klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
olej z czarnuszki
iStock
Pielęgnacja

Olej z czarnuszki – na twarz i kapsułki

Olej z czarnuszki doskonale sprawdza się pity, przyjmowany jako suplement diety w formie kapsułek lub stosowany bezpośrednio na skórę. Zaleca się go osobom zagrożonym chorobą wieńcową, obniżoną odpornością lub cierpiącym na takie dolegliwości skórne jak AZS lub trądzik.
Matylda Nowak
październik 16, 2020

Olej z czarnuszki zawiera szereg substancji działających prozdrowotnie. Ten brązowy, gorzkawy olej o silnym korzennym zapachu jest wytwarzany z charakterystycznych czarnych nasion czarnuszki siewnej. Zainteresować się nim powinni przede wszystkim alergicy, osoby chorujące na miażdżycę lub cukrzycę oraz zmagające się z atopowym zapaleniem skóry lub trądzikiem.

olej z czarnuszki
iStock

Wypróbuj: dieta na atopowe zapalenie skóry (AZS)

Olej z czarnuszki – skład i działanie

Nasiona czarnuszki zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych (między innymi kwas linolowy, oleinowy, palmitynowy), flawonoidywitaminę E, sole mineralne (wapń, cynk, miedź, potas, żelazo) oraz olejek eteryczny, w skład którego wchodzi tymochinon. 

Tymichion to związek o udowodnionym działaniu: 

  • przeciwdrgawkowym,
  • przeciwutleniającym,
  • przeciwzapalnym,
  • przeciwnowotworowym,
  • przeciwbakteryjnym,
  • przeciwgrzybiczym. 

Olej z czarnuszki – do picia lub kapsułki

Olej z czarnuszki przyjmowany doustnie wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim zaleca się go w celu wzmocnienia układu odpornościowego. Ale regularnie pity olej z czarnuszki także:

  • obniża poziom glukozy i podwyższa poziom insuliny, działając przeciwcukrzycowo,
  • pomaga pozbyć się pasożytów przewodu pokarmowego,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • wspomaga leczenie choroby wrzodowej.

Żeby złagodzić jego gorzki smak, można mieszać go z miodem. Olej z czarnuszki można też kupić w aptekach lub sklepach zielarskich w postaci kapsułek.

Olej z czarnuszki na skórę i włosy

W pielęgnacji skóry wykorzystywane jest głównie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i wzmacniające działanie oleju z czarnuszki. Jego stosowanie zaleca się osobom z atopowym zapaleniem skóry, trądzikiem, cerą odwodnioną i dojrzałą

Stosowany bezpośrednio na skórę olej z czarnuszki wzmacnia jej naturalną barierę ochronną, zapobiegając w ten sposób jej wysychaniu. Ponadto chroni skórę przed przyspieszającymi jej starzenie się wolnymi rodnikami, przyspiesza jej regenerację i łagodzi jej podrażnienia. Za to jako składnik szamponów czy odżywek do włosów, olej z czarnuszki pomaga pozbyć się łupieżu. 

Zobacz także: Olej z wiesiołka zwiększa elastyczność skóry i wyrównuje jej koloryt. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto jest go mieć w domu!

Komentarze
olej sojowy
iStock
Pielęgnacja Olej sojowy – w kuchni i w kosmetykach
Olej sojowy jest polecany osobom z wysokim cholesterolem i zagrożonym chorobami układu krążenia. Za to jego właściwości pielęgnacyjne docenią posiadaczki cery dojrzałej i odwodnionej.
Matylda Nowak
październik 15, 2020

Olej sojowy, podobnie jak olej słonecznikowy , jest z dużym powodzeniem wykorzystywany zarówno przez przemysł spożywczy, jak i kosmetyczny. Warto mieć w domu butelkę tego wytłaczanego na zimno z ziaren soi oleju. Dlaczego? Bo sprawdzi się on zarówno jako składnik dressingu do sałatek, jak i domowych kosmetyków .    Olej sojowy – skład i właściwości Olej sojowy jest jednak dość nietrwały i traci swoje zalety na skutek zmiany temperatury. Dlatego, chcąc skorzystać z jego właściwości pielęgnacyjnych czy wykorzystać jego działanie prozdrowotne, należy zaopatrzyć się w olej sojowy nierafinowany i tłoczony na zimno oraz po otwarciu przechowywać go w lodówce.  Olej sojowy jest źródłem cennych witamin, kwasów tłuszczowych i minerałów . W jego skład wchodzą:  niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), witamina E ,  witamina K, lecytyna, cynk . Kto powinien jeść olej sojowy? Zawarte w oleju sojowym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe regulują poziom cholesterolu w organizmie. Za jego sprawą nie tylko obniża się poziom tak zwanego złego cholesterolu , ale też zmniejszają się złogi cholesterolowe w jelitach. Dlatego właśnie olej sojowy jest polecany osobom zagrożonym miażdżycą, chorobami serca czy udarem. Zawarta w oleju sojowym witamina E jest silnym antyoksydantem , który między innymi wzmacnia układ odpornościowy . Zawartość witaminy K powoduje, że spożywany olej sojowy przeciwdziała osteoporozie. Za to dzięki wchodzącym w jego skład kwasom tłuszczowym, wpływa on pozytywnie na stan skóry.  Pomimo wszystkich tych zalet, oleju sojowego nie powinno się jeść w zbyt dużych ilościach. Jest on bowiem dość kaloryczny i spożywany w nadmiarze przyczynia się do otyłości. ...

Przeczytaj
olej kameliowy
iStock
Fryzury Olej kameliowy - właściwości i zastosowanie na włosy i twarz
Olej kameliowy działa jak kuracja odżywiająca dla włosów. Dzięki niemu możemy poprawić stan nawet najbardziej przesuszonych włosów. Na końcówki działa natomiast lepiej niż jedwab. Wygładza je i zapobiega dalszym uszkodzeniom.
Marta Średnicka
październik 05, 2020

Olej kameliowy, choć często mylony z wyłącznie kwiatowym, pozyskiwany jest z pestek zielonej herbaty. Stosowany przez Azjatki do pielęgnacji cery, włosów i paznokci, stanowi obecnie bazę wielu kosmetyków. Zimnotłoczony posiada słodki zapach i zielonkawy kolor mieszający się ze złocistym odcieniem bursztynu. Olej kameliowy posiada trzy swoje odmiany: Camellia sinensis - czyli olej z nasion herbaty, Camellia japonica - czyli olej tsubaki lub inaczej japońska herbata, Camellia oleifera – czyli olej herbaciany . Dla ogólnej poprawy kondycji włosów najlepiej wybrać jednak pierwszy i ostatni . Olej kameliowy w tej wersji to bogactwo składników odżywczych, przy czym ok. 80 proc. stanowi kwas oleinowy, ale też palmitynowy, linolowy, czy arachidowy. Olej tsubaki przeznaczony jest raczej dla włosów mocno zniszczonych i przesuszonych. Jak działa olej kameliowy na włosy? Olej kameliowy stosowany bezpośrednio na włosy, dodaje im blasku, miękkości, wygładza je na całej powierzchni, ogranicza ich puszenie się i poprawia ich ogólną kondycję. Dodatkowo, eliminuje problem łupieżu , nawilżając skórę głowy. To sprawia, że przeciwdziała utracie włosów . Aplikowany na włosy regularnie, poprawia ich sprężystość, wzmacnia je, zapobiega przesuszaniu się, łamaniu i rozdwajaniu , a przy tym chroni je przed promieniowaniem UV. Ułatwia też ich rozczesywanie.  Zobacz także:  Olejowanie włosów - 5 błędów, które zrujnują efekty i mogą pogorszyć stan włosów Jak stosować olej kameliowy na włosy? Podobnie jak większość produktów tego typu, olej kameliowy można nakładać wyłącznie na końcówki w celu ich zabezpieczenia. Wiele włosomaniaczek używa go jednak do olejowania włosów...

Przeczytaj
olej rycynowy na włosy
Pielęgnacja Olej rycynowy na włosy - jak działa i jak stosować?
Olej rycynowy na włosy najlepiej zadziała nałożony na skórę głowy. Przy regularnym stosowaniu przyspieszymy ich porost, zapobiegniemy ich wypadaniu, a także będą one mocniejsze i bardziej błyszczące. Możemy go stosować na różne sposoby - do olejowania lub tuningowania odżywek i masek.
Aneta Zygmuntowicz
październik 02, 2020

Olej rycynowy to naturalny kosmetyk do włosów, który świetnie się sprawdzi w przypadku suchych i zniszczonych kosmyków. Nałożony na skórę głowy wzmacnia cebulki włosów i sprawia, że rosną mocne i zdrowe. Nie stosujcie go częściej niż raz w tygodniu, gdyż może sprawić, że włosy będą obciążone i zaczną się szybciej przetłuszczać.  Olej rycynowy na włosy - efekty Olejek rycynowy przy regularnym stosowaniu znacznie poprawia kondycję włosów i skóry głowy.  Nakładany na skórę głowy wzmacnia cebulki włosów , dzięki czemu: przyspiesza porost , zapobiega wypadaniu, sprawia, że kosmyki są mocniejsze i błyszczące, nawilża skalp - niweluje podrażnienie. Ma również działanie lecznicze. Pomoże nam zwalczyć łysienie, łupież i zapalenie mieszków włosowych. Wykazuje silne działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Zawiera on między innymi kwas rycynolowy, który wpływa na zwiększenie mikrokrążenia krwi i pomaga dotlenić oraz odżywić cebulki. Zobacz także: Oleje na porost włosów - jaki wybrać? Olej rycynowy na włosy - jak stosować? Olej rycynowy najlepiej działa aplikowany na skórę głowy. Stosujemy go w formie olejowania i nakładamy na godzinę przed myciem włosów. Ze względu na dość ciężką konsystencję, powinniśmy zmieszać go z innym olejem bazowym. Świetnie się sprawdzi olej arganowy , olej kokosowy albo oliwa z oliwek . Mieszamy łyżkę oleju rycynowego z łyżką oleju bazowego i wmasowujemy w skórę głowy. Resztki mieszanki nakładamy na długość włosów, dzięki czemu wzmocnimy barierę ochronną i zapobiegniemy ich wysuszeniu. Przed myciem włosów nakładamy na nie odżywkę, aby zemulgować olej. Następnie myjemy dwukrotnie...

Przeczytaj
olej słonecznikowy właściwości
iStock
Pielęgnacja Olej słonecznikowy – właściwości i działanie pielęgnacyjne
Olej słonecznikowy zdecydowanie lepiej sprawdza się stosowany do pielęgnacji ciała, niż spożywany. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E przyspiesza on regenerację skóry i odbudowę zniszczonych włosów.
Matylda Nowak
wrzesień 23, 2020

Olej słonecznikowy to prawdopodobnie najbardziej popularny tłuszcz roślinny. I chociaż większość z nas kojarzy go z przygotowywaniem potraw, zdecydowanie powinniśmy przenieść go z kuchni do łazienki. Dlaczego? Bo spożywany w nadmiarze olej słonecznikowy może między innymi sprzyjać rozwojowi chorób serca. Tymczasem pielęgnowane nim skóra i włosy stają się nawilżone i sprężyste .  Olej słonecznikowy do smażenia Olej słonecznikowy na stałe zagościł w polskiej kuchni i najczęściej sięgamy po niego, gdy chcemy coś usmażyć. Okazuje się jednak, że olej słonecznikowy źle znosi podgrzewanie i w wyższych temperaturach zaczyna rozkładać się na szkodliwe substancje – także potencjalnie rakotwórcze . Dlatego specjaliści radzą, żeby oleju słonecznikowego używać tylko na zimo i dodawać go na przykład do sałatek.  Najlepiej jednak w ogóle ograniczyć jego spożywanie! Olej słonecznikowy zawiera bowiem kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 – z przewagą tych ostatnich. A kwasy omega-6 w nadmiarze i w towarzystwie witaminy E sprzyjają mutowaniu komórek i powstawaniu nowotworów . Lepiej więc sięgać po olej słonecznikowy raczej w celach pielęgnacyjnych niż spożywczych.   Olej słonecznikowy – właściwości Olej słonecznikowy przede wszystkim zawiera duże ilości witaminy E – aż 38,7 mg na 100 g produktu. Ponadto zawiera on także fitosterole, miedź, żelazo i kwasy tłuszczowe wielonienasycone, jednonienasycone i nasycone. Kwasy zawarte w oleju słonecznikowym mają wpływ na pracę gruczołów łojowym oraz płynność sebum, Dzięki nim, skóra mniej się przetłuszcza i rzadziej powstają na niej zaskórniki . Fitosterole zapewniają ochronę przed wolnymi rodnikami. Za to bogactwo witaminy E sprawia, że olej słonecznikowy działa:...

Przeczytaj