klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
olej z pestek moreli
iStock
Pielęgnacja

Olej z pestek moreli – jakie ma właściwości i jak go stosować?

Olej z pestek moreli świetnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry i włosów. Ma on właściwości nawilżające, przeciwzapalne oraz jest silnym antyoksydantem. Sprawdźcie, jak stosować olej morelowy na twarz i włosy.
Aneta Zygmuntowicz
sierpień 11, 2020

Olej z pestek moreli można nakładać bezpośrednio na skórę twarzy. Ten sposób najlepiej sprawdzi się u posiadaczek cery suchej i dojrzałej. W pielęgnacji włosów świetnie zadziała w przypadku wysokoporowatych i zniszczonych kosmyków.

KWC 2021: hity do makijażu, które pokochały Wizażanki

Olej z pestki moreli  - właściwości

Olej z pestek moreli jest bogatym źródłem składników odżywczych. Znajdziemy w nim między innymi:

  • witaminę A,
  • witaminę E,
  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe
  • kwas linolowy,
  • kwa oleinowy.

Dzięki temu ma on bardzo silne właściwości nawilżające. Powinny go stosować przede wszystkim posiadaczki cery suchej lub odwodnionej, a także dojrzałej. To również bardzo skuteczny antyoksydant, który neutralizuje działanie wolnych rodników i spowalnia procesy starzenia się skóry.

Olej z pestek moreli regularnie stosowany na skórę:

  • dogłębnie ją nawilży,
  • rozświetli poprawi koloryt,
  • nada elastyczności i jędrności,
  • zapobiegnie powstawaniu zmarszczek,
  • złagodzi stany zapalne,
  • wzmocni barierę hydrolipidową skóry,
  • zapobiegnie powstawaniu rozstępów.

Olej z pestek moreli nakładany na włosy i skórę głowy:

  • niweluje łupież i łuszczycę,
  • nawilża i wygładza włosy,
  • zapobiega puszeniu się włosów,
  • wzmacnia cebulki włosów,
  • sprawia, że kosmyki są mocniejsze i mniej łamliwe.

Jak stosować olej z pestek moreli?

Olej z pestek moreli jest delikatnym naturalnym kosmetykiem. Nie powinien wywoływać podrażnień ani reakcji alergicznych. Z tego względu możemy go nakładać bezpośrednio na skórę twarzy i ciała. Możemy go wykorzystać na kilka sposobów. Świetnie się sprawdzi również w pielęgnacji włosów w formie olejowania lub tuningowania kosmetyków.

Olej morelowy na twarz

Najprostszym rozwiązaniem jest nałożenie kilku kropel oleju jako serum pod krem. Nie powinniśmy jednak robić tego częściej niż 1-2 razy w tygodniu, aby nie obciążyć skóry. Ta metoda sprawdzi się szczególnie u posiadaczek suchej cery.

Jeśli nie lubimy tłustych konsystencji, możemy dodać kroplę oleju do porcji naszego ulubionego kremu nawilżającego. Alternatywą jest również przygotowanie domowych kosmetyków. Olejek z pestek moreli świetnie się sprawdzi w nawilżających maseczkach do twarzy, na przykład maseczkach z aloesu. Możemy go również dodać do domowych toników czy hydrolatów.

Olej morelowy na włosy

Olej z pestek moreli możemy nakładać zarówno na włosy, jak i na skórę głowy. Świetnie sprawdzi się tutaj olejowanie włosów, z tym że olejek nakładamy na skalp na około 40 minut, a na całe włosy na minimum 2 godziny. Po tym czasie myjemy włosy ulubionym szamponem i nakładamy odżywkę. Zabieg powtarzamy raz w tygodniu.

Kilka kropel oleju możemy również dodać do naszych ulubionych kosmetyków, aby wzmocnić ich działanie. Odżywkę lub maskę z dodatkiem oleju morelowego trzymamy na włosach około 20 minut.

Olej z pestek moreli najlepiej się sprawdzi na włosach wysokoporowatych, suchych i zniszczonych.

Zobacz także: Najlepsze olejki oczyszczające do twarzy

Komentarze
olej z pestek winogron
iStock
Pielęgnacja Olej z pestek winogron na twarz i na włosy – jak działa?
Olej z pestek winogron ma działanie nawilżające i odżywcze. Świetnie się sprawdza w pielęgnacji skóry suchej i dojrzałej oraz w pielęgnacji włosów. Jak stosować olej z winogron na twarz i na włosy?
Aneta Zygmuntowicz
marzec 18, 2020

Olej z pestek winogron możemy wykorzystać na kilka sposobów. W pielęgnacji twarzy zastąpi odżywcze serum, sprawdzi się również w metodzie OCM, czyli oczyszczania twarzy olejami. Jeśli chodzi o nasze włosy, olej z pestek winogron możemy wykorzystać do olejowania włosów lub zabezpieczenia końcówek. Ten naturalny kosmetyk ma nie tylko właściwości nawilżające, ale również natłuszczające, kojące, przeciwzapalne. Sprawdźcie, jak go używać. Właściwości olejku z pestek winogron Olej z pestek winogron: nawilża i natłuszcza skórę, zapobiega utracie wody ze skóry i włosów, domyka łuski włosa, wzmacnia barierę lipidową naskórka , opóźnia procesy starzenia się skóry, łagodzi stany zapalne, koi podrażnienia i swędzenie skóry. Olej z pestek winogron zawiera wiele cennych składników aktywnych. Ze względu na niekorzystny stosunek kwasów omega-3 do omega-6, nie jest jednak polecany do spożywania. Na szczęście bez przeszkód może być wykorzystywany w naturalnych kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów. Szczególnie dobrze sprawdza się u posiadaczek cery wrażliwej, suchej, dojrzałej i odwodnionej. Olej z pestek winogron na twarz Olej winogronowy jako serum do twarzy Olej nakładamy na twarz podczas wieczornej pielęgnacji. Przed zastosowaniem kremu, jednak po demakijażu, oczyszczaniu i tonizowaniu. Na cała skórę twarzy wystarczy tylko kilka kropel produktu. Jeśli nie lubimy wieloetapowej pielęgnacji, możemy dodać olej winogronowy do naszego ulubionego kremu, aby wzmocnić jego działanie.  Olej z winogron do oczyszczania twarzy Ten rodzaj oleju nadaje się również do metody OCM, czyli oczyszczania skóry olejami . Naturalny kosmetyk nakładamy na twarz i wmasowujemy okrężnymi ruchami przed 2-3 minuty. Po tym czasie zmywamy olej ciepłą wodą i przechodzimy do tonizowania. Olej z winogron nie nadaje się do demakijażu i oczyszczania twarzy. W tym przypadku...

Przeczytaj
olej arganowy
iStock
Pielęgnacja Olej arganowy – jak działa i jak go stosować?
Olej arganowy ma silne działanie przeciwstarzeniowe,wygładzające i ujędrniające. Świetnie sprawdzi się również w pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych. Jak działa i jak stosować olej arganowy na twarz, włosy i ciało?
Aneta Zygmuntowicz
kwiecień 30, 2020

Olej arganowy to jeden z najlepszych naturalnych kosmetyków do twarzy, włosów i ciała. Przeznaczony jest przede wszystkim do cery suchej i dojrzałej - dogłębnie nawilża, odbudowuje płaszcz hydrolipidowy skóry, a także ją napina i wygładza. Można go stosować bezpośrednio na skórę twarzy i ciała, lecz znajdziemy go również w kremach przeciwzmarszczkowych. Powszechnie stosowany jest również w kosmetykach do włosów, takich jak maski, odżywki, a nawet szampony. Świetnie się sprawdzi również do olejowania włosów oraz zabezpieczenia końcówek. Jakie właściwości ma olej arganowy? Olej arganowy to jeden z najcenniejszych olejów roślinnych, który pozyskiwany jest z marokańskiego drzewa arganowego. Proces jego powstawania jest niezwykle pracochłonny ze względu na fakt, iż wytwarza się go ręcznie. Kosmetyczny olej arganowy wytłaczany jest z nasion nieprażonych, dzięki czemu nabiera jasnego, żółtawego odcienia niczym płynne złoto. W składzie oleju arganowego znajdziemy wartościowe składniki pielęgnacyjne: kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, kwasy omega-3 i omega-6 antyoksydanty, które niwelują działanie wolnych rodników , takie jak: fenole i karotenoidy, witaminę E , która nazywana jest "witaminą młodości". Jak działa olej arganowy? Olej arganowy ze względu na swoje drogocenne składniki poprawia kondycję naszej skóry i włosów. Ma on silne działanie przeciwstarzenione, regeneracyjne, nawilżające i odżywcze. Najlepiej się sprawdzi w przypadku cery suchej i dojrzałej oraz do włosów wysokoporowatych, suchych i zniszczonych. Olej arganowy na twarz Regularne stosowanie oleju arganowego na twarz: wygładza zmarszczki, zapobiega powstawaniu zmarszczek, kurzych łapek i bruzd, ujędrnia i wygładza skórę, nawilża i sprawia, że skóra jest bardzo miękka, buduje i uzupełnia płaszcz hydrolipidowy naskórka , chroni skórę przed szkodliwymi...

Przeczytaj
Fryzury Olej z pestek śliwki - właściwości, zastosowanie na włosy i twarz
Olej z pestek śliwki nawilża włosy, regeneruje końcówki i dobrze je wygładza. Jest pachnącą alternatywą dla oleju jojoba. W kosmetyce stosuje się go też na twarz. Sprawdza się przy cerze suchej i dojrzałej.
Marta Średnicka
sierpień 06, 2020

Olej z pestek śliwki, najlepiej w postaci nierafinowanej, tłoczonej na zimno działa regenerująco i nawilżająco zarówno na włosy, jak i na twarz . Ma intensywny, marcepanowo-orzechowy zapach, obok którego trudno jest przejść obojętnie. Nie tylko aromat jest jednak znaczący podczas jego użytkowania. Olej z pestek śliwki jest bogaty w kwasy tłuszczowe , m.in. Omega-9 i Omega-6, ale też witaminy B, E i beta-karoten. Zobacz także: Oleje do włosów wysokoporowatych - jakie wybrać? Właściwości oleju z pestek śliwki Olej z pestek śliwki jest jednym z bardziej trwałych olejów , dlatego często dodawany jest do mieszanek, by wydłużyć ich żywotność. Stosowany jest w pielęgnacji włosów, paznokci, twarzy oraz skóry. Jako olej wykazuje działanie : antyoksydacyjne , pobudzające mikrokrązenie, chroniące przed utratą wilgoci, regenerujące, wspomagające gojenie, odbudowujące naturalną warstwę lipidową skóry, anti-aging, kojące, regulujące pracę gruczołów łojowych. Zobacz także : Oleje do włosów niskoporowatych - jakie wybrać? Jak olej z pestek śliwki działa na włosy? Olej z pestek śliwki jest dobrym rozwiązaniem dla włosów ze względu na jego stosunkowo lekką formułę. Stosowany na pasma nie powinien ich obciążać . Nie dla wszystkich sprawdzi się jednak jako środek stosowany tuż przy skórze głowy. Olejek działa natomiast: nawilżająco, wygładzająco,  nabłyszczająco, zmiękczająco uelastyczniająco. Olej z pestek śliwki może być stosowany na same końcówki w celu ich zabezpieczenia i nawilżenia, ale też na całą długość włosów . Wizażanki chętnie używają go po umyciu (np. na drugi dzień), kiedy włosy zaczynają się puszyć . Dzięki...

Przeczytaj
olej lniany na włosy
iStock
Pielęgnacja Olej lniany na włosy - jak działa i jak go stosować?
Olej lniany sprawi, że włosy będą mocne, lśniące i odżywione, a także przyspieszy ich wzrost. Jak stosować olej lniany na włosy? Olejowanie włosów, maski i odżywki, olejek na końcówki, suplementacja.

Olej lniany to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Dzięki zawartości tych składników, możemy się cieszyć jego niezwykłymi właściwościami. Regularne stosowanie tego oleju poprawi kondycję naszych włosów i skóry, a także będziemy mogli zauważyć korzyści zdrowotne. Olej lniany można stosować na kilka różnych sposobów, takich jak na przykład olejowanie włosów czy suplementacja wewnętrzna. Olej lniany na włosy - jak działa? Kwasy omega-3, zwarte w oleju lnianym, dogłębnie odżywiają cebulki włosów. Dzięki temu włosy rosną zdecydowanie mocniejsze, grubsze i bardziej lśniące. Ponadto możemy znacznie ograniczyć wypadanie włosów i stymulować ich szybszy wzrost. Taka sama zawartość kwasów omega-3 i omega-6 sprawia, że olej lniany ma działanie antybakteryjnie. Sprawdzi się więc także w przypadku chorób skóry, takich jak łupież czy łuszczyca. Regularne stosowanie oleju lnianego na włosy, zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, znacznie poprawi ich kondycję. Będą one mocne i lśniące, pozbędziemy się problemu wypadania włosów czy zniszczonych, rozdwajających się końcówek . Zabiegi domowe z olejem lnianym nawilżą i odżywią włosy, a także domkną ich łuski. Jak stosować olej lniany na włosy? Olej lniany na włosy możemy stosować na kilka różnych sposobów. Najprostszym rozwiązaniem jest dodanie kilku kropel oleju do naszych ulubionych kosmetyków do włosów. Świetnie się sprawdzi w połączeniu z regenerującą maską i nawilżającą odżywką. Równie skuteczne będzie wykorzystanie oleju do olejowania włosów. Przy okazji możemy stosować go jako suplement diety, przyjmując go doustnie i wzmacniając włosy od wewnątrz. Olejowanie włosów olejem lnianym Olej lniany najlepiej się sprawdzi na włosach wysokoporowatych, zniszczonych, przesuszonych i kręconych. Na włosy nakładamy 1-2 łyżki oleju i dokładnie rozcieramy na długości...

Przeczytaj