klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
olej z pestek dyni
Pielęgnacja

Olej z pestek dyni - właściwości, zastosowanie na włosy i skórę

Olej z pestek dyni w kosmetyce ma za zadanie m.in. wzmocnić włosy i nawilżyć skórę. Stosowany jest jako środek do walki z trądzikiem i wypadającymi włosami.
Marta Średnicka
lipiec 21, 2020

Olej z pestek dyni ma działanie prozdrowotne, jednak chętnie stosowany jest również w kosmetyce. W większości składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych omega. Zawiera jednak również witaminy A, E i D oraz te z grupy B, potas, beta-karoten i cynk. Dzięki temu jest doskonałym antyoksydantem, który neutralizuje wolne rodniki. Nic dziwnego, że chętnie sięga się po niego w walce z przesuszoną skórą, wypadaniem włosów, czy rozstępami. 

Zobacz także: Ranking olejków do ciała, które nawilżą i zregenerują suchą skórę

KWC 2021: hity do makijażu, które pokochały Wizażanki

Jakie właściwości ma olej z pestek dyni?

Olej z pestek dyni stosowany jest w leczeniu m.in. prostaty, pasożytów w organizmie, czy jako forma wspierania funkcjonowania układu nerwowego. W kosmetyce wykorzystuje się jego właściwości antyoksydacyjne, nawilżające i przeciwbakteryjne. Olej hamuje rozwój procesów zapalnych, przyspiesza regenerację skóry, działa łagodząco na podrażnienia i rozjaśniająco na blizny. Może być stosowany bezpośrednio na skórę, lub jako dodatek do kosmetyków do pielęgnacji. Nakładać można go miejscowo na zmiany skórne, czy włosy. Chcąc zachować jego świeżość i właściwości, powinniśmy trzymać go w ciemnym miejscu przez ok. 3 miesiące od otwarcia. 

Zobacz także: TOP 7 nawilżających balsamów do ciała z KWC

Olej z pestek dyni

Źródło: iStock

Olej z pestek dyni na włosy

Olej z pestek dyni stosowany na włosy jest skuteczną kuracją ograniczającą ich wypadanie. Dzięki niemu w znacznym stopniu poprawia się ich kondycja, włosy z czasem stają się bardziej gęste, błyszczące, ale też miękkie w dotyku i gładkie. Stosowany bezpośrednio na włosy nie powoduje ich obciążenia, nie przyczynia się do wzmożonego ich przetłuszczania i łatwo się zmywa. Plusem jego stosowania, w przeciwieństwie do licznych płukanek, jest też jego delikatny, orzechowy zapach. Olej z pestek dyni stosować można jednak również jako suplement diety. W takiej formie olej wspomaga porost włosów, stymulując je do wzrostu. Dzięki temu przeciwdziała też łysieniu.

Żeby zastosować olej z pestek dyni na włosy należy:

  1. Rozczesać dokładnie włosy i delikatnie je nawilżyć.
  2. Rozprowadzić olej z pestek dyni na włosach, np. przy użyciu mgiełki lub rozprowadzając go palcami.
  3. Ponownie rozczesać włosy, by rozprowadzić go równomiernie na całej ich długości. 
  4. Zostawić olej z pestek dyni na włosach na ok. godzinę lub na noc (jeśli wybierasz drugą opcję, zabezpiecz włosy przed wycieraniem oleju w poduszkę, np. foliowym czepkiem).
  5. Zmyć olej z pestek dyni ciepłą wodą i umyć je odżywką (bez SLS) - przeprowadzić emulgowanie oleju,
  6. Zostawić odżywkę na kilka minut po czym ponownie zmyć resztki oleju i odżywki ciepłą wodą.
  7. Umyć włosy lekkim szamponem.

Zobacz także: Olejowanie włosów - na czym polega + dobieramy najlepszą metodę

Olej z pestek dyni na skórę i twarz

Olej z pestek dyni stosowany na twarz nawilża ją i natłuszcza, jednocześnie chroniąc przed oznakami starzenia się skóry i powstawaniem zmarszczek. Przez niektórych stosowany jest w przypadku pojawienia się na skórze objawów alergii. Może być traktowany jako dodatek do kremów, czy peelingów i balsamów. Jest łagodny dla skóry, dlatego zalecany jest osobom o cerze wrażliwej, skłonnej do przesuszania się, czy z łuszczącym się naskórkiem. Stosowany w formie masażu, może zmniejszyć cellulit i widoczność rozstępów.

Olej z pestek dyni działa na skórę:

  • wygładzająco,
  • nawilżająco,
  • natłuszczająco,
  • regulująco produkcję sebum,
  • wspomagająco w walce z trądzikiem,
  • przeciwutleniająco - poprawiając koloryt skóry,
  • przeciw rozstępom.

Źródło zdjęcia głównego: iStock

Komentarze
olej z ostropestu
iStock
Manicure Olej z ostropestu na twarz, włosy i paznokcie – jak działa?
Olej z ostropestu odmieni wygląd skóry, włosów i paznokci, a dodatkowo ma wiele właściwości zdrowotnych. Jak działa i jak używać oleju z ostropestu na skórę, włosy i paznokcie?
Aneta Zygmuntowicz
styczeń 24, 2020

Ostropest plamisty to roślina, która ma wiele właściwości zdrowotnych. Swoje miejsce znalazła również w kosmetyce - olej z ostropestu używany jest do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci . Sprawia, że włosy są lśniące i odżywione, skóra odpowiednio nawilżona, a paznokcie mocne i twarde. Dodatkowo olej ten sprawdzi się w walce z chorobami skóry, na przykład atopowym zapaleniem skóry. Właściwości oleju z ostropestu Olej z ostropestu ma niezwykłe właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne ze względu na bogactwo składników, takich jak: witaminy C, K, B2, D i E, karotenoidy, histamina, olejki eteryczne , gorczyca, aminy biogenne, arabinoza, polifenole. Najlepiej wybierać olej z pierwszego tłoczenia, który powstał w wyniku tłoczenia na zimno. Wtedy zachowa on większość pierwotnych składników zawartych w roślinie. Dzięki właściwościom regenerującym oraz przeciwzapalnym,  olej z ostropestu jest skutecznym naturalnym kosmetykiem . Sprawdzi się zarówno w pielęgnacji twarzy, jak i w walce z problemami skórnymi, wzmocni również włosy i paznokcie. Dodatkowo ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jak działa i jak stosować olej z ostropestu? Olej z ostropestu na skórę Ostropest sprawdzi się walce z atopowym zapaleniem skóry oraz łuszczycą. Używany regularnie zapobiega wiotczeniu skóry i utracie jędrności. Skóra jest zdecydowanie bardziej elastyczna i napięta, a zmarszczki wygładzone. Działa nawilżająco i regenerująco, dzięki czemu może być stosowany na podrażnienia i zaczerwienienia, na przykład powstałe w wyniku oparzeń słonecznych.  Olej z ostropestu na włosy Stosowanie ostropestu zmniejsza łamliwość włosów i wzmacnia je. Dodatkowo przy regularnym stosowaniu pobudza włosy do wzrostu i znacznie ogranicza ich wypadanie. Włosy są zdecydowanie bardziej miękkie i błyszczące, a w dodatku zdyscyplinowane i dogłębnie...

Przeczytaj
olej z krokosza
iStock
Pielęgnacja Olej krokoszowy – właściwości i zastosowanie na skórę i włosy
Olej krokoszowy to drogocenny składnik, który sprawi że nasza skóra będzie gładka, jędrna i nawilżona, a włosy odżywione. Jak stosować olej z krokosza na skórę i włosy?
Aneta Zygmuntowicz
styczeń 23, 2020

Choć początkowo olej krokoszowy stosowany był przede wszystkim w kuchni, od kilka lat zyskuje duża popularność w kosmetyce.  Olej z krokosza barwierskiego poprawi kondycję skóry i włosów. Nie tylko spowalnia procesy starzenia się skóry, ale także usuwa cellulit i rozstępy. Włosy po jego użyciu są wyraźnie odżywione, błyszczące i rosną zdrowsze.  Olej ten można wykorzystać na wiele sposobów, między innymi do kąpieli, metody OCM czy olejowania włosów. Olej krokoszowy - właściwości Olej ten pozyskiwany jest z krokosza, rośliny z rodziny astrowatych. Ponieważ jest on łudząco podobny do szafranu, często wykorzystywany jest jako zamiennik najdroższej przyprawy świata. Jest również popularny ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne Ma on zbawienne działanie na skórę i włosy, wynikające z zawartości drogocennych składników. Znajdziemy w nim między innymi: nasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy, witaminę A i E, kwas palmitynowy, kwas olejowy, flawonoidy, fitosterole. Kwas linolowy ujędrnia i uelastycznia skórę oraz przeciwdziała utracie wody z naskórka, tworząc na jego powierzchni warstwę ochronną. Dodatkowo w oleju krokoszowym znajdują się witaminy A i E, które mają znaczący wpływ na stan naszej skóry. Dzięki nim nasza skóra jest odpowiednio nawilżona i odżywiona oraz chroniona przed działaniem wolnych rodników . Regularne stosowanie tego oleju zapobiega powstawaniu zmarszczek i przebarwień skóry, dodatkowo regeneruje komórki skóry i włókna kolagenowe oraz reguluje wydzielanie sebum. Olej krokoszowy - jak stosować? Olej z krokosza na skórę Olej z krokosza barwierskiego jest składnikiem wielu balsam do ciała. Mają one działanie wygładzające, odżywcze oraz niwelują cellulit i rozstępy. Może on być również stosowany jako samodzielny kosmetyk, wystarczy nałożyć kilka kropel na obszar, który chcemy ujędrnić i odżywić....

Przeczytaj
kobieta przegląda się w lustrze
iStock
Pielęgnacja Ten olej sprawi, że twoja skóra przestanie się błyszczeć i znikną z niej pryszcze
Zapomnij o krostach, wągrach, zmarszczkach i nieestetycznym świeceniu się twarzy! Olej z pestek winogron poradzi sobie z nimi wszystkimi!
Matylda Nowak
październik 18, 2018

Olej z pestek winogron jest bogaty w antyoksydanty, kwasy tłuszczowe i dobroczynnie działające na skórę pierwiastki chemiczne . Stosowany bezpośrednio na ciało lub jako składnik kosmetyków  przywraca skórze i włosom zdrowie i urodę . Radzi sobie z trądzikiem, łojotokiem , brakiem jędrności i suchością cery. Stosowany na włosy, przywraca im blask i zapobiega ich puszeniu się . I co ważne, olej winogronowy jest nie tylko wszechstronny, ale też niedrogi. Fot.: Pinterest Olej winogronowy - właściwości W pestkach czerwonych winogron znajdują się  duże ilości biologicznie aktywnych flawonoidów (procyjanidów) - organicznych związków chemicznych, które pełnią funkcję barwników, odstraszają owady i... są silnymi przeciwutleniaczami . Dzięki swojemu działaniu antyoksydacyjnemu, olej z pestek winogron wspiera produkcję kolagenu i elastyny odpowiedzialnych za sprężystość skóry oraz chroni ją przed szkodliwym działaniem czynników środowiskowych . W oleju winogronowym znajdziemy także między innymi:  witaminę A, która sprzyja regeneracji naskórka i reguluje procesy jego keratynizacji (zapobiegając powstawaniu zaskórników), chroni skórę przed utratą wody oraz leczy zmiany trądzikowe , witaminę C , która wspiera syntezę kolagenu, chroni naczynia krwionośne przed pękaniem oraz zabezpiecza skórę przed działaniem wolnych rodników , witaminę E, która przeciwdziała wysuszeniu skóry, chroni ją przed stanami zapalnymi , sprzyja syntezie kolagenu i chroni przed przebarwieniami, witaminę K, która uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejszając zaczerwienienie skóry , pierwiastki (wapń, żelazo, cynk, fosfor, potas), które  wspomagają regenerację skóry , działają przeciwzapalnie i regulują wydzielanie sebum . Olej z pestek winogron w pielęgnacji Z cery pielęgnowanej olejem winogronowym znikają krostki i zaczerwienienia . W związku z...

Przeczytaj
olejek musztardowy do włosów
iStock
Fryzury Olej musztardowy na porost włosów - jak go stosować?
Olej musztardowy może zadziałać na włosy jak odżywka. Przywróci im utracony blask, siłę i objętość. Jest też remedium na problemy ze skalpem.
Marta Średnicka
październik 21, 2020

Olej musztardowy pozyskuje się z ziaren gorczycy. To dzięki temu ma tak intensywny kolor. Wykorzystywany jest w pielęgnacji skóry i włosów m.in. dzięki obecności  witamin z grupy B , A, C, E i K, ale też składników mineralnych, jak magnez, żelazo, selen, cynk, wapń, kwasy omega-3 i beta-karoten. Włosomaniaczki uwielbiają go m.in. za wspomagania wzrostu włosów. Jak działa olej musztardowy? Olej musztardowy można stosować zarówno na skórę głowy, jak i całą długość włosów. Choć ma mocny zapach, ten nie odstrasza przed jego aplikacją. Regularnie stosowany, pozwala wzmocnić pasma włosów, dzięki czemu stają się grubsze i bardziej elastyczne . Olejowanie przyczynia się natomiast do ich nabłyszczenia , pozbawienia efektu matu, a przy tym chroni je przed czynnikami zewnętrznymi. Dodatkowo, olej musztardowy nawilża włosy i skalp, poprawiając ich ogólną kondycję. Produkt pozwala również na stymulację włosów do wzrostu. Aplikowany na skórę głowy, olej musztardowy pobudza mikrokrążenie , ale też mieszki włosowe. To sprawia, że pasma szybciej rosną , ale też ograniczone zostaje wypadanie włosów .  Na skórę głowy działa przede wszystkim odżywczo, kojąco i nawilżająco . Radzi sobie z łupieżem , jak i łagodzi stany zapalne, przyspieszając jej regenerację. Jest więc doskonałym rozwiązaniem dla osób borykających się z wrażliwą skórą głowy. Nie należy stosować go jednak na rany i uszkodzoną skórę, gdyż ze względu na lekkie działanie rozgrzewające, może wywołać pieczenie skalpu . Oprócz włosów, olej musztardowy ma działanie antytrądzikowe, pielęgnuje cerę problematyczną , jak i suchą, ale sprawdza się również w roli natłuszczacza do skórek, czy olejku do masażu. Olej...

Przeczytaj