regularne stosowanie oleju arganowego na twarz: wygładza zmarszczki, zapobiega powstawaniu zmarszczek, kurzych łapek i bruzd, ujędrnia i wygładza skórę, nawilża i sprawia, że skóra jest bardzo miękka, buduje i uzupełnia płaszcz hydrolipidowy naskórka , chroni skórę przed szkodliwymi...

Przeczytaj